MUNDIJAL 2018

Švicarska zaustavila peterostruke prvake svijeta i osvojila vrijedan bod

Avaz Sport

17.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+38

Foto: AFP

Brazil i Švicarska podijelili su bodove odigravši 1:1 u drugoj utakmici prvog kola grupe E Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Južnoamerikanci su u najjačem mogućem sastavu krenuli u lov na sva tri boda, međutim u tome nisu uspjeli pa će se morati zadovoljiti samo bodom. Brazil je poveo u 20. minuti prekrasnim golom Kutinja, no Švicarci su izjednačili u 50. preko Zubera. 

Prvu šansu na utakmici imala je Švicarska. Džemaili je u padu šutirao, ali je lopta otišla preko gola. U prvih desetak minuta Švicaraci su igrali visoki presing neostavljajući Brazilcima puno prostora za kreiranje ozbiljnijg napada. Već u 11. minuti Paulinjo se našao u petercu, ali je lopta otišla tik pored stative gola Švicarske.

U 20. minuti Kutinjo je primio odbijenu loptu malo izvan šesnaesterca, namjestio se na šut i opalio bombu po golu. Pucao je u desnu stranu gola, a lopta se od stative odbila u mrežu za vodstvo 'Karioka' 1:0.   I nakon primljenog gola Švicarci su djelovali bezopasno, Seferović je bio odsječen, a Brazil je imao munjevitu ofanzivu. U nastavku su Brazilci popustili 'gas' i prepustili posjed lopte Švicarcima. Pokušavali su Švicarci preko Seferovića i Šaćirija da izjednače ali u tome nisu uspjeli.   

U sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena, Silva je nakon kornera odlično pucao glavom, ali je lopta prozujala iznad prečke, pa se na odmor otišlo sa minimalnim vodstvom Brazila od 1:0. 

Prvi pokušaj u drugom poluvremenu imali su Švicarci, bilo je sa distance i neprecizno. Već u 50 minuti Švicarci su poravnali na 1:1. 

Šaćiri je izveo korner, a loptu je dočekao Zuber, koji je skočio najviše i zakucao loptu glavom pod prečku. Brazilci su odmah nakon primljenog gola u nekoliko navrata pokazali da mogu da zaprijete kada hoće. Međutim, u drugom poluvremenu imali su naspram sebe raspoloženije Švicarce, koji su krenuli mnogo agresivnije. Nisu birali sredstva kako da zaustave Nejmara i družinu, dok su se oni raspucavali. 

U 70. minuti nijanse su odlučivale da Kutinjo bolje zahvati loptu i pogodi malu mrežu. Nakon toga je Firmino je promašio veliku šansu. Pucao je imalo iznad gola. 

Brazilci su do kraja pokušavali na sve načine stići do novog gola, međutim njihove pokušaje zaustavio je večeras sjajni Zomer.  


96'  KRAJ UTAKMICE

90+5' Slobodan udarac za Nejmara. Izacili su Švicarci sa gol-linije. 

90+2' Miranda je pokušao, ali lopta odlazi pored stative. 

90' Firmino je pokušao glavom pospremiti loptu u lijevu stranu gola, ali Zomer zadržava loptu izvan gola.  

88' Nejmar je pokušao zabiti glavom nakon preciznog centaršuta u šesnaesterac, međutim Zomer je odbranio.

86' Lihtštajner je napustio teren, umjesto njega u igri je Lang. 

82'  Firmino je promašio veliku šansu. Pucao je imalo iznad gola.

80' Izmjena i kod Švicaraca. Izlazi Seferović, a u igri je Embolo.

79'  Firmino ulazi u igru, a izaći će Žezus.

77' Golman je ukrotio dobar šut koji je uputio Nejmar. Lopta je išla prema lijevoj strani gola.

74' Žesus pada, Brazilci traže penal!  Žesus je ušao u kazneni prostor okreće fintom Akanđija, ovaj ga je držao rukama, Brazilac je pao, ali je meksički sudija pokazao da se igra nastavi.

73' Džemaili dobija loptu od Šaćirija u sredini i šutira ali Alison brani.

70' Behrami izlazi iz igre kako ne bi zaradio i drugi žuti, umjesto njega Zakarija. Kutinjo prima loptu u kaznenom prostoru, spušta je grudima i šutira pored gola. Nijanse su odlučivale da Kutinjo bolje zahvati loptu i pogodi malu mrežu.

67' Paulinjo izlazi iz igre, umjesto njega Augusto. Behrami dobiva žuti karton zbog oštrog prekršaja nad Nejmarom. 

65' Žuti karton za Šera. Slobodan udarac za Brazil. Izblokiran pokušaj Brazilaca. 

60' Kazemiro je izašao, Fernandinjo je u igri umjesto njega. 

58' Kutinjo šutira sa distance, pa Nejmar iz kaznenog prostora, Brazilci pokazuju da mogu da zaprijete kada hoće. Ali sada naspram sebe imaju raspoloženije Švicarce.

54' Behrami se povrijedio, ali čini se da će moći nastaviti utakmicu.

50' GOOOOOOOL. Švicarska stiže do poravnanja. Nakon kornera,  Zuber ostaje neometan na pet metara i zakucava glavom loptu u mrežu "Selesaa" za 1:1. Gol možda ide i na račun golmana Alisona koji nije izašao da pokrije taj dio prostora.

47' Kazemiro je zaradio žuti karton za žestok prekršaj. 

46' Počelo je drugo poluvrijeme. 

45' KRAJ PRVOG POLUVREMENA

43'  Silva je bio najbrži u šesnaestercu nakon centaršuta iz kornera i pucao glavom, ali je lopta prozujala iznad prečke.

42' Koliko brzo i sigurno na lopti djeluju Brazilci to djeluje nestvarno. Lopta je stigla do Žesusa poslije samo nekoliko dodavanja, a da je bio pribraniji, mogao je da prođe svog čuvara i izađe jedan na jedan s golmanom.

38' Švicarci poslije greške Marsela povlače kontru koju vuče Lihtštajner, pušta loptu do Seferovića, a ovaj je prihvata loše, kao da nije znao ni da li da dribla, ili da je vrati.

36' Seferović je bio dobro postavljen i čekao je centaršut sa strane, ali je odbrana Brazila to izbila.

33' Brazilci iz kornera pronalaze Žesusa na drugoj stativi, ali napadač Mančester sitija ne uspjeva dobro da zahvati loptu glavom iako je bio u dobroj poziciji.

31' Prvi žuti karton na utakmici zaradio je Lihtštajner. 

26' Rodrigez je opasno centrirao iz kornera, ali niko od njegovih saigrača nije uspio nadskočiti odbranu.

20' GOOOOOL Brazil je poveo sjajnim pogotkom Kutinja. Barsin napadač primio je loptu na 20 metara i prekrasnim udarcem od stative pogodio za 1:0.

17' Munjevitom kombinacijom je Žezus pobjegao Lihtštajneru i poslao oštru, nisku loptu na vrh petarca, ali je Zomer sigurno hvata.

14' Slobodan udarac za Brazil. Nejmar je pogodio živi zid.  

11' Odlična prilika za Paulinja. Dočekao je  centaršut u šesnaestercu i pucao po golu. Ali je pucao neprecizno, lopta je otišla desno od gola.

6' Nejmar je pretrpio već dva faula. Nakon drugog je puštena prednost, lopta dolazi do Vilijana na desnom krilu koji se oslobađa Rodrigeza, pokušava iz mrtvog ugla, ali neprecizno 

3' Dobra akcija Švicaraca. Saćiri je odlično ubacio, a Džemaili s desetak metara iz voleja loše zahvaća loptu i puca preko gola.

1' Počela je utakmica.

Večeras od 20 sati igra se druga utakmica prvog kola grupe E Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, a sastaju se Brazil i Švicarska. Ranije je u ovoj grupi Srbija savladala Kostariku sa 1:0.

Brazil i Švicarska proglašeni su favoritima za prolaz u osminu finala, s tim da je Brazil ipak veliki favorit i za osvajanje naslova prvaka, dok bi se Švicarci zadovoljili i četvrtfinalom, što bi za ovu selekciju bio iskorak.

Peterostruki svjetski prvaci u Rusiju dolaze po šesti naslov i to nije ništa novo, jer se zna da Brazil uvijek juriša na prvo mjesto, a sve ispod toga teško da može zadovoljiti navijače ove nogometne velesile. Ekipa Brazil je neporažena u zadnjih 17 utakmica. Na prošlom Mundijalu su recimo zaustavljeni u polufinalu, ali je to bio pravi debakl i to iz više razloga. Bili su domaćini i jasno je da su zbog toga još i više željeli osvojiti trofej, međutim, u polufinalu ih je Njemačka savladala sa čak 7:1 i to je poraz koji će dugo pamtiti, a na sve se nadovezao i težak poraz u borbi za treće mjesto od Holandije. Mnogi su rekli da bi bilo bolje da su ispali u grupnoj fazi, nego da su doživjeli takva dva debakla, ali četiri godine kasnije je sve zaboravljeno i sada Brazilci opet izgledaju veoma moćno.

S druge strane, Švicarska nema baš šampionske ambicije na ovom Mundijalu i nisu bili baš tako sigurni u kvalifikacijama, ali ova reprezentacija može biti itekako neugodan rival svima i imaju se pravo nadati dobrom rezultatu u Rusiji. U kvalifikacijama su imali devet pobjeda u nizu, ali su poklekli u posljednjem desetom kolu na gostovanju kod evropskog prvaka Portugala pa su morali u baraž. Tu su se mučili sa S.Irskom, a presudio je jedan postignuti gol i evo ih opet na svjetskoj smotri nogometa. Nastupili su i prije četiri godine u Brazilu i prošli su grupnu fazu, međutim, u osmini finala ih je čekala Argentina i dalje nisu mogli, iako su pružili odličan otpor.

SASTAVI EKIPA:

Brazil: Alison, Danilo, Marselo, Miranda, Silva, Paulinjo, Kazemiro, Nejmar, Kutinjo, Vilijan, Žezus

Švicarska: Zomer, Lihtštajner, Rodrigez, Akanđi, Šer, Behrami, Džaka, Šaćiri, Zuber, Džemaili, Seferović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.