MUNDIJAL 2018

Švedska - J. Koreja 1:0: Videotehnologija donijela penal i pobjedu Švedskoj

Avaz Sport

18.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Foto: AFP

Švedska je danas u Nižnji Novgorodu pred 42300 gledaoca savladala Južnu Koreju sa 1:0 u okviru grupe F Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018. Neočekivana pobjeda Meksika nad Njemačkom učinila je ovu grupu vrlo interesantnom, pa se od ovog meča očekivalo da bi mogao biti jedan od ključnih u borbi za osminu finala. 

U prvih 10 minuta azijska reprezentacija imala je više od 60 posto posjeda lopte. Međutim, prvi šut na ovom meču došao je tačno u 20 minuti. To je bio ujedno i drugi najduži čekajući prvi pokušaj na utakmici Svetskog prvenstva od 1966. godine (20:59, Holandija i Kostarika u 2014.) Nakon lijepe akcije Grankvista i Berga Šveđani su stigli do peterca, Berg je šutirao, a južnokorejski golman upisao jednu od najboljih obrana na prvenstvu. Šveđani su imali visinsku prednost i nju pokušavali da iskoriste, međutim odbrana J. Koreje je svaki put uspjevala da otkloni opasnost. Tačno 25 prekršaja je viđeno u prvom poluvremenu u kojem su Šveđani imali inicijativu, bili bolji, ali nisu uspjeli da postignu gol, pa se na odmor otišlo sa rezultatom 0:0.

U drugom poluvremenu Švedska je nastavila sa napadima. Prvi šut u drugom poluvrmenu je ka golu Južne Koreje uputio Forsberg iz dobre pozicije na 16 metara ali je lopta otišla visoko preko gola. U 56. minuti Toivonen je pokušao, a sjani golman Koreje Čo je spasio svoju mrežu. Rezultat se nije mijenjao sve do 65. minute kada je sudija uz pomoć VAR dosudio penal za Švedsku. Klason je bio oboren u kaznenom prostoru, a oborio ga je momak koji je ušao kao izmjena Kim Min Vu. Grankvist je sigurno realizirao penal za vodstvo Šveđana. Nakon pogotka igra se smirila. Koreja je pokušavala da napadne, ali uvijek je falio ili završni pas ili sama završnica. U posljednjih desetak minuta nedostajalo je enrgije igračima Južne Koreje, a Šveđani su im svjesno prepustili loptu i bazirali se na kontre. U 92 minuti imali su igrači J. Koreje odličnu priliku, Hvang je ostao sam na povratnoj lopti ali sa oko osam metara promašio glavom, tako je do kraja meča ostao rezultat nepromjenjen i Švedska je ostvarila sva 3 boda i našla se na vodećoj poziciji grupe.

94 ' KRAJ UTAKMICE

90+1' Hvang ostaje sam na povratnoj lopti ali sa oko osam metara promašuje glavom i propušta veliku priliku za Koreju da postigne gol za 1:1.

86' Koreja pokušava da napadne, ali uvijek fali ili završni pas ili sama završnica. Nemaju ni energije igrači Južne Koreje, a Šveđani su im svjesno prepustili loptu u posljednjih desetak minuta i sada oni čekaju kontru.

81' Posljednja izmjena na meču je Larson zbog povrede. Umjesto njega je na teren ušao Svenson. Četiri minuta ranije je izašao Toivonen, a zamjenio ga je Telin. 

78' Ne predaje se Koreja tako lako. Hvang je bio leđima okrenut prema golu i nije najbolje prihvatio loptu. 

73' Ku Dža Čeol je izašao u i zamjenio ga je Li Seung Vu

71'  Umjesto Ekdala ušao Hiljemark. 

70' Šveđani pokušavaju da daju gol uzdrmanim Korejcima. Probao je Forsberg, a onda i Toivonen, ali bez uspjeha.

66'  Izlazi Kim Šin Vuk, a u igru je ušao Jung Vu Jang.

65'  GOOOOOOOOOL Švedska vodi sa 1:0 Grankvist pogađa penal koji je svirao sudija iz El Salvadora, Čo je ovog puta bio nemoćan.

63' Šveđani traže penal, sudija zove VAR.

61' Nesmotren potez Klasona. Žuti karton. 

56' Toivonen je pokušao, a Čo je opet spasio svoju mrežu. 

55' Žuti karton za Hvanga zbog oštrog starta nad protivnikom. 

51' Zaprijetili su i Korejci, međutim lopta je otišla pored gola. 

49' Prvi šut u drugom poluvremenu je ka golu Južne Koreje uputio Forsberg iz dobre pozicije na 16 metara od gola. Šutirao je visoko, a selektor Šveđana se uhvatio za glavu.

46' Počelo je drugo poluvrijeme, Šveđani su krenuli sa centra.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

42' Berg se opet našao u odličnoj prilici, ali nema nikoga od saigrača ko bi gurnuo loptu ka golu.  

41' Son ulazi u kazneni prostor, sapliće se u duelu sa Augustinsonom i pada, ali nema penala. 

38' Fudbaleri Južne Koreje napali su u posljednje tri minute dva puta po desnom boku i oba puta iz kontre. Prvi put su stigli do kaznenog prostora, ali nisu uspjeli da dođu do završnice.

33' Vidi se da Šveđani imaju visinsku prednost i da nju treba da iskoriste ako hoće do gola. Zato sve više visokih lopti ide u kazneni prostor Koreje.

28' Velika šansa za Švedsku! Korner, visoka lopta na Grankvista koji glavom ne zahvata najbolje, ona se odbija do njegovog saigrača ispred gola, ali je još jednom vrhunski reagovao Kim.

27' Park je morao napustiti teren zbog povrede. Zamijenio ga je rezervni lijevi bek Kim.

21' Berg za Šveđane promašuje zicer! Berg se našao ispred gola Južne Koreje u situaciji jedan na jedan sa golmanom Čoom, ali je napadaču Švedske debitant na Mundijalima fantastično skinuo zicer. 

18'  Majstorska peta Berga i start Kima! Korejci su se odbranili. 

16' Bez ozbiljnih šansi u prvih petnaestak minuta. Ni Šveđani ni Korejci nisu uspjeli da stvore gol šansu u prvih petnaestak minuta. Švedska djeluje strpljivo, preuzela je loptu ali još uvijek nema uzbuđenja.

13' Prvi prijete Šveđani. Berg se našao sa loptom u nogama na desnoj strani u kaznenom prostoru, dvoumio se i na kraju probao da doda u sredinu do Toivonena. Dodavanje nije prošlo, a ni centaršut koji je potom uhvatio golman Koreje.

11' Sada se J.Koreja povukla  ali nema pravih prilika u prvih desetak minuta utakmice.

8' Korejci napali od starta. Korner, nekoliko ubacivanja i presing, Korejci su nešto bolje ušli u meč, sa više energije, ali za sada Šveđani odbijaju napade bez većih problema.

4' Korejci napadaju desni bok. Dobivaju prvi korner na meču, ali golman Olsen raščišćava situaciju i boksuje loptu van kaznenog prostora.

1' Utakmica je počela. Početni udarac izveli su igrači Južne Koreje.

Švedska i Južna Koreja danas će s početkom u 14 sati u Nižnji Novgorodu odigrati drugu utakmicu grupe F Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018. U prvoj utakmici ove grupe F Meksikanci su s 1:0 savladali aktuelne svjetske prvake Nijemce.

Švedski plasman jedna je od najvećih priča kvalifikacija. U svojoj grupi završili su iza Francuza, a na kraju su zbog bolje gol-razlike otišli u baraž umjesto Holandije. Tamo ih je čekala Italija i, premda im niko nije davao previše šansi, s ukupnih 1:0 slavili su i nanijeli jedan od najtežih udaraca Italiji u čitavoj njihovoj nogometnoj historiji. Švedskoj će ovo biti prvo SP nakon 2006., gdje su ispali u osmini finala. Najveći uspjeh su im dvije bronze - iz 1950. i 1994. godine. U dvije posljednje provjere uoči SP-a, remizirali su s Danskom i Peruom u utakmicama bez pogotka te potvrdili izgled ekipe koja teško prima golove.

S druge strane, Južna Koreja je postala stalni učesnik SP-a koji nije propustila od 1986. Najveći uspjeh datira iz 2002., kada su kao domaćini završili kao četvrta ekipa turnira. Ovaj ciklus to su napravili i puno dominantnije nego ikada - u osam utakmica upisali su osam pobjeda, bez ijednog primljenog gola, što ih čini rekorderima na ovom prvenstvu.

U posljednjim pripremnim utakmicama slavili su protiv Hondurasa 2:0 te izgubili od naše selekcije s 3:1. Nacija percipira grupu kao prolaznu i vidi svoju selekciju kao onu koja se može ravnomjerno nositi s Meksikom i Švedskom.

Nogometna javnost je ostala oduševljena selektorom Korejaca Šin Tae Jongom, koji je, uočivši švedske špijune na treningu, odlučio je da malo sakrije karte pred ovaj meč, ali ne na tako uobičajen način kao što je zatvaranje treninga.

- Promijenili smo igračima brojeve na treningu da bismo zbunili skaute Švedske, Evropljani ne mogu da razlikuju nijednog mog igrača po licu - otkrio je selektor azijske zemlje.

Ovo će biti treća međusobna utakmica ovih reprezentacija. Švedska je pobijedila jednom, dok su dvije utakmice završile remijem, sve kao prijateljski susreti.

SASTAVI EKIPA:

Švedska: Olsen, Augustinson, Berg, Kleson, Ekdal, Forsberg, Grankvist, Janson, Larson, Lustig, Toivonen.

Južna Koreja: Čo Hjun-vu, Hvang Hečan, Jang Hijun-su, Kim Šinvok, Kim Joung-gvon, Ki Sung-joueng, Ko Ja-čeol, Le Jae-sung, Li Jong, Park Jo-ho, Son Heungmin. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.