NOGOMET

Bask koji je podijelio Španiju

Lopetegi: S Portom nije napravio ništa

F. I.

18.6.2018

U njegovom slučaju vrijedi pravilo koje kaže kako ne morate imati veliku igračku karijeru da biste bili dobar fudbalski trener, iako će mnogi reći kako je nastup na Svjetskom prvenstvu trebao biti njegova prilika da se potvrdi.

Punim imenom Žulen Lopetegi Argote (Julen Lopetegui ) rođen je 1966. godine u baskijskom gradiću Asteasu.

Ozbiljan projekt

Kao aktivni golman nije imao previše sreće u karijeri. Stalno je bio u nekoj sjeni. Rezerva u Sosijedadu, Realu i Barceloni, a pravu priliku dobio je tek na drugom kraju Madrida, Rajo Valjekano bio je posljednja stanica njegove igračke karijere. U reprezentaciji je branio samo jednom. Zamijenio je Andonija Zubizaretu u prijateljskom susretu protiv Hrvatske 1994. godine.

Ako već nije kao golman uspio ostaviti veći trag u španskom fudbalu, onda kao trener, odnosno selektor svakako jeste. Krenuo je kao pomoćnik Huana Santistebana (Juan) u španskoj selekciji do 17 godina. 

Španski fudbalski savez je u Lopetegiju našao čovjeka vrijednog jednog ozbiljnog projekta koji je kulminaciju trebao imati na klupi one najbolje reprezentativne vrste. Lopetegi je u tom periodu probao nešto uraditi samostalno, preuzeo je Rajo kao trener, ali je nakon deset utakmica otpušten, pa je uzeo odmor prije nego što se vratio u Real Madrid i preuzeo njegovu rezervnu ekipu Kastilju.

Lopetegijev agent Karlos Buser, inače partner čuvenog menadžera Horhea Mendeza (Jorge), isposlovao je ugovor u slavnom portugalskom Portu s kojim nije napravio ništa.

U međuvremenu je “Furija”, nakon tri vezane titule (dva puta prvak Evrope, jednom svjetski), doživjela nagli pad 2014. na SP-u u Brazilu. Potpuno iznenađujuće u tom trenutku Vinsenta del Boskea (Del Bosque) će na klupi zamijeniti Lopetegi.

Kada je imenovan na mjesto selektora, izjavio je:

- Neće biti revolucije, već evolucije.

Baza reprezentacije je jasna i igrači su u svojim najboljim godinama, te je nastavio forsirati svoj stil. Posjed i brzi kontrapresing kada bi posjed izostao.

Reprezentaciju je vodio bez poraza, kvalifikacije za Mundijal je odradio bez problema. Kada je prošlog mjeseca produžio ugovor sa Savezom, činilo se da bi kruna mogla doći u Rusiji.

A onda šok. Baš kao što je bilo iznenađenje njegovo imenovanje za selektora Španije, jednako tako mnogi su ostali zatečeni informacijom da će naslijediti Zinedina Zidana na klupi Real Madrida. Navodno je Buser morao uzvratiti uslugu Mendezu koji je tražio trenera za najveći klub svijeta.

Iskrene želje

Igrači su bili za ostanak Lopetegija na klupi, ali je Luis Rubiales, predsjednik Saveza koji je na to mjesto stigao 17. maja, dao do znanja “ko se pita”.

Otpustio je Lopetegija dan uoči početka Mundijala i podijelio javnost u Španiji.

- Nadam se da će reprezentacija odigrati svoje najbolje Svjetsko prvenstvo. Imamo sjajnu ekipu i nadam se naslovu prvaka svijeta - rekao je na rastanku Lopetegi.

Prvak Evrope

S juniorskom selekcijom Španije 2012. osvojio je naslov prvaka Evrope.

U sjajnoj generaciji, iz koje su mnogi već sada napravilike velike karijere, branio je David de Hea, igrali su Mark Bartra, Koke, Isko, Alvaro Morata, Tijago Alkantara...

20

utakmica vodio je Lopetegi “Furiju” i nije imao nijedan poraz


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.