MUNDIJAL 2018

Engleska u nadoknadi došla do vrijedna tri boda protiv Tunisa, 'Gordi Albion' slavio sa 2:1

Avaz Sport

18.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Foto: AFP

Engleska je pobijedila Tunis sa 2:1 u okviru prvog kola u grupi G Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. U ovoj grupi G Belgija je danas u Sočiju savladala Panamu sa 3:0.  

Englezi su već na početku meča potpuno zasluženo došli do prednosti u 11 minuti kada je nakon kornera Stons glavom šutirao, a fantastičnom paradom zaustavio Hasen. Ipak, golman Tunisa nije imao sreće jer je lopta pala na nogu Kejnu koji je poslao u praznu mrežu za rano vodstvo.

U nastakvu je Tunis uputio prvi pokušaj ka golu Engleske, ali je lopta otišla daleko iznad prečke. Gotovo ni iz čega Tunižani su stigli do šanse da izjednače u 33. minuti kada kada je Voker laktom udario Ben Jusefa i sudija je opravdano pokazao na bijelu tačku! Sasi je preuzeo odgovornost, gađao donji lijevi ugao i pogodio za 1:1. 

Do kraja poluvremena Lingard je imao nekoliko izvanrednih prilika, a najbliži golu bio je u 44. minuti kada je stativa spasila Tunis. Iako je 'Gordi Albion' vodio i bio mnogo bolji rival tokom poluvremena, na odmor se otišlo sa rezultatom 1:1.

I u nastavku meča Englezi su kontrolirali igru. Megvajerje u 51. minuti po drugi put pucao ali pravo u golmana Tunisa Mustafu. Nakon toga, igrači Nabila Malula uspjeli su da umrtve ritam igre u Volgogradu i onemoguće rivalu da kreira dobre prilike. 

Uzbuđenja nije bilo sve do 79. minute kada je Jang imao dobru priliku iz slobodnog udarca sa dvadesetak metara, međutim najstariji igrač Engleske je loše šutirao. 

Englezi su do važne pobjede stigli u nadoknadi sudijskog vremena kada je kapiten Kejn pogodio za 2:1 i veliko slavlje igrača i navijača 'Gordog Albiona'.


94' KRAJ UTAKMICE 

91' GOOOOOOOL Engleska vodi 2:1. Kejn je strijelac. 

88' Velika šansa za Rašforda, ali je on propustio loptu.

85' Hazri će biti zamjenjen, a ući će Halifa. (Tunis)

80' Loftus-Čik je dobio priliku posljednjih desetak minuta umjesto nevidljivog Alija. (Engleska) 

79' Dobra situacija za Janga (Engleska) iz slobodnog udarca, međutim lopta odlazi iznad gola. 

73' Izmjena u reprezentaciji Tunisa. Izašao je Sliti, a umjesto njega ulazi Ben Amor.

69' Tripije je gađao iz "slobodnjaka", metar pored stative.

68' Prva izmjena u Engleskoj. Rašford je zamijenio Sterlinga.

65' Bez uzbuđenja u Volgogradu. 

57' Uspjeli su igrači Tunisa da umrtve ritam igre u Volgogradu i, za razliku od prvog poluvremena, onemoguće rivala da kreira dobre prilike.

51' Još jedan udarac u okvir gola Tunisa . Megvajer drugi put pravo u Mustafu.

46' Počelo je drugo poluvrijeme. Englezi su izveli početni udarac. 

45' KRAJ PRVOG POLUVREMENA

44' Četvrti put Lingard. Stativa spašava Tunis.

43' Lingard nikako da pogodi gol . Opet je ostao sam na povratnoj, lopta mu je idealno pala na volej, ali je izblokiran.

35' GOOOOOOOOOL 1:1 Sasi je strijelac za Tunis. Prethodno je Voker neshvatljivo laktom udario Ben Jusefa i zaradio žuti karton.

33' Penal za Tunis! 

31' Megvajer je pokušao glavom, pravo u golmana Tunisa. 

27' Bendžani Sasi (Tunis) je uputio udarac sa 20 metara, lopta je nekoga zakačila na putu ka golu i završila u korneru.

23' Sliti je uputio prvi pokušaj ka golu Engleske, golman Evertona nije morao da interveniše jer je lopta otišla daleko iznad prečke.

18' Prvu intervenciju novi golman Tunisa imao je poslije udarca Hendersona koji je prihvatio odbitak i poslao ga pravo u ruke čuvaru mreže.

14' Problem za Tunis – golman mora van igre. Među stative će rezervni golman Mustafa.

11' GOOOOOOOL Engleska vodi. Kejn je zatresao mrežu Tunižana.

4' Još jedna stopostotna prilika za Englesku. Sada je Lingard idealno poslužio Sterlinga koji je ispred sebe imao praznu mrežu, ali nije dobro zahvatio loptu.

3' Velika šansa za Englesku. Lingard j imao zicer sa peterca. Šutirao je u donji desni ugao, ali je golman Hasen sjajno intervenisao.

1' Utakmica je počela. Prvi sa centra krenuli su igrači Engleske. 


Tunis i Engleska odigrat će u 20 sati u Volgogradu drugu utakmicu prvog kola u grupi G. U ovoj grupi G Belgija je danas u Sočiju savladala Panamu sa 3:0.  

Tunis protiv Engleske započinje svoj peti nastup na Svjetskom prvenstvu, prvom od 2006. godine. U Rusiju su se plasirali teškim osvajanjem kvalifikacijske grupe u kojoj su se nalazili i DR Kongo, Libija i Gvineja.

Reprezentacija sa sjevera Afrike stiže na prvenstvo kao veliki autsajder, ali vjeruju da uz tvrd i defenzivan nogomet protiv Engleske i Belgije te pobjedom nad Panamom, možda mogu prvi put u historiji proći grupnu fazu. Odigrali su tri izrazito jake prijateljske uoči prvenstva, a u njima su izgubili od Španije (0:1) te remizirali s Turskom i Portugalom (oba puta 2:2).

S druge strane, Englezi stižu na novi misiju iskupljenja u svojoj historiji. Kroz kvalifikacije su prošli lagano, osvojivši 26 bodova čime su bili velikih 8 bodova ispred drugoplasirane Slovačke. Ovo će im biti šesti SP u nizu, a probat će popraviti rezultat prošlog, kada su ispali u grupnoj fazi s tek jednim bodom i dva postignuta gola. Najveći uspjeh je naslov prvaka iz 1966. godine na domaćem terenu, a nacija, kao i uvijek, sanja da to mogu ponoviti.

Stižu u dobroj formi na SP, s obzirom na to da su pobijedili 3 (Holandija, Nigerija, Kostarika) od 4 pripremne utakmice (uz remi s Italijom).

Engleska i Tunis susreli su dvaput dosad - Englezi su zabilježili pobjedu u grupnoj fazi SP-a 1998. (2:0), dok su u prijateljskoj utakmici remizirali (1:1).

SASTAVI EKIPA:

Tunis: Hassen, Bron, S. Ben Jusef, Ali Malul, Merija, Škiri, Badri, Sasi, F. Ben Jusef, Hazri, Sliti

Engleska: Pikford, Voker, Stons, Megvajer, Henderson,Tripije, Dele Ali, Lingard, Jang , Sterling, Kejn

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.