MUNDIJAL 2018

Svjetsko prvenstvo u Rusiji: Senegal zasluženo pobijedio Poljsku

Avaz Sport

19.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

Foto: AFP

Senegal je na stadionu Spartaka u Moskvi pobijedio Poljsku 2:1 u okviru grupe H Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Sa ovom utakmicom završilo se prvo kolo grupne faze na Mundijalu u Rusiji. Drugo kolo, večeras od 20 sati otvara domaćin Rusija protiv Egipta.

Uvodnih pet minuta igre proteklo je uglavnom u igri na sredini terena, Poljaci su držali loptu, ali su Senegalci odmah na startu pokazali koliko su spremni i čvrsti. Sam tempo meča, odnosno gotovo otvorena igra na obje strane utihnula je sredinom prvog dijela, ali su rastrčani Senegalci svojom upornošću pravili velike probleme Poljacima. 

 Uzbuđenja nije bilo sve do 37. minute kada su Senegalci došli do prednosti auto-golom Ćoneka, koji je nespretno skrenuo loptu u svoju mrežu. Jeste Senegal bio bolji rival, svakako je bio i bliži vodstvu, ali je imao i ogromnu dozu sreće da zatrese mrežu Ščensnog. 

Do kraja poluvremena rezulat se nije mijenjao pa su Senegalci na odmor otišli sa minimalnom prednošću. U nastavku susreta Levandovski je u 50. minuti lijepo pucao iz slobodnog udarca s obećavajuće pozicije, ali je Dijaje još ljepšom paradom vratio loptu u polje. 

Poljska je pokušavala da dođe do gola, međutim Senegal je prijetio iz brzih kontri. U 60. minuti Senegal sretno povećava prednost kada je Niang iskoristio kiks Badnareka, koji je odlučio da pusti loptu ka istrčalom Ščensnom, ali ni on ni golman nisu primjetili nekadašnjeg napadača Milana, koji je stigao prvi do lopte i ušetao se u prazan gol za 2:0. 

Do kraja meča Poljaci su uspjeli da smanje prednost u 86. minuti kada je Krihovjak vratio tračak nade, međutim više od toga nisu mogli pa je Senegal slavio zasluženu pobjedu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.