MUNDIJAL 2018

Rusija ubjedljiva protiv Egipta, Salah i društvo idu kući

Slavlje fudbalera Rusije

Avaz Sport

19.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Foto: AFP

U prvoj utakmici drugog kola grupe A grupne faze Svjetskog prvenstva domaćin Rusija je u Sankt Peterburgu savladala Egipat sa visokih 3:1.

Na početku susreta prvi su zaprijetili Egipćani preko Trezegea koji je pronašao put kroz odbranu, ali mu je nedostajalo preciznosti u završnici. 

Nakon toga Aleksandr Samedov je u 19. minuti dobro šutirao sa ruba šesnaesterca, ali na njegovu nesreću, lopta je prozujala nekoliko centimetara iznad prečke. Igralo se otvoreno na obje strane. 

Narednu priliku imali su Egipćani u 34. minuti, kada je iskusni Juri Žirkov intervenisao ispred Salaha na svega nekoliko metara od gola. Možda i najbolju priliku u prvom poluvremenu imao je Salah za Egipćane kada je u 42. minuti pucao s ruba šesnaesterca , ali je njegov šut prošao pokraj lijeve stative. 

U prvom poluvremenu vodila se velika borba na sredini terena, međutim na odmor se otišlo bez pogodaka. Već na samom početku drugog poluvremena, tačnije u 49. minuti Rusija je povela zahvaljujući auto-golu kapitena Fatija koji je nespretno zakačio loptu poslije šuta Zobnina i poslao je u vlastitu mrežu. Isplatio se Rusima ofanzivan pristup i činjenica da se nisu povukli poslije vodstva, pa su već u 59. minuti došli do 2:0 kada je Čerišev pogodio. 

Samo tri minute kasnije, Rusija je došla i do trećeg gola kada kada je Džjuba divno prevario čuvara na ivici kaznenog prostora i rutinski pogodio za visoko vodstvo i erupciju oduševljenja na tribinama. 

Tračak nade za Egipćane vratio je Salah u 73. minuti kada je izborio jedanaesterac. Upravo je on preuzeo odgovornost i rutinski savladao Akinfejeva za 3:1. Trudili su se Egipćani da do kraja meča postignu još neki gol i tako maksimalno zakomplikuju finiš meča .

Ipak, rezultat je na kraju ostao nepromijenjen pa su domaćini Mundijala sa ovom pobjedom došli na korak do historijskog plasmana u osminu finala.   

Rezultati by SofaScore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.