MUNDIJAL 2018

Vahid Halilhodžić: Mesi je pod velikim pritiskom, Hrvatska ne smije nasjesti na provokacije Argentinaca

Bio sam ljutit, razočaran, počeo trenirati još više od drugih

Goal.com

21.6.2018

Vahid Halilhodžić i dalje se nalazi na odmoru, no iskusni stručnjak redovno prati događanja sa Svjetskog prvenstva.

Bivši izbornik Japana raspričao se o svojim razmišljanjima i iskustvima vezanima uz slučaj ''Kalinić'' te iznio svoje viđenje prve hrvatske utakmice u kojoj je pala Nigerija...

- Uh, ma nezadovoljstvo igrača minutažom je čest slučaj u nogometu, pogotovo na velikim natjecanjima. Evo, ja se dobro sjećam i svog primjera iz igračkih dana. Bio sam u sličnoj situaciji kao Nikola Kalinić na Svjetskom prvenstvu 1982. godine u Španjolskoj. Tada sam bio proglašen najboljim igračem, bio siguran kako ću puno igrati, a onda sam na treninzima shvatio da me izbornik Miljanić nema 'na mapi'. Nije to ugodan osjećaj, toliko se veselite nečemu, a onda ste tamo u drugom planu - rekao je Vahid Halilhodžić, pa nastavio:

- Bio sam ljutit, razočaran, počeo trenirati još više od drugih. Ali, niti u jednom trenutku nisam iskakao iz nekih okvira, išao izvan granica dopuštenog ponašanja. Tako je, po mom mišljenju, trebao postupiti i Nikola Kalinić. Znam kako se osjeća, bio sam u toj koži. Ali, izbornicima također nije jednostavno, svih 23 igrača uvijek se nada minutaži, a ne mogu svi na teren. I to igrači trebaju respektirati. Možda zbog tog svog igračkog iskustva sada još više pokušavam biti što pošteniji prema igračima, ali uvijek kao trener ili izbornik imate neku svoju viziju, svoju ideju. I tu ne mogu svi igrati, to igrači trebaju maksimalno poštovati.

Koliko je važno na velikim turnirima imati igrače koji su u stanju prihvatiti i - klupu?

-Ma, to je najvažnije za dobru atmosferu, pa samim tim i za dobar rezultat. Dobro se sjećam primjera iz 1998. godine kada francuski izbornik Aime Jacquet, bez obzira na veliki pritisak javnosti, nije u reprezentaciju zvao Erica Cantonu i Davida Ginolu. Oni su po svojim kvalitetama morali biti tamo, ali Jacquet je znao kako bi s njima mogao imati velike probleme ostanu li na klupi. I na kraju je bez njih postao prvak svijeta, teške su to odluke.

Jeste li u svojoj izborničkoj karijeri vodeći Obalu Bjelokosti ili Alžir imali sličnih problema?

- Svaki izbornik kad-tad dođe u takvu situaciju. Ne postoji niti jedan igrač koji dođe na veliko natjecanje, onda se ne nada minutaži. Ako oni igraju na visokoj razini i u kontinuitetu u svojim klubovima, teško im je prihvatiti takvu situaciju. Zato s njima treba puno pričati, a i oni vas moraju prihvatiti i respektirati kao izbornika. I biti svjesni da je vaša odluka zadnja.

-Po mom mišljenju on je potreban hrvatskoj reprezentaciji, kao napadač za razliku od Mandžukića i Kramarića ima brzinu i dubinu, a još učestvuje u igri. I siguran sam kako bi ga izbornik Dalić koristio, pitanje s kojom minutažom i u kojoj utakmici. Ali, u reprezentaciji treba ego postaviti po strani, to je najvažnije. Dobro poznajem Zlatka Dalića, on je miran i staložen tip, pa sam siguran kako je dobro promislio prije ovakve odluke. I kako mu je nije bilo lako donijeti. Na kraju on odgovara i za rezultat, s Kalinićem ili bez njega – dodao je.


Koliko ovakva situacija može dodatno homogenizirati ekipu, poboljšati atmosferu među samim igračima?

- Teško pitanje, zavisi od slučaja do slučaja. U nekim situacijama ovakva stvar može razdrmati momčad i u krivom smjeru. Nikola Kalinić sigurno je bio dobar s nekoliko suigrača, a njima se možda nije svidio ovakav potez Zlatka Dalića. A opet, vaša momčad sada doista može biti još jača, još čvršća, a prema reakcijima iz medija vidim kako si je izbornik ovime još dodatno učvrstio poziciju.

Jeste li gledali Hrvatsku protiv Nigerije? Kako Vam je to izgledalo?

- Treba biti realan, to je bila rutinska pobjeda Hrvatsk . I što je važno, igrači vam se u toj utakmici nisu puno potrošili. A igra? Tu sam vidio nekih slabih, ali i iznenađujuće dobrih strana. Hrvatska vezna linija mi nekako ima prespor protok lopte, bržim pasovima bi momčad bila puno opasnija. I stvorila više prigoda, potencijalno zabila i više golova. Ali, oduševio me i način na koji je Hrvatska zaustavila Nigeriju pa joj nije dopustila niti jednu jedinu priliku.

BiH stručnjak je nastavio...

- Nigerija je po meni izuzetno kvalitetna reprezentacija, ne treba joj suditi prema toj utakmici s Hrvatskom. Ona ima izrazitu brzinu, moć i eksplozivnost u napadačkom dijelu igre, tu su igrači koji godinama igraju u engleskoj Premier ligi. I doista me iznenadilo kako vam nisu uspjeli prodati niti jedan kontranapad, niti jednom stigli u opasnu zonu pred vaša vrata. A to je kvaliteta Hrvatske . Smirili ste igru, niste dali Nigeriji da ubrza utakmicu, pa mirno iz dva prekida stigli do pobjede. I tu više nije bilo nikakve potrebe za nekim rizikom.

Što Hrvatska može protiv Lionela Messija i Argentine?

- Bit će to jako teška i zahtjevna utakmica. Argentinski izbornik Sampaoli i Lionel Messi sada su pod velikim pritiskom, oni jednostavno ne smiju rezultatski podbaciti protiv Hrvatske. Ispadanje u skupini bi bio nevjerojatan podbačaj za ovu reprezentaciju, možete misliti kako bi oni bili dočekani po povratku u domovinu. A vjerujem kako taj dvoboj Zlatku Daliću nosi puno zamki. Hrvatska ni na koji način ne smije nasjesti na nekakve provokacije Argentinaca, a siguran sam kako će ih biti s njihove strane u ovako važnom susretu. Treba paziti i na Messija, bazirati se na druge opasnosti u njihovoj momčadi, paralelno tom imati plan za napadački dio igre. Puno je tu ozbiljnih pitanja, vjerujem da će Hrvatska i u toj utakmici biti prava.

A jeste li gledali 'svoj' Japan protiv Kolumbije?

- Ne, nisam. Tako da ne bi bilo smisla i komentirati nešto o utakmici koju nisam gledao - završio je Halilhodžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.