MUNDIJAL 2018

Hrvatska demolirala Argentinu i plasirala se u osminu finala Svjetskog prvenstva

Avaz Sport

21.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+21

Foto: AFP

Hrvatska je u u derbiju drugog kola grupne faze na Svjetskom prvenstvu u Rusiji deklasirala Argentinu 3:0 i sa ovom pobjedom osigurala prolaz u osminu finala.

Hrvatska je dobro otvorila susret i već u 5. minuti je imala prvu veliku priliku kada je po lijevoj strani probio Ivan Perišić, išao jedan na jedan sa čuvarom mreže argetinske reprezentacije, gađao suprotni ugao, no odlično mu je odbranio Kabaljero i spasio svoj tim šokantnog početka.

Novu veliku šansu Hrvati su imali u 10. minutu nakon brze i lijepe akcije Modrića koji je prebacio za Vrsaljka, a on je ubacio na pet metara, ali Taljifiko je požrvovnim bacanjem glavom to izbacio.

Argentici su prvi put ozbiljnije zaprijetili u 13. minuti kada je Mesa krasno zahvatio loptu volejem, ali je Lovren stigao blokirati njegov šut.

Devet minuta kasnije Argentinci su mogli doći do vodstva kada je Akuna šutirao sa rubu šesnaesterca ali je prečka bila saveznik Hrvatske.

U 30. minuti poslije greške na lijevoj strani i loše komukacije odbrane Hrvatske, lopta je došla do Peresa na nekih dvanaest metara, a on ispred sebe imao prazan gol jer je i golman Hrvatke loše procjenio putanju. Ipak, šutirao je pored bliže stative i propala je najbolja prilika za Argentinu.

 Tri minute kasnije, Mandžukić je bio u odličnoj prilici da pogodi. Skočio je najviše u šesnaestercu i snažno pucao glavom, ali je lopta otišla lijevo od gola.

Do kraja poluvremena Rebić je dobio žuti karton i bio sebičan u dobroj situaciji, pa se na odmor otišlo bez pogodaka.

Kako se završilo prvo, tako je počelo drugo poluvrijeme. Nervozno i sa puno grešaka s obje strane.

Hrvatska je do vodstva došla u 53. minuti nakon velike greške golmana Argentine Kabaljera koji je katastrofalno izbio loptu, taman na volej Ante Rebića, koji je iz voleja pogodio same rašlje. Bio je to jedan od najljepših golova dosadašnjeg dijela turnira.

Veliku šansu je u 66. minuti propustio Mario Mandžukić kada je primio loptu u šesnaestercu i odlično šutirao iz prve, ali je lopta prošla malo pored desne stative.

Deset minuta prije kraja Luka Modrić je prihvatio loptu na nekih 25 metara i niko mu nije prišao, on je dva puta zalamao, a onda pored četvorice protivničkih igrača uputio projektil u donji desni ugao nemoćnog Kabaljera za velikih 2:0.

U 91. minuti Ivan Rakitić kada je nakon lijepe akcije rutinski savladao Kabaljera i zapečatio sudbinu Gaučosa.

U drugoj utakmici drugog kola ove grupe sastaju se Island i Nigerija u petak od 17 sati u Volgogradu.


TOK UTAKMICE: 

94' KRAJ UTAKMICE

91' GOOOOOOL Rakitić za 3:0

84' Iguain iz očaja, bez problema za Subašića.

80' GOOOOOOOL 2:0 Hrvatska. Sjajan pogodak Luke Modrića. Prihvatio je loptu na nekih 25 metara i niko mu nije prišao, on je dva puta zalamao, a onda pored četvorice protivničkih igrača uputio projektil u donji desni ugao nemoćnog Kabaljera – 0:2!

76' Nisu htjeli Argentinci da izbace loptu kada je Rakitić ostao na zemlji, zbog čega su se igrači Hrvatske protestovali kod sudije.

71' Prvi pokušaj Dibale (Argentina), lopta odlazi preko gola.

68' Prvi put Paulo Dibala dobija priliku . Utakmica je završena za Enca Peresa. (Argentina)

67' Šime Vrsaljko (Hrvatska) dobiva žuti karton. 

64' Nova stopostotna prilika za Mesu (Argentina).  Sada ga je idealno poslužio Iguain sa lijeve strane. Imao je situaciju sa ivice peterca, ali je preslabo šutirao.

59' Mario Mandzukić (Hrvatska) je dobio žuti karton zbog zakašnjelog starta.

57' Ante Rebić se povrijedio, pa će ga zamijeniti Andrej Kramarić.

56'  Salvio će izaći i zamijenit će ga Pavon. (Argentina)

54'  Aguero izlazi iz igre, a umjesto njega ulazi Iguain. (Argentina)

53' GOOOOOOOOOOL Hrvatska vodi 1:0. Ante Rebić postiže gol za vodstvo. 

51' Prvi žuti karton za reprezentaciju Argentine, dobio ga je Merkado.

46' Počelo je drugo poluvrijeme jednog od derbija drugog kola grupne faze Svjetskog prvenstva. 

45+3' KRAJ PRVOG POLUVREMENA

42'  Mesi lijepo do Aguera, opet bez uspjeha.

39' Ante Rebić (Hrvatska) će morati igrati malo pažljivije jer je upravo dobio žuti karton.

32' Sada i najbolja šansa za Mandžukića na drugoj strani . Idealno je Vrsaljko centrirao na drugu stativu, gdje se Mandžukić lijepo ubacio iz drugog plana, no loše je zahvatio loptu. 

30' Enco Peres (Argentina) je promašio prazan gol sa peterca!

27' Prodor Aguera (Argentina), samo korner.

21'  Prečka Argentine, ali bez opasnosti . Lijevi bek Akunja je centrirao, lopta je pogodila gornji dio prečke.

19' Poslije faula Masćerana nad Modrićem 'Gaučosi' su krenuli za sudijom jer nije svirao prekršaj Brozovića nad Peresom.

13' Mesi je idealno proigrao Salvija na desnoj strani, on vratio do Peresa koji je gađao bliži ugao, ali je Lovren uspio da ga izblokira.

10' 'Kockasti' opasniji na početku utakmice . Vrsaljko se ubacio po desnoj strani, fantastično ga je našao Rakitić, ali njegova povratna ka Rebiću nije bila dobra i odbrana Argentine je reagovala.

4' Odlično je loptu primio Perišić (Hrvatska)! Primio je loptu duboko u šesnaestercu i pucao nisko u desnu stranu gola, ali je golman to sjajno obranio. 

1' Počela je utakmica u Nižnjem Novgorodu između Argentine i Hrvatske. Prvi sa centra krenuli su igrači Hrvatske. 

Jedan od derbija drugog kola grupne faze na Svjetskom prvenstvu u Rusiji igra se večeras u 20 sati na stadionu u Nižnjem Novgorodu između Argentine i Hrvatske. Nakon mečeva prvog kola na vrhu tabele D grupe nalazi selekcija Hrvatske, koja je s 2:0 savladala Nigeriju, dok su favorizovani Argentinci odigrali samo 1:1 protiv debitanta Islanda. Upravo zbog toga su Messi i društvo sada pod velikim pritiskom pred duel sa superiskusnom selekcijom Hrvatske, koju su pak do sada dva puta savladali, i to 1998. godine u grupnoj fazi Mundijala u Francuskoj te prije četiri godine u prijateljskom meču u Londonu, dok su s druge strane Hrvati 2006. godine bili bolji u prijateljskom ogledu u Baselu, a odigrali su i neriješeno daleke 1994. godine.

"Gaučosi“, na čelu s Mesijem, nalaze se pred jednim izuzetno velikim ispitom, pogotovo nakon što su u prvom kolu odigrali samo 1:1 protiv debitanta Islanda. I pored dosta blijede partije su opet imali veliku priliku da dođu do sva tri boda, ali je upravo Messi u 64. minuti propustio realizirati penal, tačnije odbranio mu ga je islandski golman Haldorson, dok u nastavku utakmice „gaučosi“ više nisu imali nekih posebno izglednih šansi za pogodak. Inače, Argentinci su preko Aguera poveli u 19. minuti, ali su samo četiri minute kasnije i Islanđani preko Finbogasona došli do gola, što je očito u velikoj mjeri poremetilo koncepciju igre izabranika selektora Sampaolija. Upravo zbog toga je on najavio i dosta promjena u ekipi pred duel s Hrvatskom, koja je inače posebno jaka na sredini terena pa će stoga Sampaoli vjerovatno promijeniti i taktičku postavku u odnosu na meč s Islanđanima, jer je i sam svjestan da mu treba pobjeda ako na kraju želi završiti na prvom mjestu u grupi.

Za razliku od Argentinaca koji su podbacili u meču s Islandom, iskusna selekcija Hrvatske je rutinski odradila posao u duelu protiv Nigerije te su zahvaljujući autogolu Eteba te pogotku Modrića iz penala došli do veoma vrijedne pobjede od 2:0. Navijači vjeruju da bi ova generacija mogla napraviti nešto više u Rusiji, pogotovo jer su njihove najveće zvijezde, Modrić, Rakitić i Mandžukić, praktično u onim najzrelijim igračkim godinama. Ipak, sada ih očekuje izuzetno težak posao protiv „ranjene“ Argentine, dok im i u zadnjem kolu sasvim sigurno neće biti nimalo lako protiv veoma čvrstih i borbenih Islanđana, koji su inače i u kvalifikacijama za ovo SP na kraju završili iznad njih na tabeli. No, izabranike selektora Dalića trenutno zanima samo ovaj okršaj s „gaučosima“, od kojih se svakako očekuje i nešto ofanzivniji pristup nakon tog kiksa u duelu s Islandom.

SASTAVI EKIPA:

Argentina: Kabaljero, Merkado, Otamendi, Taljifiko, Salvio, Masćerano, Mesa, Peres, Akunja, Mesi, Aguero. 

Hrvatska: Subašić, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić, Brozović, Rakitić, Rebić, Modrić, Perišić, Mandžukić. 

Rezultati by SofaScore
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.