MUNDIJAL 2018

Zašto gledamo svemirski fudbal

Avaz.ba

22.6.2018

Definicija fudbala se već dugi niz godina ne može formulirati. Zašto? Pa zato što to nije više obični sport, već istovremeno i pošast, filozofija, način života, biznis, sreća, radost, tuga, razočarenje...

Sam način igre se mnogo izmijenio, najviše u smislu brzine, snage, čvrstine, a nešto manje tehnike. Pokazatelj toga je i aktuelno Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Taktike timova su dobro poznate, ali sada u velikoj mjeri zavise od snage, izdržljivosti, brzine igrača, a ponajviše od njihovog zdravlja. Dakle, savremeni sport zavisi od IT tehnologija i medicine sporta.

Kako je i na ovogodišnjem Mundijalu sistem takav da se u kratkom periodu igra veći broj utakmica, komponenta “zdravstveni bilten igrača” je direktno proporcionalna uspjehu reprezentacije, naravno uz mali faktor sreće.

Već niz godina u inozemstvu se ulaže u sportsko-medicinske centre, odakle izlaze najsavremeniji protokoli prevencije i rehabilitacije sportskih povreda, kao i postupci oporavka igrača koji su direktno odgovorni za svemirski fudbal koji gledamo u Rusiji.

U principu, ne radi se uvijek o previše skupim procedurama, već o velikom znanju i istrajnosti da se to sve provede sada već na minutnom nivou trenažnog procesa. Sve ovo je potkrijepljeno dokazima u vidu zaista nevjerovatnih performansi u liku i djelu fudbalera na SP-u koje predvode Kristijano Ronaldo (Cristiano) i drugi asovi.

Bosna i Hercegovine se, nažalost, ne može pohvaliti da je u trendu kada su u pitanju ove sportsko-medicinske procedure. Razlog je nezainteresiranost pojedinaca, kao i klubova, i na kraju države da prihvate da je medicina sporta jedan od dva ključa za sef koji se zove savremeni fudbal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.