MUNDIJAL 2018

Islandsko čudo ostaje u Rusiji

Magnuson: Potvrdio potencijal

Avaz Sport

22.6.2018

Vjerovatno nikada niste čuli za Horđura Magnusona (Hordur Magnusson).

Radi se o nogometnom reprezentativcu Islanda koji je već postigao historijski gol za svoju selekciju.

Poziv za Euro 

Bio je strijelac za pobjedu protiv Hrvatske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, učestvovao u akciji za gol protiv Argentine u prvom kolu Mundijala, a zatim je ostanak u Rusiji i nakon Svjetskog prvenstva osigurao transferom u moskovski CSKA.

Za Magnusona ne znate sve i da ste među onim fanaticima koji znaju imena rezervnih stopera engleskih drugoligaša. Upravo je takav status imao stoper Islanda u Bristol sitiju prošle sezone.

Perspektivan je bio Magnuson kada ga je u ljeto 2011. godine kao 18-godišnjaka doveo Juventus. Ipak, nije bio kapacitet za Juventus, pa je završio na posudbi u Speciji, a zatim u Čezeni. Odigrao je 26 utakmica, što je bilo dovoljno da dobije poziv za reprezentaciju Islanda uoči Eura 2016. 

Poznata je ta najljepša priča iz Francuske, gdje je Magnuson svih pet utakmica proveo na klupi. Međutim, islandska čuda nisu završila tog ljeta. Došao je juni 2017. godine i kvalifikacijski meč Islanda i Hrvatske. Okružen Dejanom Lovrenom, Lukom Modrićem, Ivanom Perišićem i Lovrom Kalinićem, Magnuson najviše skače i šalje loptu glavom u mrežu Hrvatske.

Loše šutirao

Godinu kasnije, 16. juna 2018., Magnuson je u 24. minuti prve utakmice Islanda na SP-u kod vodstva Argentine 1:0, loše šutirao iskosa, ali, umjesto da izbiju loptu, Argentinci je šetaju po kaznenom prostoru, a ona konačno dolazi do Finbogasona, koji zabija prvi gol Islanda na Mundijalu.

Četiri dana kasnije, Magnuson je osigurao egzistenciju transferom u CSKA, a detalje transfera ruski klub nije saopćio.

Pohod u Liga kupu

Protekle sezone Magnuson je u pohodu Bristol sitija do polufinala Liga kupa bio nezamjenjiv. Bio je član postave koja je izbacila četiri prvoligaša, Votford, Stouk, Kristal palas i Mančester junajted. 

Tek u polufinalu je mali Bristol poražen od Mančester sitija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.