MUNDIJAL 2018

Džaka i Šaćiri pogađali za veliku pobjedu Švicarske protiv Srbije

Avaz Sport

22.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+16

Foto: AFP


Švicarska je savladala Srbiju sa 2:1 u meču koji bi mogao biti odlučujući za prolazak u osminu finala iz grupe E Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Od samog početka Srbija je prijetila i to po desnoj strani. Već u 5. minuti Orlovi su došli do vodstva kada je Dušan Tadić poslao idealan centaršut u peterac, a tamo loptu dočekao Aleksandar Mitrović i odlično pogodio glavom pod prečku za vodstvo od 1:0.

Švicarci su pokušavala kratim pasovima doći u poziciju za šut, međutim Srbijanci su bez većih napora zatvarali sve defanzivne rupe. Najbolja šansa na meču za Švicarsku bila je u 30. minuti kada je Cuber je idealno proigrao Džemailija na ivici kaznenog prostora, ovaj sa ivice peterca pokušao da gurne loptu u bliži ugao, ali je Vladimir Stojković fenomenalnom intervencijom sačuvao vodstvo Srbije. 

 Švicarci su bivali sve opasniji ali do odlaska na odmor, mogli su primiti još jedan gol kada je Tadić sačekao odbijenu loptu na ivici kaznenog i uhvatio divan volej, ali je lopta na sreću Švicaraca otišla tik pored okvira gola. Na odmor se otišlo sa zasluženim vodstvom Srbije od 1:0.

U nastavku je Srbija promjenila pristup u odbrani, nešto dalje je izlazila na protivnika a to ih je koštalo već u 51. minuti kada je Džaka fenomenalnim udarcem, sa oko trideset metara pogodio dalji ugao gola Stojkovića i donio poravnanje rezulata na 1:1.

 Samo sedam minuta kasnije mogli su Švicarci naprave totalni preokret. Šaćiri je lijepo gađao dalje rašlje sa ivice kaznenog prostora, a lopta se od stative odbila iza gola Stojkovića. Nakon primljenog gola, Srbija je ponovo zaigrala visoki presing, čuvala loptu i stvarala šanse.

Švicarci su svoju šansu čekali iz kontri, a jednu takvu su imali u 77. minuti kada je Šaćiri napravio slalom kroz odbranu Srbije, ali Srbijanci su ipak uspjeli odnjeti loptu. Embolo je u 82. minuti za Švicarsku propustio dobru priliku kada je šutitao sa ruba šestnaesterca, ali je golman Srbije odličnom odbranom spriječio ovaj pokušaj.

 U 90. uslijedio je šok za Srbiju kada je Šaćiri prekrenuo rezultat, primio je sjajan pas koji ga je izbacio u situaciju jedan na jedan s golmanom. Mirno je poslao loptu u mrežu pored golmana Stojkovića i time postavio konačan rezultat 2:1 za Švicarsku.

TOK UTAKMICE: 

90+4' KRAJ UTAKMICE

90+2'  Zuber će izaći, a ući će Josip Drmić (Švicarska)

90' Šaćiri dobio žuti karton! 

90' GOOOOOOOOL Šaćiri za 2:1

87' Žuti karton dobio je Aleksandar Mitrović. (Srbija) 

82' Embolo (Švicarska) je propustio dobru priliku kada je šutitao sa ruba šestnaesterca. Udarac je bio usmjeren pod prečku, ali je golman odličnom obranom spriječio ovaj pokušaj.

81'  Nemanja Radonjić (Srbija) će ući u igru, a izaći će Luka Milivojević.

74' Dobro odigrana ofsajd zamka. Mario Gavranović (Švicarska) je ušao u ofsajd i napad je zaustavljen.

73' Džemaili je izašao, a zamijeniti će ga Embolo. (Švicarska)

70' Srbija je ponovo zaigrala visoki presing, čuva loptu, ali izostaje realizacija. 

65' Filip Kostić je odradio svoje, a sada će ući Adem Ljajić (Srbija).

58' Šaćiri je bio u odličnoj situaciji za pogodak, međutim pogodio je lijevu stativu. 

52' GOOOOOOOL Granit Džaka pogađa za 1:1 Lopta se odbila nazad, a pokupio ju je Granit Džaka tik izvan šestnaesterca. Bez predomišljanja je ispalio torpedo unutar desne stative. Vladimir Stojković nije mogao odbraniti taj šut. 

51'  Mitrović se namještao na šut, ali je odbrana Švcicarske u zadnji tren izbila loptu.

46' Počelo je drugo poluvrijeme. Gavranović je ušao u igru u drugom poluvremenu, a izašao je Haris Seferović. (Švicarska)

45+2' KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45+2' Nemanja Matić(Srbija) je dobio žuti karton. 

45+1' Sjajnu šansu imao je Dušan Tadić (Srbija) nakon što je pucao oštro s ruba šesnaesterca. Zomer je imao sreće, jer je lopta prozujala par centimetara iznad gola.

39' Žuti karton dobio je Milivojević. (Srbija)

37' Zomer je sjajno obranio! Dusan Tadić (Srbija) je dočekao odbijanac na rubu šesnaesterca i pokušao zabiti šutem po sredini gola.

33' Sergej Milinković-Savić (Srbija) je dobio žuti karton. 

30'  Džemaili (Švicarska) je iz blizine pucao loše i loptu je uhvatio Stojković.

28' Premda loptu u posjedu ima 61 posto vremena, Švicarska je bezopasna.

24' Nastavljaju se napadi Srbije, probao i Sergej, međutim lopta odlazi pored stative. 

22'  Švicarska ima igrače koji se dobro nadopunjuju. Pokušavaju kratkim pasevim doći u poziciju za šut.

17' Srbija preuzima ponovo kontrolu nad ritmom utakmice i nastavljaju da ugrošavaju 'Sajdžije' akcijama preko bokova. 

10' Bio bi ovo sjajan gol da je Džemaili (Švicarska) bio precizniji. Primio je loptu u šesnaestercu i pucao iz prve, ali je lopta prošla malo pored desne stative.

6' GOOOOOOOOL Srbija vodi 1:0  Mitrović je uspio provući loptu pokraj golmana.

1' Počela je utakmica u Kalinjingradu. 

Rezultati by SofaScore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.