MUNDIJAL 2018

Belgija uvjerljiva protiv Tunisa: Lukaku i društvo idu u osminu finala

Avaz Sport

23.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+13

Foto: AFP

Belgija je uvjerljivo savladala Tunis s 5:2 u okviru drugog kola G grupe Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.   

Reprezentacija Belgije došla je do vodstva već u 5. minuti, kada je Ben Jusef žestoko gurnuo Azara na granici kaznenog prostora. VAR je pokazao da je ipak prekršaj bio unutra, a loptu je uzeo igrač nad kojim je napravljen faul i rutunski zatresao mrežu za 1:0. 

Azar se našao u sjajnoj prilici u 12. minuti, kada mu je Lukaku dodao, međutim, nije dobro zahvatio loptu na pet metara od gola Tunižana.

Ipak, u 15. minuti Belgija je došla do svog drugog gola kada je Mertens lijepo asistirao, a Lukaku sjajno pogodio mrežu Tunisa za zasluženo vodstvo Belgijanaca. Već u sljedećem napadu Tunižani su uspjeli smanjiti vodostvo Belgije.

Vahbi Kazri je izveo prekid s lijevog krila, poslao loptu na peterac, a Dilan Bron bio najbolje postavljen i skrenuo je iza leđa Tiba Kurtoe za 2:1. 

U nastavku, Tunižani nisu odustajali od svog plana da napadaju kada god imaju priliku, međutim nisu imali ni sreće, pošto su prije odlaska na odmor morali da izvrše dvije prinudne izmjene. U trećoj minuti nadoknade prvog poluvremena, Lukaku je lijepo izbjegao ofsajd zamku, sačekao dodavanje Menijea i zatim samo 'bocnuo' loptu preko istrčalog Ben Mustafe za rezultat prvog poluvremena 3:1.

Tamo gdje su stali u prvom, Belgijanci su nastavili u drugom poluvremenu. Nevjerovatnu solo akciju izveo je u 50. minuti Azar. Prošao je kroz odbranu, ušao u šesnaesterac, savršeno naciljao i poslao loptu iza leđa nemoćnog Bena Mustafe za 4:1. 

Uprkos uvjerljivom vodstvu, Belgijanci su i dalje bili dominantniji. U 62. minuti Karasko je imao sjajnu prliku da postigne zaista divan pogodak. Lijepo je gađao sa dvadesetak metara, same rašlje, ali je lopta otišla tik pored gola. 

Belgijanci su mogli doći i do petog gola, kada je u 76. minuti Batšuaji utrčao, obišao Bena Mustafu i uputio loptu ka praznom golu, no ipak Merija je njegov šut izblokirao u posljednji čas. Četiri minute kasnije Karasko je ispalio projektil po sredini gola i zamalo iznenadio golmana, ali je golman Tunisa ipak uspio to nekako obraniti.

I u sljedećem napadu su Belgijanci mogli postići pogodak, no Ben Mustafa je sjajanom paradom zaustavio pokušaj Batšuajia sa ivice peterca.

 U 90. minuti Belgijanci su došli do „ petarde“ kada je Juri Tilemans je poslao loptu sa desnog boka, a Batšuaji u padu zahvatio loptu i smjestio je u mrežu. 

Tunižani su uspjeli da dodatno ublaže poraz u posljednjim trenucima susreta, tačnije u 93. minuti nakon lijepe akcije i sigurne završnice Kazrija sa sedam, osam metara za konačnih 5:2.


TOK UTAKMICE

90+4 KRAJ UTAKMICE

90+3' GOOOOOOOOL Tunis smanjuje na 5:2

90' GOOOOOOOOL Belgija postiže i peti pogodak 5:1 

86' Mertens napušta teren, umjesto njega u igru ulazi Tilemans.

81' I sljedeći napad gotovo identična situacija. Ponovo lopta dolazi do Mišija na ivici peterca, ali ovoga puta Ben Mustafa sjajnom paradom zaustavlja i ovaj pokušaj.

80' Karasko (Belgija) je ispalio projektil po sredini gola i zamalo iznenadio golmana, ali je Ben Mustafa ipak uspio to nekako obraniti.

75' Sve je uradio Batšuaji kako treba, utrčao je u pravom trenutku, zaobišao je Ben Mustafu i uputio loptu ka praznom golu, ali Merija je izblokirao u posljednji čas.

68'  Batšuaji ulazi a izlazi Azar, strijelac dva pogotka za Belgiju.

62' Divan udarac Karaska , ali lopta odlazi tik pored gola.

59' Sasi izlazi, a ulazi Sliti (Tunis). Lukaku će se odmoriti, a zamijenit će ga Felaini. (Belgija) 

56' Sasi (Tunis) je primio precizan pas na rubu šesnaesterca i pucao. Međutim, pucao je loše i lopta je otišla lijevo pored gola.

51' GOOOOOOOOOOL 4:1 vodi Belgija. Nevjerojatna solo akcija Azara. Prošao je kroz obranu, ušao u šesnaesterac i opalio po golu. Savršeno je naciljao i poslao loptu u mrežu.

46' Počelo je drugo poluvrijeme u Moskvi. 

45+4 KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45+3' GOOOOOOOL Belgija vodi 3:1: Lukaku je strijelac. Lijepo je izbjegao ofsajd zamku, sačekao dodavanje Menijea i zatim samo 'bocnuo' loptu preko istrčalog Ben Mustafe – 3:1!

41' S. Ben Jusef je zbog povrede napustio teren. Benalun je umjesto njega u igri. (Tunis) 

33' Sasi (Tunis) je pucao s ruba šesnaesterca. Lopta je prozujala kraj lijeve stative.

26' Mogao je Lukaku do još jednog gola na svom kontu, ponovo je dobro istrčao kontru i u pravi čas dobio loptu, ali ga je veoma loš prijem koštao prilike da uputi udarac.

24'  Bron izlazi s terena, a ulazi Naguez (Tunis)

18' GOOOOOOOOOOL  Tunis smanjuje  vodstvo Belgijanaca  na 2:1 Loptu ubačenu iz slobodnjaka je dočekao  Bron (Tunis) i pucao glavom. Sjajno je zabio uz desnu stativu.

16' GOOOOOOOOOL Belgija sada vodi 2:0. Lukaku  je odigrao dupli pas sa saigračem malo izvan šesnaesterca i pucao. Lopta je ušla u gol odmah uz desnu stativu.

6' GOOOOOOOOOL Belgija dolazi do ranog vodstva 1:0 Azar je poslao golmana u krivu stranu i mirno zabio penal. Pucao je u donji lijevi kut.

5' Penal za Belgiju.

1' Počela je utakmica u Moskvi između Belgije i Tunisa. 

Rezultati by SofaScore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.