MUNDIJAL 2018

VAR tehnologija je veliki plus

Avaz Sport

23.6.2018

Nogomet je uvijek imao posebno mjesto u mom životu i normalno je da pratim, kao i svi ostali, Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Veoma sam zadovoljan dosadašnjim utakmicama i mogu reći da je ovo prvenstvo, i kvalitetom igre i kvalitetom suđenja, daleko ispred prethodnih.

Skoro da više i nema izrazitih favorita, što je također odlično za ovaj sport, oni nekadašnji favoriti na papiru polako nestaju jer je očigledno da danas svi znaju igrati nogomet. Čak i one reprezentacije čiji igrači nisu izrazito tehnički potkovani taj nedostatak nadoknađuju trkom, upornošću, borbenošću... Jedna od tih država je Island.

Alfred Finbogason igra za njemački Augsburg, a jedna je od najvećih zvijezda u reprezentaciji. Ipak, posebno me impresionirala igra Luke Modrića (Hrvatska), koji je dokazao da je među najboljim veznim igračima na svijetu.

Prvi put se na Mundijalu koristi i VAR tehnologija, što je, prema meni, veliki plus. Evidentno je da mi, pošto sam i ja u sudijskoj struci cijeli život, možemo pogriješiti. Ranije sudije nisu imale privilegiju da mogu kao gledaoci nekoliko puta vratiti određenu situaciju, pogledati je i onda presuditi. Mi smo imali samo djelić sekunde. Sada kolege imaju veliku prednost, a to je mnogo poštenije zbog same igre, igrača, navijača i sviju ostalih.

I ja bih se mnogo bolje osjećao na terenu uz VAR, makar to bilo nauštrb neke moje odluke. Kut gledanja je veoma bitan i kada imate desetak kamera, odmah je drugačije. Sudije izmjene odluka ne bi trebale smatrati kao da su donesene protiv njih, nego to gledati kao veliki plus za nogomet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.