MUNDIJAL 2018

Navijači Perua uzalud prodavali automobile i dizali kredite kako bi otišli u Rusiju

Navijači malo toga vidjeli od svojih ljubimaca

Avaz Sport

23.6.2018

Navijači Perua koristili su sve moguće načine da bodre reprezentaciju svoje zemlje na Svjetskom prvenstvu u fudbalu. Među njima su cijele porodice s tri generacije koje uživo u Rusiji prate Peru, a ima i onih koji su koristili „krajnja“ rješenja kako bi se tamo našli, prenijeli su svjetski mediji.

Neki su mogli lako sebi priuštiti odlazak na Mundijal, dok su drugi prodavali svoje automobile, uzimali kredite, čak i davali otkaze na poslu. Mediji su prenijeli da je jedan navijač iz Los Anđelesa dao otkaz pošto nije mogao dobiti slobodno za vrijeme SP-a, nakon kojeg će se vratiti u rodnu Limu.

Peru prvi put učestvuje na Svjetskom prvenstvu još od 1982. godine, što je izazvalo masovno oduševljenje. Primjer euforije pokazalo je ukidanje suspenzije kapitenu reprezentacije Paolu Guereru (Guerrero), kada je desetine hiljada ljudi izašlo na ulice glavnog grada Perua kako bi to proslavile.

Pomogli su u tome čak i predsjednik i vlada, pa je Guereru odlukom Arbitražnog suda u Švicarskoj kazna ukinuta i nalazi se u Rusiji. Ipak, navijači koji su došli u Rusiju malo toga su vidjeli od svojih ljubimaca, poslije poraza od Danske i Francuske, Peruanci su ispali iz takmičenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.