MUNDIJAL 2018

Mundijal bez nasilja: Agenti uvjerili huligane da ostanu kod kuće

Japanski navijači u Jekaterinburgu

Avaz Sport

23.6.2018

Predsjednik Rusije Vladimir Putin natjerao je huligane iz ove zemlje da potpišu „zakletvu” da će poštedjeti strane navijače tokom Svjetskog prvenstva u nogometu.

Član jedne od najvećih moskovskih navijačkih grupa otkrio je da su huligani morali obećati da neće biti umiješani u nasilje, objavili su britanski mediji.

Ozbiljan posao 

- Upozorili su sve koji mogu da nešto organiziraju. Od huligana su uzimali izjave i tražili obećanja da ne planiraju, organiziraju ili rade bilo šta slično tokom Mundijala. Ozbiljan posao je urađen.

Znam ljude koji su potpisali te papire - prenio je britanski list “Mirror” razgovor s ruskim izvorom.

Engleski navijači još pričaju o grupi ruskih huligana koji su ih napali prije dvije godine u Marseju, tokom Evropskog prvenstva. Kako se analiziralo nakon incidenta, njihovo kretanje i organiziranost ukazivali su na ozbiljne pripreme i trening za masovnu tuču koju su izazvali.

- Bilo je to kao vojna operacija. Neki su imali ruske dresove i majice s likom Vladimira Putina. Nisu to bili obični huligani, bili su obučeni za borbu.

Jedan od naših momaka je veteran u vojsci i rekao je da neće ići u Rusiju. Kaže da je to strašnije nego ratovi u kojima je učestvovao - ispričali su britanski navijači.

Međutim, od tih „krvoločnih ruskih huligana” nema ni traga ni glasa, a utakmice se održavaju u najvećem miru.

Bez fantomki

I na ulicama glavnu riječ vode navijači u državnim obilježjima, umjesto onih s fantomkama.

Kako piše britanski list, iza porodične atmosfere na ulicama stoji odluka Vladimira Putina, koji je zahtijevao da se nasilje viđeno 2016. godine u Francuskoj ne ponovi.

Prema navodima medija, notorne huliganske bande se uopće ne pojavljuju na utakmicama. Neki od njihovih članova su u kućnom pritvoru tokom šampionata, ruski agenti su mnoge huligane uvjerili da dobrovoljno ostanu kod kuće.

90

posto aktivnih ruskih huligana potpuno se povuklo od početka turnira 14. juna

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.