Foto: Japanski navijači u Jekaterinburgu

MUNDIJAL 2018

Mundijal bez nasilja: Agenti uvjerili huligane da ostanu kod kuće

Autor: Avaz Sport
23.06.2018 23:42
A
A
A

Predsjednik Rusije Vladimir Putin natjerao je huligane iz ove zemlje da potpišu „zakletvu” da će poštedjeti strane navijače tokom Svjetskog prvenstva u nogometu.

Član jedne od najvećih moskovskih navijačkih grupa otkrio je da su huligani morali obećati da neće biti umiješani u nasilje, objavili su britanski mediji.

Ozbiljan posao 

- Upozorili su sve koji mogu da nešto organiziraju. Od huligana su uzimali izjave i tražili obećanja da ne planiraju, organiziraju ili rade bilo šta slično tokom Mundijala. Ozbiljan posao je urađen.

Znam ljude koji su potpisali te papire - prenio je britanski list “Mirror” razgovor s ruskim izvorom.

Engleski navijači još pričaju o grupi ruskih huligana koji su ih napali prije dvije godine u Marseju, tokom Evropskog prvenstva. Kako se analiziralo nakon incidenta, njihovo kretanje i organiziranost ukazivali su na ozbiljne pripreme i trening za masovnu tuču koju su izazvali.

- Bilo je to kao vojna operacija. Neki su imali ruske dresove i majice s likom Vladimira Putina. Nisu to bili obični huligani, bili su obučeni za borbu.

Jedan od naših momaka je veteran u vojsci i rekao je da neće ići u Rusiju. Kaže da je to strašnije nego ratovi u kojima je učestvovao - ispričali su britanski navijači.

Međutim, od tih „krvoločnih ruskih huligana” nema ni traga ni glasa, a utakmice se održavaju u najvećem miru.

Bez fantomki

I na ulicama glavnu riječ vode navijači u državnim obilježjima, umjesto onih s fantomkama.

Kako piše britanski list, iza porodične atmosfere na ulicama stoji odluka Vladimira Putina, koji je zahtijevao da se nasilje viđeno 2016. godine u Francuskoj ne ponovi.

Prema navodima medija, notorne huliganske bande se uopće ne pojavljuju na utakmicama. Neki od njihovih članova su u kućnom pritvoru tokom šampionata, ruski agenti su mnoge huligane uvjerili da dobrovoljno ostanu kod kuće.

90

posto aktivnih ruskih huligana potpuno se povuklo od početka turnira 14. juna

Više o:

MUNDIJAL 2018