MUNDIJAL 2018

Meksiko savladao Južnu Koreju i plasirao se u osminu finala Svjetskog prvenstva

Avaz Sport

23.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+16

Foto: AFP

Meksiko je savladao s 2:1 Južnu Koreju u okviru drugog kola F grupe Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji i plasirao se u osminu finala.

Početak utakmice protekao je u nešto većoj agresivnosti Meksikanaca koji su bili svjesni da su kvalitetnija ekipa. Znali su to i Korejci koji su se odmah povukli na svoju polovinu. Prva velika šansa za Koreju bila je u 13. minuti poslije izvrsnog driblinga Hvanga koji je prošao po lijevoj strani, izdriblao Alvaresa i centrirao za Li Jonga, ali je Irving Lozano fantastično odbranio. 

Poslije dvadeset minuta Koreja je bila nešto opasnija, a Meksiko se odbranio. Međutim, Meksikanci su prvi došli do vodstva. Igrala se 26. minuta kada je Hjun So Jang bio neoprezan i uklizao da bi spriječio centaršut Meksikanaca, igrao je rukom i sudija Mažić nije imao dilemu da pokaže na jedanaesterac. 

Siguran sa bijele tačke bio je Vela koji je pogodio po sredini gola za 1:0. Dvije minute kasnije Lajun je sa desetak metara imao odličnu situaciju, šutirao je visoko, ali se Čo istakao na golu fantastičnim refleksom i odbranom. 

 Mogli su Meksikanci i do veće prednosti doći kada se Lozano u 42. minuti oslobodio trojice čuvara, ali je loše šutirao. Do kraj prvog dijela, nije bilo promjena, pa se na odmor otišlo sa zasluženim vodstvom Meksika od 1:0 .

U drugom poluvremenu Južna Koreja je krenula odlučnije, ali je prvi udarac uputio Irving Lozano. I u nastavku su Meksikanci bili dominantniji na terenu. 

U 59. minuti Gvardado je pokušao da savlada Čoa, ali se ovaj bacio i odbranio mu udarac sa šesnaest metara. Igrala je Južna Koreja solidno sve do 66. minute kada je Lozano poslao odličnu loptu HavijeruE rnandesu koji ju je sjajno primio i mirno zakucao u mrežu za 2:0. Bio je to njegov 50. jubilarni gol za reprezentaciju, što je ujedno i rekord, jer je on prvi koji je stigao do 50. gola za Meksiko. 

Veliku šansu imala je Južna Koreja u 75. minuti nakon velike greške odbrane Meksika, no Son je driblao možda nepotrebno, pa je bilo dovoljno vremena da se Markes vrati i odlično blokira udarac. 

Ipak, u trećoj minuti nadoknade Južna Koreja je uspjela ublažiti poraz kada je Son šutirao sa dvadesetak metara u rašlje gola Očoe i time postavio konačan rezultat 2:1.


TOK UTAKMICE 

90+5' KRAJ UTAKMICE

90+3' GOOOOOOOOL Južna Koreja smanjuje vodstvo na 2:1. 

86' I pored vodstva 2:0 Meksikanci pritiskaju rivale na tridesetak metara od njihovog gola i pokušavaju da daju i treći gol.

80' Hvang dobija loptu na lijevom boku, gubi loptu kod gol aut linije, bori se i vraća je, ali dobija samo aut. Jung (Južna Koreja) je dobio žuti karton za prejak start na protivnika.

75' Velika greška odbrane Meksika. Son dribla možda nepotrebno, što je bilo dovoljno da se Markes vrati i odlično ukliže. U nastavku akcije je udarac poslije sudara sa Kijem dobio golman Meksika, ali žutog kartona nije bilo.

72'  Vo Li (Južna Koreja) je dobio žuti karton.

66' GOOOOOOOOOL Meksiko vodi 2:0  Ćićarito istrčava kontru po lijevoj strani, dobiva loptu na ivici kaznenog prostora, dobro izbacuje driblingom jednog igrača Koreje i lagano matira Čoa. 

63' Jang Li (Južna Koreja) je dobio žuti karton. 

62' Li Dže Sun je šutirao iz dobre situacije, Salsedo se još jednom našao na putu lopti pa Oćoa nije morao da reaguje. Južna Koreja igra solidnih pet, šest minuta unazad.

58' Prvi žuti karton. Dobio ga je Jong Gvon Kim. (J. Koreja)

55' Slobodan udarac za Meksiko, Čo siguran na golu. Jedina dva gola na prvenstvu, čuvar mreže Južne Koreje primio je iz penala.

52' Son Min šutira iz kaznenog prostora, lopta pogađa Salseda, Koreja traži penal zbog igranja rukom, ali se na usporenom snimku vidjelo da je ruka bila uz tijelo i kontakt je bio minimalan.

50' Južna Koreja je u drugom poluvremenu krenula odlučnije, ali prvi udarac je u drugom poluvremenu uputio Irving Lozano.

46' Počelo je drugo poluvrijeme. 

45+1 KRAJ PRVOG POLUVREMENA

43' Lozano (Meksiko) je dobro ušao u šesnaesterac s loptom, ali je loše pucao. Lopta je otišla visoko iznad gola.

38' Meksiko je imao 217 dodavanja i uspješnost 89 posto, Južna Koreja samo 85 dodavanja i tek nešto više od 60 posto uspješnosti.

35' Dobar napad Meksika po desnoj strani, međutim izostala je realizacija. 

28' Lajun je sa desetak metara imao odličnu situaciju, šutirao je visoko, ali se Čo istakao na golu fantastičnim refleksom i odbranom.

26' Penal za Meksiko. GOOOOOOOOL Meksiko vodi 1:0. Vela je bio siguran sa bijele tačke.

23' Mun (Južna Koreja) se izborio za prostor u šesnaestercu nakon kornera i pucao glavom. Lopta je išla pod prečku, ali se golman Meksika sjajno bacio i obranio mu šut. 

22' Kakva je ovo šansa bila! Heung-Min Son (Južna Koreja) je bio u šesnaestercu i pucao, ali su Meksikanci klizećim startom blokirali šut.

20' Jasna taktika igrača J.Koreje. Njihova reprezentacija ima već sedam faulova ukupno.

13' Prva velika šansa za Koreju poslije izvrsnog driblinga Hvanga koji je bio najbolji i protiv Švedske. Prošao je po lijevoj strani, izdriblao Alvaresa i centrirao za Li Jonga, ali je Irving Lozano spriječio veću opasnost.

10' Za sada samo jedan pokušaj kontre, bezuspješan, ali mnogo faulova kao i u prvom meču Koreje.

5' Prvih pet minuta protiče u nešto većoj agresivnosti Meksikanaca koji su svjesni da su kvalitetnija ekipa. Znaju to i Korejci koji su se odmah povukli na svoju polovinu.

1' Utakmica je počela. Prvi sa centra krenuli su nogometaši Južne Koreje. 

Rezultati by SofaScore
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.