MUNDIJAL 2018

Ništa još nije gotovo: Nijemcima protiv Južne Koreje treba pobjeda, ali možda ni to neće biti dovoljno za prolaz

AFP

Index.hr

24.6.2018

Njemačka je u 2. kolu grupe F golom Tonija Krosa (Kroos) u 95. minuti pobijedila Švedsku 2:1 i zadržala realne šanse za prolazak u osminu finala Svjetskog prvenstva.

Njemačkoj u posljednjem kolu protiv Južne Koreje treba pobjeda, ali možda joj ni ona neće biti dovoljna. Momčad Loahima Leva (Joachim Löw) u srijedu igra protiv Južne Koreje, a Meksika protiv Švedske.

Ako Švedska ne pobijedi Meksiko, Njemačka prolazi s bilo kakvom pobjedom protiv Azijaca. No, ako Šveđani dođu do sva tri boda, situacija se nevjerovatno komplicira. Kriterij određivanja poretka u grupi su bodovi, onda gol-razlika, pa broj zabijenih golova. Ako su jedna ili više momčadi izjednačene po tom kriteriju, gledaju se broj osvojenih bodova u međusobnim susretima, gol-razlika u međusobnim susretima i broj zabijenih golova u međusobnim susretima. Ako se ni u tom slučaju ne bi mogao utvrditi poredak, gledat će se fer-plej. On se boduje -1 za žuti karton, -3 za crveni karton koji je rezultat drugog žutog kartona, -4 za direktni crveni i -5 za žuti i direktni crveni karton. Ako su momčadi izjednačene i po tom kriteriju, održat će se ždrijeb.

Uzmimo za primjer ovakav rasplet. Njemačka pobijedi Južnu Koreju 1:0, a istim rezultatom Švedska svlada Meksiko.

U tom slučaju sve tri momčadi imale bi po šest bodova i identičnu gol-razliku 3:2. Bili bi izjednačeni prema prva tri kriterija, a sljedeći je broj osvojenih bodova u međusobnim susretima. Meksiko je pobijedio Njemačku 1:0, Njemačka Švedsku 2:1 i Švedska je bila bolja od Meksika 1:0. Svaka momčad ima tri boda, svaka momčad ima gol-razliku 0, ali dalje idu Njemačka i Švedska zbog više zabijenih golova u međusobnim utakmicama. Njemačka bi bila prva jer ima bolji međusobni omjer sa Švedskom.

Pobijedi li Švedska Meksiko 2:1, a Njemačka Koreju samo 1:0, dalje bi išli Meksiko i Švedska. Opet bi sve momčad imale po šest bodova, Njemačka gol-razliku 3:2, a Meksiko i Švedska po 4:3 i te dvije momčadi bi prošle dalje sa Švedskom kao pobjednikom grupe.

U prijevodu, ako Švedska pobijedi Meksiko jedan razlike bilo kojim rezultatom osim 1:0, Njemačka mora dobiti dva razlike ili bilo kojim rezultatom jedan razlike s više zabijenih golova od Švedske. Ako bi Šveđani dobili Meksiko s dva ili više golova razlike, Njemačkoj odgovara bilo kakva pobjeda protiv Južne Koreje.

Tako se može dogoditi da prvi put u historiji Svjetskog prvenstva jedna momčad ispadne sa šest osvojenih bodova. Na Svjetskom prvenstvu u SAD 1994. godine Nigerija, Bugarska i Argentina su u grupi s Grčkom imale po šest bodova, ali niko nije ispao jer su te godine tri momčadi prolazile u drugi krug.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.