MUNDIJAL 2018

Engleska u osmini finala, Panama postigla prvi gol na Mundijalu

Avaz Sport

24.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+23

Foto: AFP 

Engleska je uvjerljivo pobijedila Panamu sa 6:1 u drugoj utakmici drugog kola grupe G i tako izborila osminu finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.  

Na početku utakmice Panamci su u 5. minuti imali zicer, međutim, Godoj je očajno šutirao s ivice kaznenog prostora, iako je imao otvoren put ka golu. 

Engleska je do vodstva došla u 8. minuti zahvaljujući svom "specijalitetu". Kiran Tripije je nabacio loptu iz kornera u šestnaesterac, gdje se našao Džon Stouns koji glavom pogađa za 1:0. 

 U 20. minuti Engleska postiže i drugi gol. Džesi Lingard je stigao do peterca, spremao se za šut kada ga je blago omeo Eskobar, a sudija dosudio jedanaesterac. Siguran sa bijele tačke bio je Hari Kejn. To je njegov treći gol na SP-u u Rusiji. 

U 30. minuti imali su Panamci zanimljivu akciju, uspjeli su da nadigraju odbranu Engleske, ali lopta je prešla preko noge Rodrigesu u kaznenom prostoru. Šest minuta kasnije Engleska dolazi do 3:0 sjajnim golom Džesija Lingarda, koji je nakon duplog pasa s Rahimom Sterlingom šutirao s ivice kaznenog prostora i plasirao loptu pod prečku. 

U 40. minuti Džon Stouns postiže svoj drugi gol na meču. Nakon centaršuta s desne strane sam u petercu bio je Sterling, njegov šut odbranio je Penedo, ali se lopta odbila do Stounsa koji postiže novi pogodak glavom. 

U 43. minuti Godoj je "zagrlio" Kejna s obje ruke i sudija nije imao dilemu. Po drugi put pokazao je na jedanaesterac za Englesku. U prvoj minuti nadoknade prvog dijela Hari Kejn je na identičan način postigao svoj drugi gol i time riješio sve dileme o pobjedniku.

I u nastavku meča, već u 47. minuti mogli su Englezi doći do šestog gola. Istrčao je Sterling sam na golmana Paname, ali je Penedo pravovremeno reagirao, izlašao sa gola i izbacio loptu prije nego što je do nje stigao napadač Engleske. Igrači Paname potpuno su se povukli, a stoperi Engleske počinjali napade bukvalno na protivničkoj polovini terena.

Nije se dugo čekalo na šesti gol Engleza.  U 62. minuti, Hari Kejn stiže do svog het-trika. Sumnjalo se u ofsajd, ali je VAR potvrdio gol. Penedo nije imao sreće, a kapiten "Gordog Albiona" je tako postigao ujedno svoj peti gol na ovom Svjetskom prvenstvu. 

Nisu se Panamci predavali, a u 78. minuti Rikardo Guardija Avila je ubacio loptu iz slobodnog udarca u kazneni prostor, a Felipe Baloj sjajno reagirao na drugoj stativi i ušao u historiju reprezentacije kao prvi strijelac gola na Mundijalu. Tim pogotkom postavljeno je konačnih 6:1 za Englesku. 

Interesantno je još reći da Englezi do današnjeg dvoboja nikada nisu zabili pet golova na velikom natjecanju u jednoj utakmici, a s ova tri boda izborili su plasman u osminu finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.  

Jučer je u prvoj utakmici drugog drugog kola Belgija uvjerljivo savladala Tunis s 5:2 i plasirala se u osminu finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.


TOK UTAKMICE

90+4 KRAJ UTAKMICE

78' GOOOOOOOOOOL Panama postiže svoj prvi pogodak, sada je 6:1. Baloj je postigao prvi gol za Panamu ikada na svjetskim prvenstvima. 

72' Muriljo je dobio žuti karton. (Panama)

70'  Roze (Engleska) ulazi, a izlazi Tripije.

69'  Dvostruka izmjena u Panami. Izašao je  Gomes, umjesto njega  Baloj. Arojo ulazi umjesto Barkenjasa.

66' Muriljo uspijeva da savlada Pikforda poslije greške Vokera, ali su se na vrijeme vratili defanzivci Engleske, prije svih Stouns koji sprečava prvi gol Paname.

63' Dvostruka izmjena kod Engleza, umjesto Kejna i Lingarda, ulaze Vardi i Delf.

62'  Godoj napušta teren, a umjesto njega će ući Avila (Panama).

62' GOOOOOOOOL 6:0 vode Englezi. Kejn postiže het-trick. 

53''  Potpuno su se povukli igrači Paname.

47' Istrčao je Sterling sam na golmana Paname, ali Penedo pravovremeno reagira, izlazi sa gola i izbacuje loptu prije nego što je do nje stigao napadač Engleske.

46' Počelo je drugo poluvrijeme. 

45+2 KRAJ POLUVREMENA

45+1' GOOOOOOOOOOL 5:0 Kejn opet siguran. Debakl Paname. 

45' Penal za Englesku. 

44'  Eskobar (Panama) će dobiti žuti karton zbog prigovaranja. 

40'  GOOOOOOOOL  4:0 vodi Engleska Drugi gol Džona Stounsa na meču. Nakon centaršuta sa desne strane sam u petercu bio je Sterling, njegov šut brani Penedo, ali se lopta odbija do stopera Engleske koji postiže novi pogodak glavom.

36' GOOOOOOOOOOL 3:0 za Englesku. Lingard pronalazi put do mreže sa odličnom završnicom!

29' Zanimljiva akcija Paname, uspjeli su da nadigraju odbranu Engleske, ali lopta je prešla preko noge Rodrigesu u kaznenom prostoru.

23' Loftus-Čik dobiva žuti karton. (Engleska)

22' GOOOOOOOOL Engleska vodi 2:0 Kejn pogađa sa bijele tačke. 

21' Penal za Englesku

16' Nisu nimalo naivni igrači Paname, opet su opasno zaprijetili golu Engleske. Barsenas je sjajno šutirao sa ivice kaznenog prostora, ali na njegovu nesreću lopta je otišla za malo pored lijeve stative.

10' Kuper je zaradio žuti karton. (Panama)

8' GOOOOOOOOOOL Engleska vodi 1:0. Stouns pogađa glavom poslije kornera.

5' Sjajan kontranapad Paname, ali je Godoj očajno šutirao sa ivice kaznenog prostora, a imao je otvoren put ka golu.

1' Utakmica je počela. 

Rezultati by SofaScore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.