MUNDIJAL 2018

Srce prvaka nikad se ne smije potcijeniti

Avaz Sport

25.6.2018

Iako sam košarkaš, i mene je pomalo uhvatila mundijalska groznica. Naravno, ne u onoj mjeri kao prije četiri godine, kada je naš nacionalni tim prvi put u historiji nastupio na najvećoj svjetskoj smotri fudbala, ali se trudim da pogledam što veći broj utakmica. Generalni utisak je da favoriti ne blistaju i da je teško sa sigurnošću predvidjeti ishode mečeva.

Osim Rusije i Hrvatske, malo ko je oduševio na otvaranju. Vjerovatno će favoriti, kako turnir bude odmicao, podizati formu, ali su neki, kao Argentina, slabim predstavama doveli u pitanje i sam prolaz među 16 najboljih. Vidljiv je i umor glavnih zvijezda, koje su dosta potrošene nakon iscrpljujuće sezone u klubovima.

Hrvati su bacili na koljena Argentinu i djeluju zastrašujuće dobro. Uprkos problemima s Nikolom Kalinićem, to se nije odrazilo na njihove izvedbe i čini se da ih je taj konflikt još više zbližio i učinio kompaktnijim. Njemačka je nakon poraza od Meksika stisnula redove i vratila se u igru trijumfom protiv Švedske, istina - ostvarenim u posljednjim trenucima meča.

Pokazali su da se srce prvaka nikad ne smije potcijeniti. To su ekipe koje posjeduju ogroman kvalitet i vjerujem da će ga pokazati na terenu. Drago mi je što se Mundijal održava u Rusiji, zemlji u kojoj sam živio četiri godine i uz koju me vežu lijepe uspomene.

Poznajući Ruse, koji su skloni ogromnim ulaganjima u infrastrukturu i koji nikad ne štede, očekivao sam veće i spektakularnije stadione. Ovako je većina stadiona na propisanoj granici od 35.000 sjedećih mjesta. No, još jednom je stigla potvrda da je fudbal ipak najvažnija sporedna stvar na svijetu.

Nijedno svjetsko takmičenje ne može pobuditi ovoliku pažnju i izazvati euforiju ovih razmjera. Ni zbog jednog takmičenja na svijetu, osim Mundijala, navijači neće davati otkaze, dizati kredite i činiti slične ludosti kao što su to, naprimjer, radili peruanski navijači kako bi došli u Rusiju.

Island i njegovi navijači posebna su priča. Zemlja od 300.000 stanovnika bila je nesavladiva prepreka za Argentince, a fascinantno je da je 30.000 Islanđana pružilo podršku svojoj reprezentaciji u Rusiji. To su prelijepe slike koje šalje Svjetsko prvenstvo i koje su na mene ostavile poseban utisak. Prave borbe tek slijede, uživajte!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.