MUNDIJAL 2018

Španija i Portugal se provukli u osminu finala Svjetskog nogometnog prvenstva

Avaz Sport

25.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+20

Foto: AFP 

Portugal i Iran su remizirali odigravši 1:1 u susretu trećeg kola B grupe Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.   

Već na samom početku Portugalci su zaprijetili. Kristijano Ronaldo je već u 3. minutu šutirao iz kaznenog prostora, i to u okvir gola, ali Alireza Beiravand mu je odbranio. Prvu izglednu šansu Iran je imao u 7. minuti kada je Džahanbaš pokukao napad desno, vratio na drugu stranu odakle je Taremi loše šutirao. 

U 21. minuti Iranci su dobili slobodan udarac sa dvadesetak metara. Loptu je preko živog zida poslao Rezejan, ali njegov udarac nije bio dovoljno precizan. Bilo je opasno pred golom Portugala i u 30. minuti kada je Ezatolahi bio najviši u skoku, no Rui Patrisio je bio na pravom mjestu i odbranio udarac glavom defanzivca Irana. 

Iranci su sasvim solidno kontrolisali loptu i pokušali da igraju dupli pas u šesnaestercu Portugala, međutim to im nije prolazilo. U 45. minuti Portugal je došao do vodstva kada je Kvarežma odigrao dupli pas, dobio loptu na samom uglu kaznenog prostora, odakle je i šutirao vanjskim dijelom kopačke i savladao Beiravanda za 1:0 i tim rezultatom se otišlo na odmor.

Već na samom početku drugog poluvremena Portugal je imao priliku da poveća predonost. Ronaldo je u 50. minuti pao u kaznenom prostoru, sudija je nakon signalizacije VAR-a, pregledao snimak i dosudio penal. Međutim, Kristijano Ronaldo je šutirao nesigurno Beiravand se bacio u pravu stranu i odbranio penal. 

U 58. minuti Iranci su dobro probili po desnoj strani i Azmun se našao u petercu , ali je Pepe reagovao u posljednjem trenutku. Iranci su novu priliku imali u 73. minuti kada je Godos opasno šutirao po zemlji, no lopta je otišla pored gola.

Iran je do poravnanja došao u trećoj minuti nadoknade nakon što je Ansarifard sigurno realizirao penal preciznim šutem u desne rašlje. Zamalo su Iranci i poveli čime bi izbacili Portugal iz takmičenja, ali nisu imali sreće u završnici napada pa je ostalo 1:1


Španija i Maroko podijelili su bodove odigravši 2:2 u drugom susretu trećeg kola B grupe Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.  

Španija je imala incijativu od samog počerka. U 4. minuti Inijesta je proigrao Iska na lijevoj strani, on pokušao da ubaci loptu na peterac za Kostu, ali je poslao pravo u ruke golmanu Maroka. 

Hladan tuš za Špance desio se u 14. minuti kada je Maroko došao do vodstva. Veliku grešku Serhija Ramosa, iskoristio je Butaib i rutinski matirao nemoćnog De Heu za 1:0. Španci su ekspresno izjednačili. 

U 19. minuti Andresa Inijesta je uz pomoć Dijega Koste imao sjajan prodora, a onda maestralno asistirao za Iska kojem nije bilo teško da sa pet metara loptu pošalje u mrežu za 1:1. 

U 25. minuti De Hea je sprečio novi šok, kada je loše reagovala odbrana Španije. Butaib je izašao sam na De Heu, ali ovaj put pobjedu je odnui golman Mančester junajeda. Imala je Španija sjajnu šansu za preokret u nadoknadi poluvremena kada je Inijesta uradio dosta posla po lijevoj strani, poslao loptu u petarac, ali Kosta nije uspio da je stigne i pošalje u gol, pa se tako na odmor otišlo pri nerješenom rezultatu.

U nastavku je Maroko zaigrao nešto ofanzivnije. U 50. minuti nakon sjajna dubinske lopte u kaznenom prostoru Španije, iz drugog plana se ubacio El Ahmadi, ali je De Hea spriječio najgore po Španiju.

Samo pet minuta kasnije, Amrabat je pogodio rašlje protivničkog gola. U nastavku su Španci imali inicijativu, kružili oko kaznenog prostora Maroka, no bili su bezopasni. 

U 81. minuti Maroko je došao do novog vodstva. Rezervista Jusefa En Nesir je fantastično skočio poslije kornera sa lijeve strane i bio je to neodbranjiv udarac glavom za 1:2. 

Španci su do boda došli zahvaljujući golu u trećoj minuti nadoknade kada je Jago Aspas postigao gol glavom nakon centaršuta Danija Karvahala za konačnih 2:2.

Ovim rezultatima Španija i Portugal su izborili osminu finala Svjetskog nogometnog prvenstva.

Španija će igrati sa domaćinom Rusijom, dok će Portugal na megdan Urugvaju.

TOK UTAKMICA 

90+8' KRAJ UTAKMICA Maroko-Španija 2:2 i Iran-Portugal 1:1

90+6'  Fažr (Maroko) je požutio zbog kršenja pravila igre. Andre Silva će izaći, a ući će Guedes (Portugal). (Iran-Portugal)

90+4'  Hakimi (Maroko) je zaradio žuti karton. (Maroko-Španija)

90+3 GOOOOOOOOOOL 2:2 Španija stiže do poravnanja protiv Maroka. Iago Aspas (Španija) je prekrasno zabio petom.

GOOOOOOOOOOL 1:1 Iran je izjednačio protiv Portugala. Ansarifard (Iran) je mirno realizirao penal preciznim šutem u desne rašlje. Lijepo izvedeno!

90+2 Penal za Iran.  

89' Munir (Maroko) je dobio žuti karton. (Maroko-Španija)

85' Ziječ izlazi, a zamijenit će ga Buhaduz (Maroko). (Maroko-Španija)

84' Mutinjo (Portugal) ulazi, a izlazi Mario.(Iran-Portugal) David Silva je izašao, a zamijeniti će ga Rodrigo (Španija). (Maroko-Španija)

83' Ronaldo dobiva žuti karton. (Portugal) (Iran-Portugal)

82' GOOOOOOOL Maroko vodi 2:1. En Nesri (Maroko) se upisao na listu strijelaca. (Maroko-Španija)

76'  Ezatolahi izlazi i zamijenit će ga Ansarifard (Iran). (Iran-Portugal)

74'  Umjesto Alkantare i Koste ulaze Asensio i Aspas. (Španija). (Maroko-Španija)

72' Butaib izlazi, a ulazi En Nesjri (Maroko). (Maroko-Španija)

70' Silva (Portugal) ulazi a izlazi Kvarežma. Đahanbakš izlazi, a ulazi Ghodos (Iran). (Iran-Portugal)

66' Na sličan način kao i kada je dobio penal, Ronaldo se ubacio sa lijeve strane ka sredini, s tim što je ovog puta uspio da šutira, ali ne i da pogodi mrežu Irana. (Iran-Portugal)

64'  Kvarežma  (Portugal) je dobio žuti karton. (Iran-Portugal) Prva izmjena u Maroku . Fažr mijenja Belhandu. (Maroko-Španija)

63' Nakon kornera sa lijeve strane sjajno skače Pike (Španija), dobro je i šutirao, ali za malo pored gola. (Maroko-Španija)

62' Malo je nedostajalo da Isko (Španija) preokrene rezultat, dobro šutira glavom, ali Sais izbacuje loptu sa gol linije. (Maroko-Španija)

58' Pepe je startovao u petercu i izbacio loptu u korner. Dobar prodor Iranaca po desnoj strani i Azmun koji je čekao u petercu vjerovatno bi lagano sproveo loptu u mrežu da Pepe nije reagovao. (Iran-Portugal)

56'  Hajsafi izlazi, a Mohamadi (Iran) ulazi. (Iran-Portugal)

55' Centrimetri su spasili Špance, Amrabat pogađa rašlje protivničkog gola. Nemaju sreće Marokanci. 

54' Azmun (Iran) je dobio žuti karton. (Iran-Portugal)

53' Ronaldo (Portugal) ne pogađa sa bijele tačke. Odbranio je Biranvand.  

52' Hajsafi (Iran) je dobio žuti karton.  (Iran-Portugal)

51' Penal za Portugal. 

46' Počelo je drugo poluvrijeme. (Iran-Portugal) i (Maroko-Španija)

45+3' KRAJ PRVOG POLUVREMENA (Iran-Portugal) i (Maroko-Španija)

45' GOOOOOOOOOOOL Portugal vodi 1:0. Kvarežma je strijelac. Sjajan pogodak vanjskim dijelom kopačke. 

40' Ne mogu da priđu Portugalci golu, pa je Ronaldo uzeo sa tridesetak metara šutirao ali Beiravand nije imao težak posao s tim udarcem. (Iran-Portugal)

38' Sasvim solidno kontrolišu loptu Iranci koji su u dvije akcije pokušali da igraju dupli pas u šesnaestercu Portugala. Nije prošlo, ali je jasno da su se oslobodili na terenu. S druge strane, Portugal je u napadu potpuno neubjedljiv. (Iran-Portugal)

37' Buskets propušta šansu za Španiju. (Maroko-Španija)

36' Fantastično dodavanje Iska za Inijestu (Španija), ali veteran nije uspio da odigra povratnu u sredinu kaznenog prostora i "servira" novi gol. (Maroko-Španija)

33'  Dobra tranzicija Iranaca iz odbrane u napad, Gereiro (Portigal) kasni za Džahanbašom i faulira ga, dovoljno da sprječi ozbiljniju opasnost. Zaradio je žuti karton. (Iran-Portugal)

31' Da Kosta i Busufa (Maroko) dobivaju žuti karton.  (Maroko-Španija) 

29' Amrabat (Maroko) dobiva žuti karton. (Maroko-Španija)

29' Imao je mnogo prostora Kvarežma (Portugal) uz desnu gol-aut liniju, ali se previše premišljao šta da uradi i kada se odlučio da centrira, bilo je kasno i izblokiran je. Portugal poslije kornera nije uradio ništa.

25'  Butaib (Maroko) je uzeo loptu i cik-cak prošao kroz obranu. Na kraju je pucao po sredini gola, ali mu je šut savršeno obranio De Hea. (Španija)

23' Azmun sječe napad Portugala na sredini terena, ubacuje u sredinu odličan pas za Džahanbaša, ali ovaj nije bio dovoljno brz da iz blizine pošalje loptu pored Patrisija pa je otklonjena opasnost pred golom Portugala. (Iran-Portugal)

22' El Ahmadi (Maroko) je dobio žuti karton. (Maroko-Španija)

19' GOOOOOL!  Ekspresno izjednačenje Španaca protiv Maroka! Isko je pogodio za 1:1. 

15' Ronaldo je loše izveo slobodan udarac protiv Iranaca. Pogodio je živi zid i dobio samo korner.

14' GOOOOOL!  Maroko vodi protiv Španije! Grešku u odbrani je spremno dočekao Butaib (Maroko) i mirno zabio iz blizine za 0:1.

9' Loša komunikacija između Beiravanda i Eztolahija (Iran) poslije centaršuta Portugala. Beiravand je krenuo na loptu, Ezatolahi ju je ispucao, njih dvojica su se sudarili, a Portugalci su poslije toga šutirali preko gola.

7' Džahanbaš vuče napad desno, vraća na drugu stranu odakle njegov saigrač loše šutira i propušta prvu izglednu šansu za Iran.  (Iran-Portugal)

4' Inijesta (Španija) je proigrao Iska na lijevoj strani, on pokušava da ubaci loptu na peterac za Kostu, ali je šalje pravo u ruke golmanu Maroka.

3' Ronaldo (Portugal) je nakon primanja lopte uputio udarac u donji lijevi ugao, ali nije uspio svladati golmana Irana. 

1' Večerašnje utakmice između Irana i Portugala, te Španije i Maroka su počele. 

Rezultati by SofaScore
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.