MUNDIJAL 2018

Šta se večeras treba dogoditi da Hrvatska prokocka prvo mjesto i historijsku priliku?

AFP

Index.hr

26.6.2018

Hrvatska večeras od 20 sati protiv Islanda brani prvo mjesto grupe D u posljednjem kolu grupne faze Svjetskog nogometnog prvenstva.  

Izabranici Zlatka Dalića u prve dvije utakmice pobijedili su Nigeriju i Argentinu ukupnom gol-razlikom 5-0 i u posljednjem kolu trebaju remi kako bi osigurali prvo mjesto. A vjerovatno će prvi biti i s porazom. 

Naime, jedina opcija kako Hrvatska može ostati bez prvog mjesta je da Nigerija u posljednjem kolu pobijedi Argentinu, a Hrvatska izgubi od Islanda. U takvom raspletu Nigerija mora nadoknaditi pet golova zaostatka za Hrvatskom, odnosno mora pobijediti Argentinu 4:0, a Island barem minimalno poraziti Hrvatsku. 

Nekada je na ovakvim takmičenjima bolje završiti na drugom mjestu, ali ne i za Hrvatsku ovaj put jer joj prvo mjesto donosi puno lakše suparnike do finala.

Hrvatska bi kao prvoplasirana imala historijsku priliku za finale jer bi vjerovatno išla na Dansku u osmini finala, zatim na neuvjerljivu Španiju ili domaćina Rusiju, a u polufinalu bi je od jačih reprezentacija mogli čekati Meksiko, Engleska ili Belgija.  

Ako se dogodi čudo pa Hrvatska, koja je ranije osigurala osminu finala, prokocka prvo mjesto, onda bi otišla u dio ždrijeba u kojem će vjerovatno biti Argentina, Brazil i Njemačka.

Rezultati by SofaScore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.