MUNDIJAL 2018

Od gradske čistoće do svjetala Mundijala

Beiravand: Odbranio penal Ronaldu

Avaz Sport

27.6.2018

Portugalci su prošli u drugu fazu Svjetskog prvenstva, ali ne bez drame. U njihovom dramatičnom remiju s Iranom (1:1) junak meča nije bio Kristijano Ronaldo (Cristiano) nego momak koji mu je odbranio penal.

Ne samo da je zaustavio taj šut, nekoliko trenutaka kasnije uhvatio je “živu loptu”, mreža je ostala sačuvana, a herojski podvig svog čuvara mreže Iranci su iskoristili da u završnici dođu do remija.

Stada ovaca

A njegova životna priča sve je samo ne klasična fudbalska. Za Alirezu Beiravanda rijetko je ko čuo izvan Irana. Na veliku scenu došao je skoro niotkud. Rođen je u porodici nomada, koja je lutala nekadašnjom Perzijom, baš kao i nekadašnji Perzijanci, vodeći stada ovaca u potrazi za kvalitetnom pašom. Pokušavao je igrati fudbal, bio uglavnom napadač, i to sve do trenutka kad mu se drug povrijedio pa je on morao stati na gol.

Njegovoj porodici nije padalo na pamet da mladog Alirezu prepusti čarima jedne takve igre. Trebalo je od nečega živjeti, a za nomade je to bio život u pokretu, sa stadom.

- Moj otac uopće nije volio fudbal. Kad sam malo odrastao, tražio je da počnem da radim. Čak mi je cijepao odjeću, a jednom i golmanske rukavice - prisjeća se mladi Iranac.

Kad mu se porodica konačno skrasila na jednom mjestu na nešto duži period, mali Alireza odlučio je pobjeći od kuće zbog fudbala. Utrčao je u autobus, stigao nekako do Teherana, nadajući se da je tamo moguće ostvariti san.

Imao je potom velikih problema, jer trebalo je od nečega živjeti. Radio je u fabrici haljina, prao automobile, prodavao pizze. Na kraju se zaposlio u gradskoj čistoći.

Ni dok je radio, fudbal nikad nije ostavljao po strani, jer se njemu i posvetio. Profesionalni debi ostvario je kao 19-godišnjak, za Naft Teheran.

Najveća scena 

Sada, šest godina poslije, na najvećoj je sceni. Na Mundijal je stigao kao prvi čuvar mreže najvećeg iranskog kluba Persepolisa, u koji je stigao zahvaljujući sjajnim odbranama i izvanrednim dugim dodavanjima saigračima u polju, zbog kojih ga još zovu i Asistent.

Nesavladan je u pobjedi nad Marokom (1:0), spasio je Irance i protiv Portugala, uključujući i najblistaviji trenutak karijere - odbranu Ronaldovog penala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.