MUNDIJAL 2018

Januzaj srušio Gordi Albion, Tunis slavio protiv Paname

Avaz Sport

28.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+14

Foto: AFP

Belgija je savladala Englesku 1:0 u derbiju grupe G Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Belgija je od samog početka bila mnogo opasnija. U 6. minuti Tilemans je šutirao sa nekih 20-tak metara, međutim Pikford je uspio nekako da odbrani i sačuva mrežu. 

U 10. minuti Batšuaji je uspio da oduzme loptu, međutim Stouns je sa gol linije spasio pogodak. U nastavku je Engleska dosta bolje zaigrala, ali su obje ekipe djelovale nezainteresovano. 

U 27. minuti Batšuaji je dobro šutirao, ali je njegov pokušaj blokirao Stouns. Do kraja poluvremena obje ekipe su imale nekoliko prilika, ali kao što smo i očekivali nije im u interesu bila pobjeda pa se na odmor otišlo bez pogodaka.

Belgija je povela u 51. minuti kada je Adnan Januza fantastično šutirao sa ivice šesnaesterca i savladao Pikforda za 1:0. Poslije primljenog gola Belgija se povukla, dok je Engleska bila nešto opasnija.

U 66. minuti sjajnu priliku imali su igrači Engleske. Rašford je izašao jedan na jedan sa Kurtoom, a golman Belgije je odlično odbranio, vrhovima prstiju. U 81. minuti opet je pokušao Rašford, ovaj put iz slobodnog udarca, ali je njegov šut završio iznad prečke gola Tiba Kurtoe. U 88. minuti Mertens je odlično šutirao ka golu Pikforda. Ipak, golman Engleske je uspješno odbranio i otklonio opasnost. 

Do kraja meča nije bilo promjene rezultata pa je tako Belgija sa ovom pobijedom izborila osminu finala kao prvoplasirana ispred Engleske.  

Tunis je pobijedio Panamu 2:1 u meču posljednjeg kola grupe G Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, koji nije imao nikakvog rezultatskog značaja obzirom da su se obje reprezentacije ranije oprostile od Mundijala.   

Tunis je imao prvu priliku na utakmici kada je u 6. minuti Ben Jusef ostao slabo čuvan u petercu protivnika, poslije jednog centaršuta, ali nije uspio da se snađe i golman Paname je bez problema sačuvao svoju mrežu. Tunis je bio mnogo bolja ekipa na terenu, i kontrolisao tok meča, no nisu uspjeli da stvore neku pravu priliku, samo poneku polu šansu.

Panama je povela iz praktično prve prilike na meču u 33. minuti, kada je Hose Rodriges natrčao na jednu loptu i snažno šutirao ka golu Tunisa. Lopta je na putu do mreže zakačila Meriju, promijenila pravac i završila u mreži Tunižana. Pokušavao je Tunis da izjednači prije posljednjeg sudijskog zvižduka u prvom poluvremenu, no golman Paname je sačuvao svoju mrežu netaknutom.

Tunis je došao do izjednačenja u 51. minuti poslije par dobro razmenjenih pasova, Hazri je imao lak posao u desnom dijelu šesnaesterca da proigra Bena Jusefa, koji je bio "sam kao duh" u blizini gola Paname i uspio da pogodi za 1:1. Bio je to ujudno i 2500. postignuti gol u historiji Svjetskih prvenstava.

Do potpunog preokreta Tunižani su došli u 66. minuti, kada je nakon prethodno zabilježene asistencije, Vahbi Hazri, napadač Rena, sjajnim šutem matirao golmana Paname za 2:1. Do kraja meča nije bilo nikakvih zanimljivih dešavanja pa je Tunis došao do svoje prve pobjede na ovogodišnjem Mundijalu.

TOK UTAKMICA

90+5' KRAJ UTAKMICA 

90+3'  Šaleli (Tunis) je dobio žuti karton. (Panama - Tunis).   

89' Hazri (Tunis) napušta teren, umjesto njega Srarfi. (Panama - Tunis).

88' Mertens je odlično pucao ka golu Pikforda. Ipak, golman je uspješno odbranio i otklonio opasnost. Umalo Belgija da udvostruči prednost.

86' Januzaj izlazi, a ulazi Mertens (Belgija). (Engleska - Belgija).

83' Velbek (Engleska) je šutirao dobro, Kurtoa je bio savladan, ali se isprečio Kompani koji je otklonio opasnost. (Engleska - Belgija).

81' Gomez (Panama) je dobio žuti karton. (Panama - Tunis).  Avila (Panama) izlazi i zamijenit će ga Arojo. (Panama - Tunis).

79' Aleksander-Arnold (Belgija) je napustio igru, umjesto njega je ušao Velbek. (Engleska - Belgija).

78' Avila (Panama) je zaradio žuti karton. (Panama - Tunis).   

76' Kalil (Tunis) će se pridružiti s klupe, a izaći će Sliti.(Panama - Tunis).   

74' Vermaelen izlazi (Belgija), a zamijenit će ga Kompani. (Engleska - Belgija).

71' Badri (Tunis) je dobio žuti karton. (Panama - Tunis).   

70' Hose Rodriges, najzaslužniji za prvi gol Paname, mogao je da postigne još jedan gol. Našao se sa dovoljno prostora za šut u jedanaestercu Tunisa, ali nedovoljno jako uputio udarac i rezultat ostaje nepromenjen.

66' Rašford je izašao jedan na jedan sa Kurtoom, ali golman Belgije je odlično odbranio, vrhovima prstiju. (Engleska - Belgija).

66' GOOOOOOOOOL Tunis dolazi do preokreta protiv Paname. Sada je 1:2. 

60' Inicijativa Engleske, međutim nema promjene rezultata.(Engleska - Belgija).

56'  Tores (Panama) napušta teren, a mijenja ga Tejada. (Panama - Tunis).   

51' GOOOOOOOOL Tunis je izjednačio protiv Paname 1:1 Ben Jusef je strijelac. 

51' GOOOOOOOOL Belgija je došla do vodstva protiv Engleske 0:1. Januzaj je pogodio. 

46' Badri ulazi, a izlazi Sasi (Tunis).  Gomez (Panama) je izašao, a ulazi Kamings.

46' Stouns (Engleska) je izašao, a u igri je Magajr. (Engleska - Belgija).

46' Počelo je drugo poluvrijeme na utkamicama između Engleske i Belgije, te Paname i Tunisa. 

45+2' KRAJ PRVOG POLUVREMENA NA VEČERAŠNJIM UTAKMICAMA

44'  Sasi (Tunis) je dobio žuti karton. (Panama - Tunis).   

39' Ben Jusef (Tunis) šutirao, ali neprecizno. (Panama - Tunis).   

37' Batšuaji (Belgija) je odložio loptu, a T. Azar je sa nekih 16 metara šutirao daleko iznad gola. (Engleska - Belgija).

34' GOOOOOOOOOL Panama vodi 1:0. Merija šalje loptu u vlastitu mrežu!  (Panama - Tunis).   

33' Dendonker (Belgija) je dobio žuti karton. (Engleska - Belgija).

30' Bez uzbuđenja na meču Paname i Tunisa. Ni jedna ni druga ekipa ne pokazuju neki kvalitete, a i neku veliku želju da dođu do gola.

27' Batšuaji (Belgija) je dobro šutirao, ali je njegov pokušaj blokirao Stouns. Potom je Belgija izvela korner, a Felaini je pokušao sa ivice kaznenog prostora. Ipak, Delf je izbio loptu. (Engleska - Belgija).

20' Tilemans (Belgija) je dobio žuti karton. (Engleska - Belgija).

14' Arnold (Engleska) je prošao odlično po desnoj strani, centrirao ka Vardiju, koji je glavom šutirao pored desne stative. (Engleska - Belgija).

13' Tunis je izveo skraćeni korner, ali su ubrzo zatim izgubili loptu. (Panama - Tunis).   

10' Belgija je mnogo opasnija po gol, nego što je Engleska. Batšuaji je uspio da oduzme loptu, međutim Stouns je sa gol linije spasio pogodak. (Engleska - Belgija).

6' Opasan šut Tilemansa (Belgija).

1' Počele su večerašnje utakmice između Engleske i Belgije, te Paname i Tunisa kojima će biti kompletirana grupna faza SP-a.

Rezultati by SofaScore
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.