BIZNIS I NOGOMET

Japanac nagovorio saudijskog princa da mu povjeri 45 milijardi dolara, sada želi biti suvlasnik FIFA-e

Goal.com

1.7.2018

Milijarder Masajoši Son najbogatiji je čovjek u Japanu i nakon nepreglednog popisa imovine oko je sada bacio na FIFA-u.

Konzorcij koji predvodi njegov SoftBanka mjesecima je pregovorima s FIFA-om oko poslova vrijednih 25 milijardi dolara, koji bi uključivali i neka takmičenja. Pregovori se vode u tajnosti, ali New York Times je uspio saznati taman toliko da je riječ o novom zajedničkom projektu FIFA Digital Corp i o planovima da konzorcij preuzme neke od najvrednijih FIFA-inih biznisa.

Na stolu je prijedlog da FIFA bude vlasnik 51 posto zajedničkog posla. Konzorcij čine SoftBankova podružnica iz Londona SB Investment Advisers and Centricus Partners, te nekoliko arapskih i američkih investitora. Njihov je plan da preuzmu FIFA-ine poslove s videoigrama i s prodajom. Prema tom planu konzorcij bi otkupio prava u iznosi od 150 miliona dolara od tvrtke EA Sports za neimenovanu popularnu video-igru.

Kako Fifa zarađuje i troši svoje silne milione

A podjela moći u takvoj jednoj tvrtki? Supredsjedatelji nadzornog odbora bili bi Son i predsjednik FIFA-e Gianni Infantino, te bi svaki od njih imao pravo imenovati po petoro članova nadzornog odbora. Samo, pred ambicioznim multimilijarderom glavni je problem to što mnogi izvršni predstavnici vlasti u FIFA-i smatraju da bilo što od svjetske krovne nogometne organizacije nije na prodaju, što zapravo i ima smisla.

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin javno je napao uopće samu ideju za takvo što. Gorčinu je usto istresao ispred europarlamentaraca u Bruxellesu.

-Ne mogu prihvatiti da neki ljudi, neki od naših kolega, zaslijepljeni zaradom, razmišljaju o prodaji nogometnih takmičenja nebuloznim privatnim fondovim - kazao je.

Son je inače vlasnik imovine od 20 milijardi dolara.

Prošle godine je uvjerio još neke jako bogate ljude iz Saudijske Arabije i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za osnuju fond od 93 milijarde dolara, Vision Fund, koji je potom za 40 milijardi pokupovao udjele u 24 kompanije. Son posjeduje udjele i u Uberu te u kineskom Didi Chuxing, internetskim kompanijama, lancima hotela, sve do multimilionskih aplikacija za šetanje pasa.

U toj priči s Vision Fundom ključan je trenutak kad je Son privolio saudijskog princa prestolonasljednika Mohameda bin Salmana da izdvoji u fond 45 milijardi dolara, čime je Saudijska Arabija krenula u veliki pohod na traženje zarade u sportu diljem svijeta. Za sada se zna da su SoftBank i FIFA razgovarali o osnivanju svjetske lige za reprezentacije koja bi se igrala jednom u dvije godine, te o takmičenju za 24 kluba svake četiri godine.

Zbog toga bi se moralo ukinuti sadašnji godišnji svjetski FIFA-in svjetski kup za klubove, a to bi poremetilo i FIFA-in kalendar, te bi sigurno gadno pogodilo zaradu UEFA-ine Lige prvaka. Fond predlaže FIFA-i parnerstvo na 12 godina, dvije milijarde za svako prvenstvo s reprezentacijama i tri milijarde za svaki Svjetski nogometni kup. Prvi prijedlog Infantina da zaključi ugovor FIFA-ini su predstavnici sasjekli u martu. Tada je rekao da ima samo 60 dana za zaključiti posao.

No, dogodilo se da je rok prošao, a konzorcij je, gle čuda, ponudio produženje rokova. Infantino se nadao da će svoje uspjeti progurati na sastanku vodstva FIFA-e sljedeće sedmice u Cirihu, ali je od tog plana morao odustati zbog protivljenja dijela članstva od kojih su neki iz Evrope. Kako Infantinu nije išlo s te strane, s prijedlogom SoftBanka krenuo je prema nekima od najvećih klubova.

Korupcija u Fifi: Odgovori na 6 najvažnijih pitanja

Ponudio je najvećima do 100 miliona dolara po turniru, na što su Real i Barcelona rekli da im se to sviđa, a Juventus da mu se to ne sviđa. Predsjednik Juventusa otvoreno je rekao da bi "FIFA trebala biti krovno tijelo o dobrom upravljanju, a ne o sklapanju komercijalnih zajedničkih poslova s nepoznatim investitorima". Zanimljivo, Agnelli i Čeferin oko tog su se pitanja okupili u Kijevu dva dana uoči utakmice Reala i Liverpoola u finalu Lige prvaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.