MUNDIJAL 2018

VAR je poboljšao kvalitet fudbala

Avaz Sport

2.7.2018

Drago mi je što se u Rusiji igra za gol više, bez puno taktiziranja... Tome je vjerovatno doprinijela i ova nova tehnologija. Jer, i kad sudija pogriješi, može se ispraviti, što je veoma pohvalno. Zbog toga nema ni puno grubosti, a to je jedna od velikih prednosti koje nudi VAR. Sve se vidi, sve je pod kamerama.

Zbog svega toga, mnogo je manje sudijskih grešaka koje nisu bile rijetkost na minulim mundijalima. Sjetimo se samo kakvih je sve bilo sudijskih lakrdija na svjetskim prvenstvima – od Maradoninog gola rukom, te 2002. godine kada je Koreja prošla i Italiju i Španiju zbog katastrofalnih previda, pa i mi smo zbog toga na prethodnom SP-u ispali od Nigerije. Sjećam se i ispadanja Engleza od Nijemaca... Ove godine nema toga.

Raduje me da na Mundijalu 2018 ima dosta kvalitetnih reprezentacija koje mogu otići do kraja. Velika stvar je što jedna Južna Koreja, u dobroj utakmici, može pobijediti Njemačku, te ih tako poslati kući.

S druge strane, Kostarika, koja je na prethodnom Svjetskom prvenstvu bila hit, sada je bila uvjerljivo posljednja u grupi. Švicarska se pokazala kao izuzetno jaka selekcija. U svakom momentu znaju šta hoće, jer su dobro vođeni od našeg Sarajlije Vladimira Petkoviće. Igraju brzo, organizirano, disciplinirano... Švicarce niko ne spominje u nekim ozbiljnijim kombinacijama, međutim, izgledaju mi izuzetno dobro. Rijetko ko ih može nadigrati – u svakoj utakmici su tu... Tačno se vidi da imaju jedan sistem koji je dobro utreniran. Mislim da će oni pomutiti mnogima račune.

Nije me iznenadio povratak kući trenutno dva najbolja svjetska igrača – Mesija i Ronalda. Na kraju krajeva, i oni su ljudska bića. Inače, mislim da je Argentina dosta loša reprezentacija. Objektivno. Osim Mesija, tu nema tog vrhunskog kvaliteta. Kod njih su, u sredini terena, glavni igrači tempaši, spori – mislim na Maskerana i društvo. Ne mogu napraviti viška igrača, a u zadnjoj liniji su izuzetno loši. Pa i njihova oba golmana su u minuloj sezoni zajedno skupila osam utakmica. Ne možeš doći na Svjetsko prvenstvo sa takvim igračima i očekivati velike domete.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.