MUNDIJAL 2018

Mladi Francuz je nova zvijezda Mundijala: Mbape poput Pelea

Mbape sada, Pele prije 60 godina

Avaz Sport

2.7.2018

Kilijan Mbape (Kylian Mbape) pretvorio se u glavnu zvijezdu Svjetskog prvenstva. Sa dva gola i izborenim penalom bio je apsolutno prvo ime velike pobjede Francuske protiv Argentine 4:3 u osmini finala i još jednom skrenuo pažnju na svoj rijetko viđeni talent.

Donira zaradu

Mladi francuski napadač oduševio je izvedbom zbog koje će Lionel Mesi (Messi) najvjerovatnije završiti reprezentativnu karijeru, ali još je više simpatizera dobio nakon utakmice.

Otkriveno je da Mbape sve bonuse i naknadu za igranje u reprezentaciji Francuske donira za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju, jer smatra da ne bi trebao biti plaćen za nastupe za svoju zemlju.

Mbape dobije oko 20.000 eura za svaki reprezentativni nastup, a ako Francuska dođe do finala u Rusiji, dobit će dodatnih 300.000 eura. Mladi napadač Pari Sen Žermena i to namjerava donirati. Njegovim primjerom navodno su se poveli još neki mahom stariji igrači u reprezentaciji koji također žele pomoći djeci.

Mladi Francuz postao je prvi tinejdžer koji je postigao dva gola u jednoj utakmici Svjetskog prvenstva nakon Brazilca Pelea, koji je sa 17 godina odlučio finale 1958. godine. Legendarnom brazilskom fudbaleru taj učinak nije promakao pa je uputio čestitku Mbapeu putem Twittera.

- Čestitam, Mbape, dao si dva gola na Svjetskom prvenstvu tako mlad. U dobrom si društvu - napisao je Pele.

Nije trebalo čekati na odgovor Mbapea.

- Sretan sam, laska mi biti drugi tinejdžer poslije Pelea, ali postavimo stvari na svoje mjesto. Pele je druga kategorija, ali lijepo je biti upoređivan s takvim igračima, rekao je Mbape.

I njegovi saigrači te ostali francuski fudbaleri i novinari već su nazvali Mbapea zvijezdom Mundijala u Rusiji. Svojim nastupom potpuno je zasjenio Lionela Mesija (Messi) te je već sada jasno da je na fudbalsku scenu stupila nova generacija čiji je Embape predvodnik.

Svojom snagom i brzinom ostavljao je argentinsku odbranu daleko iza sebe, bez šanse da ga zaustavi. Sa brojem 10 na dresu eliminirao je argentinsku „desetku“ iz borbe za naslov svjetskog prvaka.

- U ovom meču Mbape je bio Mesi, precizno je opisao situaciju britanski „Sunday Times“.

Mlada reprezentacija Francuske u Rusiju je došla bez velikog iskustva s velikih takmičenja, ali krasi je zajedništvo. To potvrđuje izjava Pola Pogbe (Paul), koji je sa 25 godina također još mlad fudbaler.

Neće stati

- Mbape je mnogo talentiraniji od mene. I neće se na ovome zaustaviti - rekao je Pogba.

Mbape, koji nije bio ni rođen kada je Francuska posljednji put bila svjetski prvak, može odvesti „Galske pijetlove“ do samog kraja, uvjereni su brojni stručnjaci.

Bljesnuo i Pavar

Selektoru Didijeru Dešampu (Didier Deschamps), koji je bio kapiten šampionske generacije iz 1998. godine, stižu čestitke. Povjerenje je pružio mladim fudbalerima, osim Mbapea, protiv Argentine je bljesnuo i Benjamin Pavar (Pavard, 22), strijelac lijepog pogotka za 2:2.

- Trčao sam okolo i nisam znao šta bih drugo s loptom nego da šutiram - rekao je Pavar.

37

kilometara na sat je  brzina kojom je trčao Mbape u akciji za penal protiv Argentine, dok legendarni atletičar Usein Bolt na 100 metara ima prosječnu brzinu od 37,58 km/h 

25 

godina je prosječna starost francuskih reprezentativaca

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.