MUNDIJAL 2018

Brojni rekordi obilježili dramu Hrvatske i Danske

AFP

Index.hr

2.7.2018

Pobjedu Hrvatske nad Danskom u susretu osmine finala Svjetskog prvenstva u Nižnjem Novgorodu obilježile su brojne zanimljivosti i rekordi. 

Hrvatska je prvi put nakon 20 godina dobila jednu utakmicu nokaut-faze na nekom velikom takmičenju. Posljednji put to joj je uspjelo 1998. u Francuskoj, kada je na putu do svjetske bronze u osmini finala pobijedila Rumuniju. 

Nakon toga su hrvatski nogometaši samo dva puta izborili plasman u drugi krug takmičenja i oba puta ispali. Na Evropskom prvenstvu 2008. u Austriji i Švicarskoj u četvrtfinalu su nakon lutrije kaznenih udaraca ispali od Turske, a prije dvije godine na EP-u u Francuskoj u osmini finala od Portugala.

U historiju se upisao i Danijel Subašić, koji je postao tek drugi golman koji je odbranio tri kaznena udarca. Prvi je bio Portugalac Rikardo (Ricardo) na SP-u 2006. godine. Portugal je tada u četvrtfinalu pobijedio Englesku 3:1, a Rikardo je zaustavio udarce Lampardu, Džerardu (Gerrardu) i Karageru (Carragheru). 

Hrvatska je u Nižnjem Novgorodu prvi put u historiji na svjetskim i evropskim prvenstvima dobila neku utakmicu boljim izvođenjem jedanaesteraca, a ujedno je prvi put na svjetskim prvenstvima izvodila jedanaesterce.

Hrvatsko-danski okršaj bila je tek druga utakmica u historiji svjetskih prvenstava u kojoj su obje momčadi zabile gol u prvih pet minuta. Prva je bila na posljednjem SP-u 2014., kada je Argentina pobijedila Nigeriju 3:2. Mesi (Lionel Messi) je zabio za 1:0 u 3. minuti, a minutu kasnije izjednačio je Ahmed Musa. 

Zatresavši mrežu Danijela Subašića u 57. sekundi utakmice, Matijas Jorghensen (Mathias Jorgensen) je postigao najbrži pogodak na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, međutim, njegov gol nije ni među 10 najbržih u historiji svjetskih prvenstava.

Jučerašnji dan bio je tek drugi u historiji svjetskih prvenstava u kojem su obje utakmice razriješene izvođenjem jedanaesteraca nakon što je i Rusija protiv Španije slavila udarcima s bijele tačke. 

Prvi put se to dogodilo 21. juna 1986., kada su Brazil i Njemačka u četvrtfinalu boljim izvođenjem jedanaesteraca slavili protiv Francuske i Meksika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.