MUNDIJAL 2018

Brazil u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, Očoa spasio Meksiko težeg poraza

Avaz Sport

2.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+15

Foto: AFP

Brazil je u Samari savladao Meksiko 2:0 i plasirao se u četvrtfinale Svjetskog nogometnog prvenstva. Brazil će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz duela Belgije i Japana, koji se igra večeras od 20 sati.

Meksikanci su bolje ušli u meč. Već u 2. minuti Gvardado je uputio centaršut, Alison boksovao u petercu, da bi poslije Ernandes spustio loptu grudima i šutirao, no njegov udarac je bio blokiran. Meksikanci su bili konkretniji u prvih 15 minuta, a u to vrijeme igrači Brazila bili su svi na svojoj polovini terena. 

U 25. minuti Nejmar je sjajnim driblingom izbacio dvojicu fudbalera Meksika, izašao sam ispred Očoe i šutirao u dalji ugao, ali Očoa mu je odbranio i to lijevom rukom. Nakon toga Brazilci su se razigrali i ozbiljno napadali. 

U 33. minuti Žezus i Kutinjo su odigrali dupli pas, da bi Žezus šutirao poslije driblinga, no odbranio mu je golman Meksika. U 40. minuti Nejmar je sa velike udaljenosti direktno šutirao na gol, ali je promašio. Do kraja poluvremena nije bilo golova, pa se na odmor otišlo sa možda najpoštenijim rezultatom.   

U nastavku su Brazilci prvi zaprijetili kada je u 48. minuti Kutinjo stvorio sebi priliku za udarac i iz kaznenog prostora šutirao ka golu Meksika, ali mu je Giljermo Očoa fantastično odbranio. 

Tri minute kasnije Brazil je došao do prednosti. Petom je ostavio Nejmar loptu Vilijanu, koji se ubacio u kazneni prostor, utrčao po lijevoj strani i oštro po zemlji centaršutem zaobišao Očou. Nejmar je bio na drugoj stativi i samo je uklizao za 1:0 u korist Brazila.

Brazilci su i nakon postignutog gola kontrolirali igru. U 63. minuti Vilijan je sjajno driblao Salseda i šutirao sa desetak metara, no Giljermo Očoa spašavao je Meksiko težeg poraza. 

Tek što je ušao u igru u 87. minuti, Firmino je na asistenciju Nejmara, mirno poslao loptu iza leđa golmana Meksika i tako postavio konačnih 2:0.

TOK UTAKMICE 

90+6' KRAJ UTAKMICE

90+2' Gvardado (Meksiko) je dobio žuti karton.  

90+1' Vilijan (Brazi) izlazi iz igre, u igri je sada Markinhos.

87' GOOOOOOOOOOOL 2:0 vodi Brazil. Firmino je pogodio. 

86' Kutinjo (Brazi) napušta igru, u igri je Firmino. 

80' Paulinjo (Brazi) izlazi iz igre, u igri je sada Fernandinjo.

77' Salsedo (Meksiko) je dobio žuti karton. 

75' Vilijan iz daljine šutirao po zemlji i precizno, ali nova odbrana golmana Meksika.

67' Opet Vilijan utrčava lijevo, vraća Nejmaru, a ovome je falilo i malo sreće da lopta ne ode pored gola.

63' Vilijan (Brazil) se driblinzima doveo u sjajnu poziciju za šut. Njegov pokušaj sa ruba šestnaesterca je išao pod prečku, ali nije bio opasan po gol Meksika. 

60' Kasemiro (Brazil) je dobio žuti karton. Čičarito (Meksiko) je izašao, u igri je Himenez. 

56' Alvarez (Meksiko) izlazi iz igre, u igri je sada Džonatan dos Santoš.  

55' Erera (Meksiko) dobiva žuti karton. Nejmar je šutirao još jednom, ovog puta nije pogodio.

51' GOOOOOOOOOL Brazil vodi 1:0 Nejmar je strijelac.

48' Kutinjo stvara sebi priliku za udarac i iz kaznenog prostora šutira ka golu Meksika gdje je još jednom neprikosnoven Giljermo Očoa!

46' Počelo je drugo poluvrijeme. Brazilci su krenuli sa centra.  Markez (Meksiko) je izašao, umjesto njega ušao je Lajun, 

45' KRAJ PRVOG POLUVREMENA

43' Filipe Luis (Brazil) je dobio žuti karton. 

38' Edson Alvares (Meksiko) dobiva žuti karton.

33' Žezus (Brazil) ostavlja za Kutinja koji je utrčao iz pozadine, vratio je igrač Barcelone napadaču Sitija povratnu, a Žezus je šutirao poslije driblinga, odbranio mu je Očoa. Lopta je još jednom došla do Kutinja koji se ne libi da šutira, ali se Meksikanci opet čuvaju.

30' Odgovaraju igrači Meksika na napade Brazila udarcem Karlosa Vele koji šutira visoko iznad gola i šalje loptu na tribine.

26' Poslije prekida, lopta dolazi do Žezusa, on šutira traljavo na gol iz neposredne blizine, brane se Meksikanci, a u nastavku akcije sa distance pokušava i Kutinjo koji gađa preko gola. 

25' Nejmar (Brazil) je uzeo loptu i cik-cak prošao kroz odbranu. Na kraju je pucao nisko po sredini gola, ali mu je šut savršeno odbranio Očoa.

21' Erera (Meksiko) izblokiran, Kasemiro odličan.

18' Korner za Brazil, izbijena lopta i tri kontakta kasnije stigla je do Lozana koji je šutirao ka golu Alisona na suprotnoj strani terena. Na njegovu nesreću, izblokiran je još jednom.

15' Bez ozbiljnijih prilika na utakmici. Meksikanci konkretniji.

9' Svi Brazilci na svojoj polovini.

5' Neugodan šut Nejmara sa nešto više od 20 metara. Uputio je Nejmar udarac, a Očoa je mogao samo da odbije loptu, ali nakon toga nije bilo opasnosti za Meksikance.

2' Centaršut Gvardada, Alison boksuje u petercu, Ernandes spušta loptu grudima i šutira, ali ga Miranda blokira. Prva dobra prilika za Meksiko.

1' Počela je utakmica između Brazila i Meksika. Prvi sa centra krenuli su igrači Meksika. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.