MUNDIJAL 2018

Veliki preokret Belgije protiv Japana za četvrtfinale

Avaz Sport

2.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+22

Foto: AFP

Belgija je u Rostovu pobijedila Japan 3:2 i zakazala četvrtfinalni okršaj sa Brazilom na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Na početku meča Japanci su imali inicijativu, kružili oko kaznenog prostora Belgije, ali nisu konkretnije prijetili po gol Kurtoe. Nakon 15-ak minuta mučenja i preskakanja veznog reda Belgijanci su uspostavili red u svojoj igri i preuzeli kontrolu. Skoro svaki napad Belgije išao je preko De Brujnea i Azara, a završavao se preko Lukakua. 

U 26. minuti Mertens je nabacio loptu, a Romelu Lukaku ju je pratio, no golman Japana je otklonio opasnost. Japanci su uglavnom pokušavali iz kontranapada da dođu do pogotka, a jedan takav su imali u 31. minuti kada je Kagava utrčao u kazneni prostor, odigrao petom na lijevu stranu za Inuija, a on poslao perfektnu loptu u sredinu, no na kraju golman Belgije je odbranio je šut glavom Osaka.

 Na samom kraju prvog dijela, malo je nedostajalo da golman Belgije Kurtoa postane tragičar, pošto mu je prošla jedna bezazlena lopta kroz ruke, ali je na kraju ipak stigao da je pokupi ispred gol linije, pa se na odmor otišlo bez pogodaka.

Japanci su poveli već na samom početku drugog poluvremena. U 48. minuti ukrali su loptu na svojoj polovini terena, Fertongen je katastrofalno reagovao, Karaguči je zatim ušao u kazneni prostor, sačekao da Kurtoa padne i onda poslao dijagonalu u donji lijevi ugao za 1:0 i šokirao Belgijance.

Minutu kasnije pokušala je Belgija ekspresno da izjednači, no Azar je pogodio stativu. 

Novi šok za Belgijance uslijedio je u 52. minuti kada je Inui na dodavanje Kagave na rubu kaznenog prostora sjajnim udarcem sa više od 20 metara pogodio mrežu gola Kurtoe za 2:0.

Belgija je imala veliku priliku u 62. minuti nakon ubačaja Menijea, Lukaku se nije dobro snašao pa je glavom poslao loptu pored gola. 

Sedam minuta kasnije Belgijanci su uspjeli da smanje zaostatak. Nakon katastrofalne reakcije golmana Japana poslije nekoliko centaršuteva i neuspješnih izbacivanja lopte, Fertongen ga je bukvalno lobovao iskosa sa leve strane za 2:1. 

Belgijanci su se eskpresno vratili u egal kada je u 74. minuti nakon sjajanog centaršuta Azara sa lijeve strane, Felaini najviše skačio u sredini i glavom poravnao rezultat u Rostovu na 2:2. 

Belgija je do potpunog preokreta došla u posljednjim sekundama meča kada je Menije poslao pas koji je primio Čadli i zabio iz blizine za veliko slavlje igrača i navijača Belgije.

TOK UTAKMICE

90+5' KRAJ UTAKMICE 

90+4' GOOOOOOOOOOL Belgija je preokrenula 3:2. Kadli je pogodio. 

86' Kanonada Belgijanaca, prvo Čadli, potom Lukaku, ali dvije fantastične odbrane Kavašime!

84' Fantastična akcija Kagave i Honde u kaznenom prostoru Belgije, ali lopta odlazi pored gola. Bilo je napeto za navijače "Crvenih đavola".

81' Jamaguči i Honda (Japan) ušli, a iz igre će izaći Šibasaki i Haraguči.

74' GOOOOOOOL Belgija poravnava na 2:2. Felaini je strijelac.

69' GOOOOOOOL Belgija smanjila na 2:1. Fertongen je strijelac.

65'  Karasko i Mertens (Belgija) su izašli, ušli su Kadli i Felaini. 

62' Velika prilika za Belgiju, nakon ubačaja Menijea,  pred gol Lukaku  snije uspio dobro pucati, glavom je poslao loptu pored gola.

52' GOOOOOOOOOOL 2:0 vodi Japan. Inui je strijelac. 

49' Pokušala je Belgija ekspresno da izjednači, no Azar je pogodio stativu

48' GOOOOOOOOOL Japan vodi protiv Belgije 1:0. Haraguči je pogodio. 

46' Počelo je drugo poluvrijeme. Japanci su krenuli sa centra.

45+1' KRAJ PRVOG POLUVREMENA

44' Malo je nedostajalo da Kurtoa (Belgija) postane tragičar, prošla mu je jedna bezazlena lopta kroz ruke, ali je stigao da je pokupi ispred gol linije.

42' Još jedan pokušaj Belgijanaca da kratkim dijagonalama probiju po boku, ali Nagatomo sjajno prati Menijea.

40' Žuti karton je dobio Šibasaki (Japan).

35' Novi brz kontranapad Japana, ali Inui i Osako nisu uspjeli da se najbolje snađu u kaznenom prostoru Belgije. Ipak, ovo pokazuje da su "Crveni đavoli" više nego ranjivi.

31' Kontranapad Japana, Kagava je utrčao u kazneni prostor, odigrao petom na lijevu stranu za Inuija, ovaj šalje perfektnu loptu u sredinu, ali Kurtoa brani šut glavom Osaka.

29' Apsolutna inicijativa Belgije, moglo je da bude 1:0 nakon centaršuta De Brujnea na drugu stativu za Kompanija, ali niko nije ispratio povratnu loptu kapitena u peterac.

26'  Mertens (Belgija) je nabacio loptu, a Romelu Lukaku ju je pratio, no golman Japana je otklonio opasnost.

21' Skoro svaki napad Belgije ide preko De Brujnea i Azara, a završava se preko Lukakua, ali napadač Mančester junajteda samo uspjeva da zaprijeti rivalu.

17'  Proigrala je malo Belgija. Lukaku prima loptu u šesnaestercu, dva Japanca su se doslovno odbila od njega, ali udarac iz okreta od bloka završava u korneru.

11' Lijepa zamisao De Brujnea, dobar pas pred peterac Japana, ali Mertens ne uspjeva da stigne na vrijeme do lopte.

8' Fudbaleri Japana imaju inicijativu, često kruže oko kaznenog prostora Belgije, ali nema konkretne prijetnje po gol Kurtoe. 

2' Prvi prijete Japanci. Otvorio se prostor za šut Kagavi, ali njegov pokušaj završava pored gola.

1' Počela je utakmica u Rostvu između Belgije i Japana. Prvi sa centra krenuli su igrači Belgije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.