MUNDIJAL 2018

Forsberg odveo Šveđane u četvrtfinale Svjetskog prvenstva

Avaz Sport

3.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+17

Foto: AFP

Švedska je golom Forsberga iz 66. minute pobijedila Švicarsku 1:0 i plasirala se u četvrtfinale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Švedska će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz duela Engleske i Kolumbije, koji je na rasporedu večeras od 20 sati.  

Već u prvom napadu na meču, Šaćiri je šutirao iz velike daljine i promašio gol. Nakon toga Šveđani su zaprijetili preko Berga koji je u kaznenom prostoru bio sam i poslao loptu visoko iznad gola. Šaćiri je kod Švicaraca bio najangažiraniji na krilu, ali njegovi centaršutevi za nisu prolazili.

Upravo je on u 24. minuti centrirao za Cubera, koji je s desetak metara šutirao, ali je lopta otišla iznad prečke. Četiri minute kasnije, Berg je prihvatio loptu u kaznenom prostoru, šutirao u okvir gola, ali Somer se fantastično ispružio i odbranio siguran pogodak Švedske. 

Najbolju priliku za Švicarsku propustio je Blerim Džemaili u 38. minuti, kada je odigrao dupli pas sa Cuberom koji ga je pronašao povratnom loptom na petnaestak metara, a Džemaili skoro sa sredine šutira snažno preko gola. Švedska je sjajnu priliku imala u 41. minuti preko Ekdala koji nije iskoristio odličan centaršut, nego je promašio zicer pa su mreže mirovale do odlaska na odmor. 

U drugom poluvremenu prvi su zaprijetili Šveđani. Emil Forsberg je u 49. minuti odlično prošao, proslijedio loptu na bok do Toivonena koji je šutirao neprecizno. U nastavku je Forsberg pokušao da centrira sa ivice šesnaesterca, no loše je šutirao. 

Švedska je u vodstvo došla u 66. minuti, kada je upravo Forsberg šutirao sa sredine ispred kaznenog prostora, lopta je pogodila u nogu Manuela Akanđija i prevarila Zomera, za vodstvo Švedske od 1:0. Forsberg je u 80. minuti sačuvao svoju mrežu, kada je nakon kornera Embolo šutirao glavom, a golman Olsen je već bio savladan, no strijelac gola je bio na gol-liniji i spasio Šveđane. U trećoj minuti nadoknadi vremena, Lang je napravio faul u kaznenom prostoru, Švedska dobila penal, a Lang crveni karton. Međutim, glavni sudija Skomina je odlučio pogledati VAR snimak, a nakon pregledavanja, ispravno je poništio svoju odluku o penalu ali je ostao crveni karton za Langa, a Švedska je dobila slobodan udarac nakon kojeg se rezultat nije promijenio pa su tako Šveđani zasluženo slavili i plasirali se u četvrtfinale.  

TOK UTAKMICE

90+4' KRAJ UTAKMICE 

90+3' VAR kaže da nema penala za Švedsku. 

90' Berg (Švedska) napušta igru, umjesto njega u igri je Telin. 

86' Šutira sa sredine Drmić, blokira ga Svenson, a Šveđani su se skroz povukli nazad.

83' Lustig i Forsberg napustili igru, umjesto njih u igri su Kraft i Olson (Švedska).

80' Embolo skače poslije kornera i cilja ugao gola glavom, Olsen je bio savladan, ali je na gol liniji bio strijelac gola Emil Forsberg i sačuvao svoju mrežu!

73' Džemaili i Cuber su izašli, u igri su Seferović i Embolo. (Švicarska).

70' Šutirao je Ekdal sa distance, odgovorio Rodriges iz daljine, ali ni jedan ni drugi nisu opasnije ugrozili gol rivala.

68' Džaka je dobio žuti karton. (Švicarska).

66' GOOOOOOOL Švedska vodi 1:0 Forsberg je strijelac. 

63' Forsberg fauliran na ivici šesnaesterca, Behrami ga obara, ali Forsberg loše centrira i propada idealna prilika za visoke igrače Švedske.

61' Behrami (Švicarska) dobiva žuti karton.

60' Dobra lopta na sredini kaznenog prostora za Džaku, ovaj šutira, lopta mu prelazi preko noge.

55'  Švicarci pritiskaju u posljednjih pet minuta, uglavnom ubacivanjima sa strana, ali bez efekta jer se Švedska dobro brani.

49' Toivonen (Švedska) je promašio veliku šansu u petercu nakon što mu se odbila lopta. Pucao je visoko iznad gola.

46' Počelo je drugo poluvrijeme. Sa centra su krenuli igrači Švicarske. 

45+1' KRAJ PRVOG POLUVREMENA

41' Ekdal (Švedska) nije iskoristio odličan centaršut, nego je promašio zicer. 

39' Sjajna kombinacija Švicaraca, no Džemaili je šutirao preko gola.  

34' Šutirao je Džaka sa distance preko gola. 

31' Lustig (Švedska) dobiva žuti karton.

28' Berg (Švedska) je primio tačan pas i u situaciji jedan na jedan s golmanom odlučio pucati uz lijevu stativu. Zomer mu je i obranio šut.

24' Šaćiri centrira za Cubera, Cuber ulijeće na desetak metara od gola i glavom šutira iz dobre situacije, ali gađa iznad prečke.

19' Šaćiri je najangažovaniji na krilu, ali njegovi centaršutevi za sada ne prolaze.

14' Opet Šaćiri solidno centrira u kazneni prostor Švedske, lopta je išla Drmiću, ali je on dobro bio markiran.

11' Šaćiri umalo do Džemailija! Moglo je biti opasno po Šveđane. 

9' Nova opasnost pred golom Švicarske, ali Egdal na kraju šutira daleko preko gola.

8' Prva prilika na susretu na Švedsku, ali Berg nije bio precizan.

4' Na početku susreta bez mnogo uzbuđenja.

1'  Počela je utakmica između Švedske i Švicarske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.