MUNDIJAL 2018

Danijel Subašić, junak trijumfa Hrvatske: Idemo dalje!

Subašić: Čvrsto na zemlji

Avaz Sport

4.7.2018

Danac Kasper Šmajhel (Schmeichel) jeste prvak Engleske od prije dvije sezone i tako je konačno izašao iz sjene velikog oca Petera. I dao je sve da bude na visini zadatka na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, ali i ovog puta je bačen u sjenu. Reklo bi se da mu je to sudbina, isto kao što se sudbinom može nazvati dan kada se povrijedio golman u jednoj ekipi pa je desetogodišnjak dobio priliku da stane na gol.

Danijel Subašić, golman Hrvatske reprezentacije, u penal obračunu je bio bolji od Kaspera Šmajhela i tako za sebe pridobio svu slavu. Hrvatska je među osam najboljih reprezentacija svijeta, ali je 34-godišnjak bio čvrsto na zemlji nakon pobjede protiv Danske.

- Danci igraju taj nekakav antinogomet s ubacivanjima iz auta, s tribine, ne znam otkud. Bilo je teško, ali pobijedili smo na mišiće, na sreću. Lutrija, penali, sve je to super. Idemo dalje - izjavio je Subašić.

U osvrtu na odbranjene penale sebe je nazvao starom ragom, a porodicu će držati dalje od SP-a.

- Došla mi je supruga na Portugal, pa smo ispali. Neka bude kući i pravi bruskete. Najbolje je da su tamo, vidjet ćemo se za nekoliko dana - našalio se čuvar mreže Hrvatske.

Golman Monaka danas je hvaljen sa svih strana. Postao je tek drugi čuvar mreže u historiji Mundijala koji je odbranio tri penala. Zanimljivo da je raniji rekord postavljen tačno 12 godina ranije, na isti datum, a postavio ga je portugalski golman Rikardo (Ricardo). On je tokom Mundijala u Njemačkoj Englezima odbranio tri penala. Pobjede donose slavu, a daleko od toga da je njegov put bio lagan. Uvijek je morao pobjeđivati prvo sebe. Još u omladinskim kategorijama NK Zadar bio je na pragu odustajanja od fudbala, ali je uvijek negdje nalazio snagu. I kada je bio na rubu seniorskog pogona, stavljali su ga nekada u drugi plan iz raznoraznih razloga. U reprezentaciji je godinama čekao pravu priliku pored Stipe Pletikose. On je sve podnosio i sa 34 godine cijela Hrvatska slavi čovjeka iz sela sa 15-ak kuća.

O kakvom se čovjeku radi, pokazao je u vrijeme dok je bio rezerva u reprezentaciji.

- Ja sam tu, prvi iza Pletikose, kad šansa dođe, ako dođe, ja ću je dočekati. Kažem, ja već uživam što mogu biti s takvim igračima. Ne mogu protiv Stipe, on mi ja poput brata - naglasio je Subašić.

Sjećanje na prijatelja

Jedan tragični događaj obilježio je karijeru Danijela Subašića. Tokom utakmice HNL-a prije 10 godina život je izgubio Hrvoje Ćustić.

On je udario glavom o betonski zid pored terena pokušavajući doći do lopte koju je upravo Subašić degažirao. Od tada na svakoj utakmici Subašić nosi majicu s likom preminulog Ćustića. I pobjedu protiv Danske posvetio je Ćustiću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.