MUNDIJAL 2018

Inijestino oproštajno pismo koje lomi srca: "Vrijeme je da se sklonim sa strane..."

AFP

Blic.rs

3.7.2018

Fudbalska reprezentacija Španije oprostila se od Mundijala porazom od Rusije u osmini finala. "Zbornaja" je bila bolja poslije penala, a prethodno je bilo 1:1.

To je značilo i sljedeće - da se Andres Inijesta (Andrés Iniesta), jedan od najvećih španskih veznih igrača svih vremena, oprašta od "Crvene furije". 

Zbog toga je odlučio napisati oproštajno i emotivno pismo. 

"Ćao svima,

Prije 14 godina prvi put sam obukao nacionalni dres, imao sam 15 godina i nikada neću zaboraviti taj momenat. Moj životni san je bio da branim boje moje zemlje. To je bilo nešto specijalno, ali nije to bio samo san, već i velika odgovornost. Tokom svih ovih godina trudio sam se ostanem svjestan šta to znači i da dam sve od sebe, da se ponosite mnome.

Velika je sreća što sam živio u historijskom periodu našeg nacionalnog tima, sa sjajnom generacijom fudbalera, koja je bila nevjerovatna na svaki mogući način. Postizali smo sjajne uspjehe, uradili neke stvari o kojima smo sanjali kao djeca, ali smo isto tako imali veoma teških momenata. Svima želim zahvaliti što ste od mene napravili dobrog saigrača i fudbalera. Bilo je zadovoljstvo dijeliti sve ove godine s vama. 

Inijesta nakon završetka utakmice sa Rusijom

Sada je vrijeme da se sklonim sa strane. Nije ovo laka odluka, naprotiv. Razmišljao sam puno o tome posljednjih mjeseci. Želja i volja da nastavim igrati je na najvišem nivou, ali uvijek sam radio ono što je najbolje za reprezentaciju. Budućnost je pred timom, koji ima nevjerovatne igrače, a od sada će imati moju bezuvjetnu podršku. Kod mene ne postoji sumnja da će oni ostvarivati velike uspjehe. To je grupa kvalitetnih fudbalera.

Želio bih zahvaliti Španskoj federaciji fudbala za podršku i tretman koji su mi pružali ovih 19 godina. Hvala svim predsjednicima, selektorima, svim ljudima s kojima sam dijelio momente sve ove godine. 

Imao sam tu sreću da sarađujem sa sjajnim trenerima u ovom periodu života i moram napomenuti Luisa Aragonesa, koji mi je pružio šansu u "Crvenoj furiji" i s kojim sam osvojio prvu titulu prvaka Evrope. Svima sam zahvalan što ste računali na mene, hvala vam na povjerenju i na promjeni filozofije fudbala u Španiji.  

Svima vama, navijačima, hvala na tolikoj podršci, povjerenju i naklonosti. Uvijek uz Španiju!  

Na kraju, želIo bih zahvaliti mojoj porodici. Hvala vam na bezuvjetnoj podršci i što ste me uvijek podržavali. Imali smo san i ostvarili smo.  

Sve najbolje, Andres Inijesta", stoji u pismu nekadašnjeg igrača Barcelone, a sada člana Vasel Kobea.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.