MUNDIJAL 2018

Engleska nakon dramatične borbe i penala savladala Kolumbiju i prošla u četvrtfinale

Avaz Sport

3.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+18

Foto: AFP

Engleska je posljednji četvrtfinalista ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva pošto je u Moskvi nakon boljeg izvođenja penala savladala Kolumbiju 4:3 (1:1).

Engleska je djelovala konkretnije od samog starta susreta, a već u petom minutu imala je priliku da stigne do vodstva. Jeri Mina neoprezno je igrao rukom na samoj ivici kaznenog prostora, Ešli Jang poslao izuzetno oštar centaršut, ali je David Ospina bio oprezan i izboksovao loptu. 

Najveću priliku u prvom poluvremenu imao je u 16. minuti Heri Kejn koji je nakon oštrog centaršuta Kevina Tripijea stigao da loptu zahvati glavom, ali ne dovoljno dobro da sa svega nekoliko metara smjesti loptu u nebranjenu mrežu. Englezi su kontrolisali ritam i da napadali, dok su Kolumbijci bili prinuđeni da čekaju kontru. 

Kolumbija deset minuta prije odlaska na odmor nije uputila niti nijedan udarac u okvir gola Pikforda, a svi pokušaji završavali su poprilično daleko od mreže rivala. Kolumbijci su prvi šut u okvir gola imali tek u prvom minutu nadoknade kada je Kintero šutirao sa velike udaljenosti, a Pikford lagano uhvatio njegov snažan pokušaj. Engleska je u prvom dijelu bila daleko bolja, no nisu uspjeli pogoditi pa se na odmor otišlo bez golova.

U prvih pet minuta nastavka nije se ništa značajnije dešavalo. Englezi su držali loptu, a Kolumbijci čekali kontru. U 54. minuti nakon udarca iz ugla, Kristijan Sančes je bukvalno naskočio na Harija Kejna, a sudija Mark Gajger odmah je pokazao na bijelu tačku. 

Loptu je na bijelu tačku namjestio upravo Hari Kejn i rutinski poslao Ospinu u jednu, a loptu u drugu stranu za zasluženo vodstvo 'Gordog Albiona' 1:0! Nastavili su Ostrvljani sa napadima i poslije vođstva, a opet ih je malo djelilo od toga da, možda, i riješe pitanje pobjednika.

U 63. minuti Bamidele Ali se odlično kreatao i uspio je da se iskrade na drugu stativu, ali nije pogodio okvir gola udarcem glavom. Kolumbijci su petnaestak minuta prije kraja pojačavali intenzitet igre. Englezi su prvu veliku grešku napravili u 81. minuti, a Huan Kvadrado je dobioloptu na ulasku u kazneni prostor, namjestio se i gađao bliži, gornji ugao, ali veoma, veoma loše. Kolumbija je stigla do izjednačenja u trećoj minuti nadoknade vremena kada je  

Kvadrado izveo udarac iz ugla, a nevjerovatni Jeri Mina bio najviši u skoku i svojim trećim pogotkom na ovom Mundijalu donio produžetke.

Dramatično izjednačenje dalo je dodatnu energiju Kolumbijcima koji su s puno više elana ušli u produžetak. Englezi su bili vidno šokirani. Obje selekcije nisu srljale previše u nastavku meča, ali su Kolumbijci djelovali nešto konkretnije, prije svega zbog psihološke prednosti poslije kasnog izjendačenja.  

U drugom produžetku prvi su zaprijetili Englezi. Vardi je u 106. minuti šutirao poslije duge lopte, ali mu je Ospina odbranio. U 112. minuti rezervista Rouz mogao je da izraste u junaka. Odlično se ubacio iz prvog plana i pokušao da iz veoma teške pozicije pogodi dalju 'malu' mrežu, ali lopta je lopta završila zamalo pored stative. Kako se do kraja rezultat nije mijenjao pristupilo se izvođenju jedanaesteraca. Tri minute kasnije Dajer je ostao usamljen, ali je glavom loptu poslao daleko preko prečke. Kako se rezultat nije promjenio ni do kraja drugog produžetka, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca.

Sigurni za Kolumbiju bili su Falkao, Kvardado, Muriel, dok su za Englesku sigurni bili Kejn, Rašford, Tripije. Hendersonu je u trećoj seriji odbranio Ospina, da bi Uribe isto pogodio prečku. Baka je promašio u zadnjoj seriji za Kolumbiju, da bi nakon toga Dijer pogodio i donio Engleskoj četvrftinale.


TOK UTAKMICE

KRAJ UTAKMICE

Dijer (Engleska) je pogodio

Baka (Kolumbija) promašuje.

Tripijer ((Engleska) pogađa za 3:3.

Uribe (Kolumbija) promašuje.

Henderson  (Engleska) promašuje.

Muriel (Kolumbija) pogađa za 3:2.

Rašford (Engleska) pogađa za 2:2.

Kvardao (Kolumbija) pogađa za 2:1.

Kejn (Engleska) pogađa za 1:1.

Falkao (Kolumbija) pogađa za 1:0.

120+1' KRAJ DRUGOG PRODUŽETKA. GLEDAT ĆEMO PENALE. 

115' Arias (Kolumbija) napušta igru, a ulazi Sapata. Dajer ostaje usamljen, ali šalje loptu glavom daleko preko prečke. Zaista odlična situacija za Englesku.

113' Voker izlazi (Engleska) ulazi Rašford. 

112' Rouz (Engleska) je dočekao centaršut u šesnaestercu i pucao po golu. Ali je pucao neprecizno. 

106' Počeo je drugi produžetak. Englezi su krenuli sa centra. Vardi (Engleska) je bio u čistoj prilici, ali puca u Ospinu.

105+1' KRAJ PRVOG PRODUŽETKA

102' Jang (Engleska) je izašao, umjesto njega Rouz.

95' Dramatično izjednačenje očito je dalo dodatnu energiju Kolumbijcima koji su s puno više elana ušli u produžetak. Englezi su vidno šokirani.

91' Počeo je prvi produžetak. Kolumbijci su krenuli sa centra. 

90+6' KRAJ REGULARNOG DIJELA. GLEDAT ĆEMO PRODUŽETKE.

90+3' GOOOOOOOOOOOOOOL Kolumbija stiže do izjednačenja 1:1 Mina je strijelac. 

88' Muriel (Kolumbija) ulazi, a izaći će Kintero. Sterling će izaći i zamijenit će ga Vardi (Engleska).

81' Dele Ali (Engleska) izlazi, ulazi Erik Dajer. Kvardado (Kolumbija) je primio dobar pas u šesnaestercu i pucao po golu. Međutim, poslao je loptu nebu pod oblake.

79' Uribe (Kolumbija) će ući u igru, a izaći će K Sančes.

75' Engleska kontroliše igru.

69' Lingard (Engleska) je kažnjen žutim kartonom.

64' Baka (Kolumbija) je dobio žuti karton. 

63' Falkao (Kolumbija) je dobio žuti karton. Bamidele Ali (Engleska) se odlično kreatao i uspio je da se iskrade na drugu stativu, ali, poput Kejna, nije pogodio okvir gola udarcem glavom. 

61' Lerma (Kolumbija) napušta igru, ulazi Baka. 

57' Kejn sa bijele tačke pogađa za vodstvo Engleske 1:0. 

56' Henderson (Engleska) je dobio žuti karton. 

53'  K. Sančez (Kolumbija) je dobio žuti karton. Penal za Englesku!

52' Arijas (Kolumbija) je dobio žuti karton. 

46' Počelo je drugo poluvrijeme. Englezi su krenuli sa centra. 

45+3' KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45+2' Kintero (Kolumbija) je primio loptu šesnaestercu i odmah pucao nisko po sredini gola. Međutim, golman Engleske je bio spreman i fantastično mu obranio.

42' Tripije (Engleska) je šutirao iz slobodnog udarca, no lopta odlazi pored gola. 

40' Barios (Kolumbija) dobiva žuti karton. 

31' Sterling se zaigrao i Kolumbijci mu izbijaju loptu.

30' Poslije nešto energičnijeg početka, prije svega Engleza, došlo je do manjeg pada tempa, pa sada gledamo uglavnom opreznu igru na obje strane.

23' Proigrala je lagano Kolumbija i sad je sve češće na polovici Engleske. Dobro su kombinirali Kvardado i Falkao, no engleska zadnja linija djeluje jako sigurno i lako se odbranila.

16' Kejn (Engleska) je pratio centaršut i pucao glavom po golu. Pucao je dobro, ali malo previsoko.

12' Englezi nastavljaju da kontrolišu ritam i da napadaju, dok su Kolumbijci donekle prinuđeni da čekaju kontru.

7' Engleska konkretnija od samog starta susreta, a već u petom minutu imala je priliku da stigne do vodstva, ali je David Ospina bio oprezan i izboksovao loptu.

1' Počela je utakmica. Prvi sa centra krenuli su Kolumbijci. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.