MUNDIJAL 2018

Subašić, Akinfejev, Pikford i Šmajhel varali prilikom branjenja penala

Screenshot (ITV)

B92

4.7.2018

Danijel Subašić, Akinfejev, Pikford (Jordan Pickford), Kasper Šmajhel (Kasper Schmeichel). Svi su prekršili jedno pravilo koje su previdjeli i VAR i sudije, a njihove selekcije su postale veliki dobitnici Svjetskog prvenstva u Rusiji do sada. Sve osim Danske. 

Golmani na Svjetskom prvenstvu u Rusiji kod izvođenja penala gotovo po pravilu rano iskorače naprijed kada brane najstrožu kaznu i tako redovno krše pravilo koje im to ne dozvoljava.  

Čuvari mreže krate ugao udarca i ne drže se svoje linije "kao pijan plota". Mundijal u Rusiji je već do sada vidio veliki broj penala, a tri utakmice osmine finala su odlučene izvođenjem jedanaesteraca.

Ivan Rakitić (Hrvatska) i golman Danske Kasper Šmajhel

Dalje su prošli Rusi, Englezi i Hrvati, a utvrđeno je da su u 15 od 19 slučajeva golmani kretali napijred. Subašić, Šmajhel i Akinfejev su istupali, a jedino je David De Hea (David de Gea) ostajao na liniji uvijek osim u jednom slučaju.

- Sudije nas mnogo upozoravaju da ostanemo na liniji. Normalno je da izađemo metar ispred linije. Mislim da je sve regularno. Ne znam ko priča o tome - rekao je Subašić koji je postao tek drugi golman sa tri odbrane u penal seriji u historiji Mundijala.  

Da priča ne ostane na njima pobrinuo se i Džordan Pikford koji je sinoć u osmini finala protiv Kolumbije skratio ugao Karlosu Baki (Carlos Bacca). Ovaj je promašio penal, a prije njega se i Mateo Uribe (Mateus Uribe) pobrinuo da Kolumbija ispadne, a Engleska prođe dalje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.