MUNDIJAL 2018

Najbolji igrači su potrošeni

Avaz Sport

4.7.2018

Svjetsko prvenstvo u Rusiji nije organizirano u pravo vrijeme, bar što se tiče onih najboljih nogometaša iz liga “petice”.

Jer, sve selekcije koje imaju puno igrača u najkvalitetnijim ligama Evrope i svijeta ne pokazuju neku dodatnu vrijednost koja bi trebala biti izražena kroz visok psihološki pristup nogometaša. Bez obzira na taj nacionalni naboj, igrači iz Španije, Engleske, Njemačke, Francuske, Italije i u Rusiji pokazuju da su iscrpljeni. Umor čini svoje...

. Jedan koncept igre koji je u klubovima bio baziran na Mesiju, Ronaldu i sličnim igračima, a u reprezentativnim selekcijama uglavnom je drugi - opća defanzivna igra na kontranapad, apsolutno traži neki novi pristup. Kako na kondicijskom aspektu tako i na mentalnom. A igrači iz liga petice su potrošeni.

Jednostavno, sistem takmičenja u nacionalnim asocijacijama, gdje osim Prvenstva, imamo i više kupova ili paralelnih takmičenja na državnom nivou, plus UEFA takmičenja, najviše pogađa najbolje igrače. Oni su najiscrpljeniji, a od njih se na kraju jedne takve sezone, na finalnom turniru, traži najviše.

Iz tih razloga države koje imaju nacionalna takmičenja na jednom nižem nivou ili čiji igrači ne igraju u ligama petice dolaze do izražaja. Mislim da nam je neophodna reorganizacija svjetskih prvenstava kada je u pitanju vrijeme ili u okviru nacionalnih liga smanjivanje obima i intenziteta takmičenja.

S jedne strane imamo (pre)velika očekivanja, kao da su ljudi mašine, a s druge njihove mogućnosti. Jednostavno, i najbolji moraju da odmore, i svoj mozak, i svoje mišiće. A u ovakvom sistemu takmičenja to nije moguće. Veliko je pitanje dokle će to tako ići? A kako sam saznao, u FIFA-i već razmišljaju o uvođenju Lige nacija, kao što je to uradila UEFA i komercijalizirala termine za prijateljske utakmica, tako da bi to bio dodatni udar na igrače. Kao da oni u tom kondicijskom i mentalnom smislu nemaju svoje limite!?

O tome treba dobro razmisliti jer više nije uvijek i bolje. Igrače treba malo i odmoriti i napraviti sasvim drugu periodizaciju svih tih takmičenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.