MUNDIJAL

"Vatreni" na bosanski pogon

Modrić: Veliko iskustvo sa naših terena

N. DEMIROVIĆ

5.7.2018

Sigurno je cijelo Žepče moglo biti ponosno kada je Ivan Rakitić pogodio odlučujući penal protiv Danske i svoj tim odveo među osam najboljih selekcija svijeta na Mundijalu u Rusiji. Rekli bi da to što rodi Žepčanka nigdje se ne rađa. 


 Rakitić: Majka rođena Žepčanka


Igrač Barcelone je član reprezentacije Hrvatske i samo je jedan od onih koji ima blisku povezanost s Bosnom i Hercegovinom, a igra za "Vatrene". Majka mu je iz Žepča, a on je inače rođen u Švicarskoj. Zanimljivo da je u evropskim utakmicama debitirao upravo protiv jednog bh. tima. Nosio je dres Bazela protiv Širokog Brijega.

Posjeta Kaknju

Slavonski Brod, Hrvatska i Torino kunu se u Marija Mandžukića. Njegovi su iz Odžaka, ali ima ponosnih i u Kaknju.

 Dalić i Mandžukić: Htjeli "prisvojiti" napadača Juventusa


Prije izvjesnog vremena su ga iz jedne porodice pokušali "prisvojiti" kao Mandžuku, ali se ispostavilo da to nema nikakve veze s istinom. Kratko je Mario Mandžukić "bio" Mahir Mandžuka iz Brnjica kod Kaknja, po tim pričama.

Za razliku od napadača Juventusa, Dejan Lovren itekako ima veze sa Kaknjom. Stoper Liverpula je iz Kraljeve Sutjeske kod Kaknja, ali je zbog malog kapaciteta kakanjskog porodilišta rođen u Zenici. 

- Dejan često dolazi u Kakanj. Posjećuje baku Finku koja tu živi. Vrlo je prijatan momak - kaže Mato Komšo, dugogodišnji novinar iz Kaknja.

Lovren: Često dolazi u BiH


Kako Lovren ne zaboravlja Kakanj, tako i Vedran Ćorluka diše punim plućima za svoju Derventu. Tako se prije nekog vremena odlučio i za gradnju spomenika palim braniteljima u Modranu kod Dervente.

Zdenko Jedvaj je svojevremeno bio uzdanica Veleža, a danas je njegov sin član reprezentacije Hrvatske. Otac je Mostarac, a sin Zagrepčanin.

Realovac u Zabrđu

Nije baš česta prilika da igrač Reala iz Madrida posjeti Zabrđe. Ali i to se dešava, pa je tako Mateo Kovačić pohodio Zabrđe kod Kotor-Varoši.

Njegovo porijeklo je iz tog mjesta, pa se prije nekoliko godina odlučio posjetiti rodbinu i prijatelje. Kovačić je rođen u austrijskom Lincu.

Još manje je poznato da i Šime Vrsaljko ima bh. porijeklo. On se baš teže može vidjeti na ovim prostorima, ali svakako bi imao pravo na državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Pred svima njima u svlačionici stoji Zlatko Dalić, kao očigledan primjer da je najbolji recept da Bosanac bude na ključnoj poziciji u reprezentaciji Hrvatske.

Nakon Travničanina Miroslava Blaževića iz 1998. godine, s reprezentacijom Hrvatske niko na mundijalima nije daleko stigao. Opet je tu Bosanac, ovoga puta Livnjak, za novi iskorak na najvećem fudbalskom takmičenju.

Kaljenje u Mostaru 

Luka Modrić se redovno veže za BiH. Igrač madridskog Reala ne vuče porijeklo iz naše države, ali svakako je njegov fudbalski put obilježila ovdašnja Premijer liga.

Kao mlad, ali neafirmiran igrač nosio je dres mostarskog Zrinjskog na posudbi iz zagrebačkog Dinama. On sam je znao reći da je to za njega bilo veliko iskustvo iz kojeg je mnogo toga naučio.

Kolonija u Francuskoj

Najveći uspjeh reprezentacija Hrvatske ostvarila je na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj.

Tada su "Vatreni" zauzeli treće mjesto, a u toj selekcije je bilo osam igrač koji su iz BiH ili imaju porijeklo iz naše države. To što ih nije bilo i više krive su povrede, jer su van terena ostali Boris Živković i Niko Kovač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.