MUNDIJAL 2018

Miroslav Ćiro Blažević za "Avaz": Nema ništa bez Bosanaca!

Blažević: Hrvatska ima najveću kvalitetu

Piše: Avaz Sport

5.7.2018

Legendarni Travničanin s dugogodišnjom zagrebačkom adresom Miroslav Ćiro Blažević tvrdi da će reprezentacija Hrvatske, koju je nekad vodio, kao i Bosnu i Hercegovinu, biti prvak svijeta.

- Uvjeren sam da ćemo biti prvaci svijeta - rekao nam je Blažević, dodajući da “upravo ulazi na jedno predavanje”.

Slabija igra 

- Zamolio bih vas da, ako je to moguće, malo skratimo ovaj razgovor. Nisam mogao odbiti tvoj poziv iz Sarajeva, a imam već preuzetih obaveza - u svom stilu dodaje bivši selektor naših “Zmajeva”, naglašavajući da ga nije iznenadio plasman “Vatrenih” među osam najboljih na svijetu na šampionatu u Rusiji.

Hrvatska se mučila protiv Danske u osmini finala...

- Istina je da su u posljednjoj utakmici protiv Danske igrali slabije nego što mogu, ali je činjenica da su prošli. A to je najvažnije. I sada nam se otvorio horizont i zbog toga je Ćiro Blažević uvjeren da ćemo biti prvaci svijeta.

Na čemu bazirate toliko optimizam uoči završnice Mundijala?

- Na kvaliteti... Kad sve analiziram, Hrvatska ima najveću kvalitetu, ali i igru da bude prvak.

Ova Hrvatska ima i snage i znanja da napravi bolji uspjeh nego što je to ostvarila ona moja generacija iz 1998. godine, kada smo bili treći. Mnoge budale misle kako se bojim toga, a to nema veze s istinom.

Posebna pažnja

Igre reprezentacije Hrvatske se i u BiH prate s posebnom pažnjom, jer ipak nekolicina hrvatskih reprezentativaca je iz BiH ili vuče porijeklo iz naše domovine...

- Tako i treba da bude. Ma nema ništa bez Bosanaca, koji ti je k... Pa Bosanac nas i vodi.

Ne znam tačno koliko igrača vuče porijeklo iz Bosne i Hercegovine, ali što je najvažnije, izbornik je iz BiH - za kraj kaže Ćiro Blažević.

Domaćin nije velika prepreka 

Naredni protivnik reprezentacije Hrvatske je domaćin Rusija.

- To je naredna prepreka koja nije velika. Nisam mislio da će Rusi dogurati do ove faze, ali eto, to je dokaz da je u nogometu sve moguće - izjavio je Blažević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.