MUNDIJAL 2018

Soči spreman za četvrtfinalni sudar Hrvata i Rusa

Fisht stadion u Sočiju TASS

Fena

5.7.2018

Četvrtfinalni ogled Svjetskog prvenstva između Hrvatske i Rusije igrat će se u Sočiju, ljetnoj prijestonici Rusije ili "biseru Crnog mora" kako ga nazivaju. 

Soči je jedno od najtoplijih mjesta u Rusiji i najpoznatije ljetovalište koje godišnje posjeti više od četiri miliona ljudi, od kojih je oko 90 posto domaćih gostiju. 

Međutim, Soči je poznat i po Zimskim olimpijskim igrama, koje su ovdje organizirane 2014. godine, ali i po utrci Formule 1 koja se u ovom gradu održava posljednje četiri godine.

U posljednjih desetak godina u cijeli kraj je uloženo oko 50 milijardi eura i Soči je postao ozbiljna konkurencija Moskvi i Sankt Peterburgu - gradovima koji su suvereno dominirali kada je turizam Rusije u pitanju. Podsjetimo, da su Olimpijske igre 2008. u Pekingu koštale 45 milijardi, a u Londonu oko 30 milijardi eura. 

Soči je grad u kojem živi 400.000 stanovnika i 100 nacionalnosti. Poznat je po lijepim parkovima koje su obožavali i car Petar i Staljin, ali i današnji predsjednik Putin.

Zanimljivo, obalno područje pripada suptropskom pojasu, jedinom u Rusiji, pa u gradu rastu palme, ali u zaleđu su planine sa snijegom. 

- Soči je mjesto gdje more susreće planine - vole kazati Rusi za grad u podnožju Kavkaza.

Kada ovdje kažu Soči misle na nekoliko mjesta uz obalu, dužine do 150 kilometara. Tako je primjerice hrvatska reprezentacija smještena u Adleru, gdje se nalazi i stadion Fišt na kojem će se igrati utakmica. Stadion je dizajniran u obliku otvorene školjke, podsjeća na splitski Poljud. 

Za hrvatsku reprezentaciju je odlična vijest što će protiv domaćina igrati u Sočiju, a ne primjerice u Moskvi i Sankt Peterburgu, gdje bi atmosfera sasvim sigurno bila užarenija.

Premda su do utakmice još tri dana, atmosfera u gradu je uspavana. Mnogo je ljudi u Soči stiglo na ljetovanje, hoteli su puni porodica i mladih. 

No, sasvim sigurno, vrhunac tek dolazi. Većina navijača će u Soči stići na dan utakmice. Mjesta u avionima prema Sočiju gotovo da i nema, a devet besplatnih vozova iz Moskve, Sankt Peterburga i Rostova na Donu prevest će oko 6.000 navijača i akreditiranih predstavnika medija u Soči na utakmicu četvrtfinala. 

Za Rusiju je ulazak u četvrtfinale najveći uspjeh na svjetskim prvenstvima nakon raspada SSSR-a. U dosadašnja tri nastupa nikada nisu prošli grupu.

Već ovo je veliko čudo. Uoči prvenstva smo strahovali da nećemo proći grupu - kazao je Hininom reporteru Kolja. 

 - No, nemojte misliti da ćemo sada stati. Ovo je prilika kakvu više nikada nećemo imati - dodao je.

Reprezentacija bivšeg SSSR-a najveći uspjeh je ostvarila u Engleskoj 1966. godine osvojivši četvrto mjesto. 

U Rusiji iznimno cijene i poštuju hrvatsku reprezentaciju. Ko ovdje prati nogomet sjeća se 'hrvatskog poklona' u kvalifikacijama za EP u Austriji i Švicarskoj 2008. godine. 'Vatreni' su tada na Vembliju srušili Englesku i gurnuli 'Zbornaju' na Euro. Rusija je u Austriji i Švicarskoj dogurala do polufinala.

 - Spasiba Horvatija - "vrištale" su tada ruske novine. 

- Hrvatska ima sjajnu reprezentaciju. Vašu pobjedu u Londonu nikada neću zaboraviti, ali nemojte u subotu očekivati poklon u Sočiju, haha - kaže Sergej, koji je na utakmicu doputovao iz Rostova.

 - Na utakmicu sam stigao s prijateljima nekoliko dan ranije da se malo proveselimo, a prava proslava slijedi u subotu - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.