NOGOMET

Kovač proglasio smrt tiki-take: Svjetsko prvenstvo pokazuje da brzi "žderu" spore

Frankfurter Allgemeinen Zeitung

Index.hr

5.7.2018

Niko Kovač, u kolumni za ugledni "Frankfurter Algemajne Cajtung", pisao je o trendovima u nogometu koje pokazuje i aktuelno Svjetsko prvenstvo.

Ističe da igra temeljena na posjedu lopte ne znači ništa bez brzine, koju smatra temeljnim i ključnim kvalitetom u današnjem nogometu, kao i da visoko postavljene odbrane ostavljaju timove ranjive na kontranapade.  

 - Beskrajna dodavanja s loptom bez brzine danas donose malo toga u napadu, dok za odbranu mogu značiti veliku opasnost zbog prostora koji se tako otvara protivniku kada se u napadu izgubi lopta - u kolumni pod nazivom "100 Prozent Kovač" piše novi trener Bajerna koji na prošlom SP-u nije uspio proći grupu kao selektor Hrvatske.  

Prije smo govorili kako veliki igrači proždiru male, a danas to brzi rade sporima. Trend u nogometu je da vladaju igrači koji s tehničkim vještinama kombiniraju brzinu. Oni rade razliku jer iz ničega stvaraju nešto, čak i na ekstremno smanjenom, skučenom prostoru. A mijenjanje tempa i smjera igre, kako u napadu tako i u odbrani, očito ovisi o brzini - ističe Kovač. 

- Štednja snage i kalkuliranje neće vas odvesti daleko. Uspješne ekipe rade i bore se s vatrom u očima i to od prve do posljednje minute - sažeo je hrvatsko-njemački trener svoju nogometnu filozofiju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.