MUNDIJAL 2018

Ruski nogometaši ostali bez nagrade države

Index.hr

5.7.2018

Raspadom Sovjetskog Saveza Rusija je prvi put na svjetskim prvenstvima izborila nokaut-fazu. I u Sjedinjenim Američkim Državama 1994., i u Južnoj Koreji i Japanu 2002. te u Brazilu 2010. godine bila je eliminirana već u grupnoj fazi.

Prvo četvrtfinale nakon pada SSSR-a, no premija nema 

Premda najmnogoljudnijom evropskom nacijom vlada euforija zbog historijskog plasmana u četvrtfinale - izborenog senzacionalnom pobjedom nad Španijom nakon penala (1:1, 4:3) - državni vrh, s predsjednikom Vladimirom Putinom na čelu, nije impresioniran. 

Ruski mediji pišu kako vlast pripadnicima nacionalne reprezentacije završetkom tekućeg Svjetskog prvenstva neće podijeliti premije, pa čak ni u slučaju polufinala. O finalu i eventualnoj svjetskoj tituli još se ne razmišlja.

Nastupi za reprezentaciju obaveza su i čast 

Budući da nogomet u Rusiji nije najpopularniji sport, Rusi smatraju kako nema potrebe za premijama. Drže kako reprezentativni nastupi predstavljaju obavezu i čast, a ne prigodu za dodatnom zaradom.

Već prolaskom u četvrtfinale svjetske smotre Ruski nogometni savez uprihodio je 16 miliona eura koje će raspodijeliti među stručnim štabom i reprezentativcima.  

Susret Rusije i Hrvatske zakazan je za 7. juli u Sočiju (20:00). Pobjednik tog okršaja u polufinalu će se susresiti s Engleskom ili Švedskom na Lužnikiju 11. jula.

S druge strane žrijeba, četvrtfinalne parove čine Urugvaj i Francuska (6. jula) te Brazil i Belgija (6. jula).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.