MUNDIJAL 2018

Jarni za "Avaz" uoči okršaja u Sočiju: Hrvatska neće imati problema s Rusijom

Jarni: Dio bronzane selekcije „Vatrenih“

E. MASLO

7.7.2018

Robert Jarni bio je dio legendarne generacije „Vatrenih“ koja je u Hrvatsku donijela svjetsku bronzu 1998. godine, a upravo on je bio strijelac prvog gola protiv Njemačke u četvrtfinalu u Lionu.  

Hrvatska je pobijedila 3:0 tada aktuelnog prvaka Evrope i plasirala se u polufinale, a strijelac fantastičnog gola u 45. minuti prije 20 godina smatra da Hrvatska večeras u četvrtfinalu protiv Rusije na Svjetskom prvenstvu može ponoviti legendarni uspjeh njegove generacije.

- Bila je to velika pobjeda protiv Njemačke, snažne Njemačke koju smo razbili. No, najiskrenije se nadam da će nas momci koji večeras igraju nadmašiti i ne samo doći do bronze, nego se u Hrvatsku vratiti kao najbolja reprezentacija svijeta. Neka u finalu igraju momci Zlatka Dalića, kada mi nismo mogli 1998. – rekao je Jarni u razgovoru za „Dnevni avaz“.

Slomili zube

Hrvatska će večeras (20 sati) na olimpijskoj „Fišt areni“ u Sočiju morati izbaciti domaću selekciju ako želi plasman među četiri najbolje na ovom Mundijalu. No, „Baćuške“ su protivnik na kome je zube slomila moćna Španija koju su mnogi vidjeli u finalu.

- Očekivao sam debakl domaćina.Rusi su bili sjajni u grupi, pokazali su kvalitet i efikasnost, no utakmica protiv Španaca ponudila je nešto sasvim drugo. Sjajno su se taktički pripremili za susret. Pokazali su da se mogu braniti, da imaju puno strpljenja, da nisu nervozni jer je Španija držala loptu jako dugo, negdje oko 75 posto. Parkirali su autobus ispred svog kaznenog prostora, pustili su Špance da se do sutra dodaju, a preko svoja dva tri-hitra i brza napadača stvarali su ogromne probleme odbrani protivnika i zasluženo ih kući poslali – rekao je Jarni.

No, drugi scenarij gledat ćemo večeras, tvrdi jedan od najboljih lijevih bekova hrvatskog nogometa.

- Sigurno je da očekujem pobjedu Hrvatske. Mislim da nećemo imati problema s Rusima jer postoji velika razlika između nas i Španaca. Smatram da će odigrati kao protiv Španije. A to je onda naša prednost. Španci imaju širinu, ali nemaju dubinu i okomitost igre kao što imamo mi. Vidjeli smo kako oni vole igrati, s loptom se vole ušetati u gol. Rijetko kad šutnu sa 15 metara, rijetko kada ko prođe po boku jedan na jedan, jedino ako nije neka dubinska lopta pa je neko pretrčavanje. Mi sa druge strane imamo igrače koji su voljni šutati i sa 20-25 metara – rekao je Jarni.

Bivši lijevi bek „Vatrenih“ i nekadašnji trener FK Sarajeva smatra da bi prevagu u ovom četvrtfinalu mogli donijeti bočni igrači koji će slomiti odbranu Rusa.

- Imamo dva boka, Ivana Perišića i Antu Rebić koji, kada dobiju loptu jedan na jedan, bez razmišljanja idu da naprave višak igrača što je falilo Špancima – istaknuo je on.

Ključ uspjeha

Ključ uspjeha je kompaktnost i složnost, a to su poveznice njegove i ove reprezentacije Hrvatske.

- Kada govorimo o generaciji iz 1998. i ovoj, mnogo je razlika. To je i razumljivo jer je nogomet drugačiji, igrači danas drugačije razmišljaju, rade. No, jedna stvar nam je zajednička, a to je da je napravljena odlična atmosfera. Mi smo bili veliki prijatelji, i oni su, sve se to vidi na terenu. Ginemo jedan za drugog, nema prigovaranja, nema ničega. Tako je i sada – rekao je Jarni.

FIFA ne oprašta 

Krovna svjetska nogometna organizacija (FIFA) odredila je kaznu HNS-u od 70.000 franaka (117.935 KM) zbog, kako kažu, „marketinškog incidenta“ za vrijeme utakmice protiv Danske u osmini finala Svjetskog prvenstva.

FIFA je dala prava samo jednom proizvođaču pića čije se ime smije vidjeti za vrijeme utakmica, dok je Hrvatska reklamirala jednu drugu kompaniju.

Poslali su i upozorenje HNS-u, odnosno junaku susreta protiv Danske Danijelu Subašiću, koji je u jednom trenutku po završetku utakmice skinuo dres i pokazao sliku s likom Hrvoja Ćustića.

Subašić već godinama na taj način odaje počast svom velikom prijatelju koji je tragično nastradao prije deset godina, ali FIFA kaže kako je na taj način prekRšio pravilo prema kojem se na opremi ne smiju prikazivati lične poruke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.