MUNDIJAL 2018

Baždarević za "Avaz": „Trikolore“ može zaustaviti samo nedostatak njihovog iskustva

Baždarević: „Trikolori“ su u stanju nadigrati i pobijediti bilo koga

Goran ŠUMAR

8.7.2018

Šef stručnog štaba FK Pariz (Pariz FC) Mehmed Baždarević nije iznenađen prvim polufinalnim parom Svjetskog prvenstva u Rusiji, Francuska – Belgija.

Žrijeb i rezultati

- Pošto dobro znam da „Trikolori“ imaju kvalitet da idu maltene do kraja, nisam iznenađen njihovom „laganom“ pobjedom nad Urugvajem, komentira iz Pariza za „Dnevni avaz“ popularni Meša.

- Francuzima, možda, u nekim trenucima nedostaje samo iskustva, a sve drugo imaju – od samog fudbalskog kvaliteta do širine i rostera. Jednostavno, u stanju su nadigrati i pobijediti bilo koga. Ponavljam, zbog toga sam očekivao ovakav i još bolji rezultat „Trikolora“. Njih samo nedostatak tog njihovog iskustva može zaustaviti pa da ne budu šampioni svijeta.

Belgija je zasluženo poslala kući Brazil.

- Ne, ni to nije iznenađenje, nego možda finale prije finala. Iznenađenja su rezultati Njemačke ili Španije... Sve ono što se dešava u Rusiji je realno u odnosu na ono što je pokazano na terenu.

Da ne ispadne sada kako ja nešto pametujem, ali i prije Mundijala sam izjavio u jednom intervjuu da bi Njemačka mogla biti iznenađenje u negativnom smislu kada su u pitanju favoriti. Pitali su me i zašto, a ja sam rekao da će za njih biti problem što nemaju dovoljno igrača koji daju golove. Nemaju pravog špica koji može zatresti mrežu kada se meč lomi. To se na kraju i desilo. Također, i tada sam konstatirao da Nijemci imaju dosta igrača koji su na kraju karijere, a bili su bez svježine i snage u ključnim trenucima...

Žao mi je Brazila, jer smatram da je njegova strana rasporeda do finala puno teža od ove druge. Oni su, jednostavno, morali pobijediti pet pravih, kvalitetnih reprezentacija, da bi došli do finalnog meča.

S druge strane žrijeba, „koplja ukrštavaju“ i ekipe koje su manje jake, tako da se lako može dogoditi da do finala dođu i Rusija i Engleska i Švedska (razgovor obavljen prije treće i četvrte četvrtfinalne utakmice – op. a.), koje neće pobijediti nijednu veliku ekipu.

Ipak, u fudbalu, kao i u svakom drugom sportu, posebno u eliminacionoj fazi takmičenja, gdje ekipa nema pravo na popravni ispit, sreća je bitan faktor.

- Slažem se, kao i u životu. Sreća je veoma bitan faktor... A u historiju ide samo krajnji rezultat.

Na pitanje ko je glavni favorit za titulu, Baždarević kao mi topa odgovara.

- Francuska i(li) Belgija. Francuska ima izuzetno dobru ekipu i selektora Didijea Dešampa, koji je već dugo na klupi, a postižu vrlo dobre rezultate u kontinuitetu...

Mali klub

Nakon odlaska s klupe našeg državnog tima Baždarević je preuzeo francuskog drugoligaša FK Pariz.

- Počeli smo s pripremama, trenutno smo u Parizu... Došao sam u jedan klub gdje me očekuje puno posla, a ja imam veliku želju da radim. Krajnje vrijeme je i bilo da ponovo počnem raditi. Znam da je ovo mali klub, sve znam, da će biti teško, ali ne bojim se novih izazova. Borit ćemo se i raditi najbolje što znam, pa Bože moj – za kraj kaže Baždarević.

Spasilac Pariza

Ambicije FK Pariz su, kako to kaže naš stručnjak, samo da se spasi klub.

- Ovo je klub koji, maltene, postoji kako treba dvije-tri godine. Znači, sada je prioritet spasiti se, te u nekih narednih pet godina, kako računaju čelnici kluba, dobro se organizirati i potom napraviti pravu priču. To su neki dugoročni planovi, a kratkoročni su samo da se spasimo u predstojećoj sezoni. Jer, u rosteru mahom imam igrače iz 3. lige, uz nekolicinu njih koji su osjetili drugoligaški nivo. Zbog toga su i tražili i na kraju krajeva i izabrali mene, da im u svemu tome pomognem zbog tog mog iskustva. Vidjet ćemo šta će na kraju biti. Radit ću najbolje što znam, pa šta nam Bog da – objašnjava Baždarević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.