MUNDIJAL 2018

Evropa vlada svjetskim fudbalom

Avaz Sport

9.7.2018

Odgledao sam skoro sve utakmice do sada i zadovoljan sam prikazanom igrom na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu. S obzirom na broj postignutih golova, za razliku od prethodnog Prvenstva, možemo biti zadovoljni prikazanim.

Možda je većini gledalaca bilo malo iznenađenje da su favoriti ispadali u ranoj fazi takmičenja, ali se pokazalo da su na ovom mundijalu “manje” reprezentacije dosta dobro igrale defanzivno i uspjele da nametnu svoj način igre te da se suprotstave velikim imenima. Njemačka nije prošla grupu, a Španci su rano ispali. 

Sve su ekipe u Rusiju stigle dovoljno spremne, uigrale su odbrambenu formaciju i sretno prolazile nakon kontri.

Moje mišljenje je da reprezentacije koje su izborile plasman u polufinale, nisu iznenađenje s obzirom na stvari koje rade u posljednjih 10 ili 15 godina.

U ovim jačim reprezentacijama veliki je broj igrača koji igraju u vrhunskim klubovima i iza sebe imaju skoro 80 odigranih utakmica ove godine, normalno je da dolazi i do zamora materijala.

Nije slučajno da već treće svjetsko prvenstvo branioci naslova ispadaju već u grupnoj fazi.

Kako odmiče Prvenstvo, još se jednom vidi da su, prije svega, evropske reprezentacije kvalitetne i pokazuju dominaciju. Sigurno je da titula ostaje na našem kontinentu.

VAR tehnologija je dobrodošla, jer se sad može prekontrolisati sudijska odluka, iako je i ranije bilo dosta dobro suđenje. 

Možda jeste problem taj prekid koji se oduži dok se ne donese konačna odluka. Vjerujem da će se s vremenom i to unaprijediti kako ne bi dolazilo do narušavanja ritma i intenziteta igre.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.