NAŠA TEMA

Fudbal? Što da ne, da nije toliko obaveza

Piše: E.MASLO

9.7.2018

Svake četiri godine fudbal prestaje biti najvažnija sporedna i postaje najbitnija stvar na cijelom svijetu.

Fanatici širom zemaljske kugle taj mjesec, koliko traje Svjetsko prvenstvo, provedu u posebnom stanju, van protokola uobičajene svakodnevice. Važnije od svega realnog za mnoge su te utakmice, baš kao sada, za vrijeme Mundijala u Rusiji.

No, postoji i određeni broj ljudi, među kojima, istina, prednjače pripadnice ljepšeg spola, kojima ovaj sport uopće nije zanimljiv pa vrijeme fudbalske euforije provode na svoj način. 

Također, mnogi tvrde da žene, jednostavno, "ne kapiraju" šta se dešava na terenu ili da gledaju utakmice zbog nekog zgodnog igrača, a manje zbog ljepote sporta i zanimljivosti.

 Mnogo stereotipa

No, pogled na tribine dovoljan je da se zaključi da, kad su u pitanju žene i fudbal, postoji mnogo stereotipa, jer je evidentno da sve više žena uživa u čarima ovog sporta.

Zbog svega smo željeli da od nekih istaknutih bh. dama saznamo kako one provode vrijeme u toku ove mundijalske groznice. Uživaju li ili im smeta, kako utječe na njihov život to što se iz skoro svake sobe, kafića, trga… četiri sedmice zaredom euforično navija i proslavlja svaki gol kao da je finale.

Glumica Amra Kapidžić rekla nam je da apsolutno nema vremena da se osvrne na Svjetsko prvenstvo. Kako kaže, sve to vidi, čuje, ali nema vremena i da učestvuje u toj svefudbalskoj groznici.


Kapidžić: Pratit ću BiH za četiri godine


On i njen suprug Ermin Sijamija, također glumac, koje bh. javnost pamti i po ulogama Belme i Saše iz “Vize za budućnost”, prve domaće serije koja je u našoj zemlji snimljena nakon rata, imali su u proteklom mjesecu mnogo poslovnih obaveza zbog kojih nisu mogli gledati skoro nijednu utakmicu.

- Sigurno na Erminovu veliku žalost, rijetko kad stigne uključiti TV i pogledati utakmicu. Ja, također, imam poslovnih obaveza, a i imam troje djece. Žao mi je, ali ovo svjetsko prvenstvo je prošlo bez mene. No, za četiri godine, djeca će biti veća, BiH će se plasirati na Mundijal i onda ću spremna dočekati fudbal i ugostiti ga u svoj dom –kroz smijeh je rekla Kapidžić.

Ni federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo nema previše vremena za Mundijal.


Đapo: Nisam u prilici gledati SP


- Nažalost, zbog obaveza nikako nisam u prilici pogledati neku utakmicu, iako se putem printanih medija redovno informiram o rezultatima. No, to nije ni približno kako bih možda željela, ali šta je, tu je – kazala nam je Đapo.

No, kad ste bivša sportistkinja, onda vam tokom ovog mjeseca nema ništa mnogo bitnije od fudbala, naročito ako vam je suprug bivši fudbaler, kao Mari Lakić, legendarnoj bh. košarkašici. Bar u njenoj kući nema žučnih rasprava o tome šta će se gledati na TV-u.

 Bez borbe

- Kod nas nema borbe. Zna se, gledamo fudbal. Volim da gledam utakmice, muž se nekad bavio fudbalom tako da zajedno uživamo u Svjetskom prvenstvu. Mundijal u Rusiji pružio je svu ljepotu fudbala, zanimljive utakmice, produžetke, penale, iznenađenja – rekla nam je Lakić.

Lakić: Neka Hrvatska slavi u Rusiji


Njen favorit bila je reprezentacija Njemačke, ali prvaci svijeta iz Brazila prije četiri godine još su se u grupi oprostili od Svjetskog prvenstva.

- Sretna bih bila da Hrvatska slavi. Odigrali su odlično. To bi bilo najljepše za naš Balkan, gdje je bilo dosta ružnih stvari. Upravo su sportska takmičenja prilika da se zbližimo, pomirimo. Ako ne može BiH, onda neka sport pobijedi i neka bude prvak svijeta neko s Balkana – istaknula je bivša prvakinja Evrope.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.