MUNDIJAL 2018

Hrvatska se ističe disciplinom u igri

Avaz Sport

10.7.2018

U polufinale Mundijala plasirale su se ekipe koje su i najviše pokazale u Rusiji. Jedino je možda još mogao tu ući Brazil. Ali, nažalost po njih, naišli su na Belgiju koja igra isti stil kao i oni, a imaju potentne i brze igrače, jake individualce.

Francuska je, kako odmiče prvenstvo, sve bolja i bolja. Belgijanci igraju najljepši napadački fudbal, a Francuzi teže više po krilima, pa vidjet ćemo koji će se stil nametnuti. To će biti atraktivna utakmica u kojoj očekujem dosta golova. Hrvatska se ističe disciplinom u igri.

Sigurno su najdiscipliniraniji na SP-u, protivnicima dopuštaju najmanje šansi od svih.

Igraju svi za jednog, prava su družina i zato ih je malo ispratila i sreća na penalima. Kad Hrvatska igra napad, stoperi su visoko, ali kad se treba braniti, to rade i Mario Mandžukić i Andrej Kramarić.

Njihov protivnik u polufinalu Engleska “igra na rezultat”. Zbog iscrpljujućih utakmica Hrvatske u polufinalu bih dao malu prednost Engleskoj. Igrači su odmorniji, potentniji, mlađi, brži... Ako bih morao izdvojiti svog favorita, dao bih prednost Belgiji, koja igra napadački i dopadljivo. Dali su u svim utakmicama dva ili više golova.

Drago mi je da su u završnici turnira Francuska i Engleska, jer su dvije od tri najmlađe ekipe SP-a s prosjekom od 26 godina. Ovo je ogledalo i za naše premijerligaške trenere da pruže priliku mladima. Puno trke, napadačkog fudbala, utrčavanja u prazan prostor i igre bez lopte se cijene i plus su u svijetu fudbala.

Mundijal u Rusiji je pokazao da se vraćaju na scenu pravi centarfori umjesto “lažnih devetki”.

Belgija ima Romelua Lukakua koji dominira na Prvenstvu, Engleska ima Herija Kejna kao pravog gol-igrača.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.