MUNDIJAL 2018

Sarajlija koji je pomogao Daliću svojom analizom: Belgija favorit protiv Francuske

Facebook

J.A.

10.7.2018

Videoanaliza fudbalskih utakmica sastavni je segment modernog fudbala. Na našim prostorima malo se pridaje pažnje videoanalizi, pa je tako malo onih koji se bave ovim poslom. Jedan od rijetkih koji se bave fudbalskom videoanalizom je Sarajlija Ermin Avdić.  

Njegove analize koristili su treneri mnogih ekipa, a nije tajna da je svojim savjetima pomogao i selektoru Hrvatske Zlatku Daliću u dvomeču protiv Grčke, s kojom su se naši susjedi susreli u baražu za Mundijal u Rusiji.

S Avdićem smo razgovarali o nadolazećoj polufinalnoj utakmici Svjetskog prvenstva između Belgije i Francuske.

''Crveni đavoli'' favoriti protiv ''Trikolora''

- Dajem prednost Belgiji iz razloga što su kvalitetniji i kroz ovo prvenstvo su igrali s puno samopouzdanja. O tome govori i činjenica da su se uspjeli vratiti protiv Japana kada su do 69. minute gubili 0:2. Mislim da je to ključna utakmica na ovom prvenstvu koja ih je digla i gdje su pokazali da imaju veliki kvalitet - kaže Avdić za ''Avaz''.

On ističe da Belgija posjeduje veliki kvalitet, ali i da su mentalno jaka reprezentacija.

- Mentalno su pokazali da su izuzetno jaka reprezentacija koja je prije samog prvenstva radila puno na mentalnoj snazi igrača gdje su angažirali deset sportskih psihologa iz svih evropskih zemalja koji su im pomogli - otkriva Avdić.

S druge strane, Francuska u dosadašnjem dijelu turnira na njega nije ostavila dobar utisak.

- Igraju sporo, tromo, ne za oko baš lijepo, tako da, jednostavno, ne vidim da Belgijancima mogu napraviti neke velike probleme - ističe naš sagovornik.

Također, dodaje da selektor reprezentacije Francuske Didje Dešam (Didier Deschamps) dobro poznaje snagu Belgije, jer ih je Belgija u posljednjem međusobnom susretu 2015. godine deklasirala usred Pariza.

- Bilo je 1:4 do 89. minute, završilo je 3:4, pa su i u toj utakmici Belgijanci pokazali dominaciju i taj mentalni faktor zbog kojeg će sigurno biti u prednosti večeras.

Belgija nije kalkulirala

Belgija je od samog početka prvenstva igrala fer i pošteno, nisu kalkulirali hoće li biti prvi ili drugi. Izabrali su taj teži dio žrijeba, gdje su znali da će igrati s reprezentacijom Brazila, a to je, kako kaže naš sagovornik, velika psihološka prednost. On ne vidi da ih ''Trikolori'' večeras mogu zaustaviti.

- Ako večeras prođu, Belgijanci će biti sigurno prvaci svijeta i najbolji će biti Eden Azar (Hazard) - za kraj prognozira Avdić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.