MUNDIJAL 2018

Umtiti odveo Francusku u finale Svjetskog prvenstva

Avaz Sport

10.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+22

Foto: AFP

Francuska je prvi finalist Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji pošto je u polufinalu u Sankt Peterburgu savladala Belgiju 1:0.

Obje reprezentacije su oprezno ušle u utakmicu svjesne da i najmanja greška može biti kobna. U 6. minuti Eden Azar je prošao po lijevoj stani, ubacio loptu u šesnaesterac, međutim Umtiti je izbacio loptu. 

Prvih petnaestak minuta igre fudbaleri Belgije bili su opasniji od protivnika na drugoj strani. Francuzi su čekali da im se otvori šansa i da napadnu iz kontranapada. U 16. minuti De Brujne je dodao loptu ka Azaru na ivici kaznenog prostora, a on je lijevom nogom šutirao malo pored lijeve stative. 

U nastavku se igra raplamsala. U 21. minuti iz okreta veoma dobro je šutirao Tobi Aldervirld, ali je Loris fantastično odbranio. Prvu ozbiljniju priliku Francuska je imala u 31. minuti kada je Grizman loptu ubacio u peterac „crvenih vragova“, a Žiru sjajno glavom šutirao, no lopta je otišla zamalo pored gola. 

Tri minute kasnije Francuzi su opet imali sjajnu priliku kada je loptu uzeo Grizman i poslao fantastičnu dugu loptu za Mbapea, koji je spusio Žiruu na sredinu peterca, ali je napadač Čelzija loše zahvatio loptu i sjajna prilika je otišla u nepovrat. U 40. minuti fantastičnu priliku za Francuze imao je Pavar koji je ušao u peterac i pokušao podbiti loptu preko Belgijanca, no nije prevario Kurtou koji je refleksno rukom izbio loptu. Trikolori nisu uspjeli da iskoriste pad u igri Belgijanaca, pa su do odlaska na odmor mreže mirovale.

I u nastavku je Belgija prva zaprijetila. Nakon ubačaja Vitsela, Lukaku je glavom šutirao, no lopta je otišla preko gola. Francuska je u vodstvo došla u 51. minuti kada je Antoan Grizman centrirao iz kornera na prvu stativu gdje se nalazio Samuel Umtiti, koji je odlično zahvatio loptu glavom i tako savladao Kurtou za 1:0 i veliki šok igrača i navijača Belgije. 

Pet minuta kasnije mogli su Fracuzi da udvostruče prednost kada je Mbape lucidno petom dodao loptu Žiruu, koji nije uspio da savlada Kurtou. U 65. minuti Mertens je centrirao sa desne strane, a lopta je išla ka Felainiju koji je odlično šutirao glavom, no njegov pokušaj završio je malo pored lijeve stative.

U nastavku su Belgijanci dominirali i imali posjed lopte dok su Francuzi čuvali rezultat. Pokušavala je Belgija da dođe do izjednačenja, a u 81. minuti Vitsel je snažno šutirao sa nekih 20 metara do gola, ali njegov pokušaj odbranio je Loris. Trudili su se i pokušavali Belgijanci sa svih strana no jednostavno im nije išlo. Trikolori su uspjeli da do kraja sačuvaju prednost i tako se plasiraju u finale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Oni će u finalu igrati protiv boljeg iz duela Engleske i Hrvatske, koji je na rasporedu sutra od 20 sati.  


TOK UTAKMICE

90+6' KRAJ UTAKMICE

90+4' Žuti karton i Vertongenu (Belgija)

90+3' Žuti karton za Mbapea (Francuska).

90+1' Batšuaji ulazi (Belgija) umjesto Šadlija.

88' Veoma dobro centrirao je De Brujne, nakon čega je bila gužva u šesnaestercu Francuske. Lopta je izbio Umtiti i otklonio opasnost, bar za sada.

87' Kante (Francuska) dobiva žuti karton. 

86' Matuidi će izaći i zamijenit će ga Toliso (Francuska).

85' Žiru izlazi, a umjesto njega u igri je N'Zonzi (Francuska).

81' Pritiska Belgija jako u završnici meča. Vitsel je snažno šutirao sa nekih 20 metara do gola, a njegov pokušaj odbranio je Loris.

80' Karasko (Belgija) ulazi, Felaini izlazi.

78'  Francuska se potpuno povukla i čeka kraj utakmice, a Belgija drži posjed i pokušava napasti sa svih strana. 

71' Belgijanci imaju posjed lopte, ali odbrana Francuske za sada djeluje sigurno. Aldervireld (Belgija) je dobio žuti karton. 

65' Sjajan udarac glavom Felainija (Belgija), ali bez promjene rezultata.

63' Azar (Belgija) dobiva žuti karton. 

60' Dembele (Belgija) je izašao, zamijenit će ga Mertens.

56' Kilijan Mbape (Francuska) igra sjajno. Lucidno je petom dodao loptu ka Žiruu, koji nije uspio da savlada Kurtou.

51' GOOOOOOOOL Francuska vodi 1:0. Umtiti je strijelac. 

48' Lukaku (Belgija) pokušava glavom, ali lopta odlazi preko gola.

47' Mbape (Francuska) je napravio slalom kroz protivničku odbranu, ali je jedan od braniča uspio odnijeti loptu.

46' Počelo je drugo poluvrijeme. Belgijanci su krenuli sa centra. 

45+1' KRAJ PRVOG POLUVREMENA

40' Pavar (Francuska) je zamalo zabio. Iz blizine je pucao loše i loptu je uhvatio golman Belgije. 

34' Grizman (Francuska) je poslao loptu ka Mbapeu, potom je mladi reprezentativac proslijedio ka Žiruu, koji je loše zahvatio loptu.

31' Pokušao je Žiru (Francuska) glavom, ali lopta odlazi pored stative. 

28' Lopta je prošla pored Pavara i Varana (Francuska), što je značilo da je Umiti morao da reaguje ispred Lukakua (Belgija). Da je lopta slučajno prošla i defanzivca Barcelone, Lukaku bi vjerovatno postigao gol.

21' Fantastična odbrana Lorisa!  Aldervireld (Belgija) je dočekao odbijanac na rubu šesnaesterca i pokušao zabiti šutem uz lijevu stativu. 

19' Eden Azar (Belgija) dobro je šutirao ka golu Lorisa, međutim lopta je udarila u glavu Varana i nakon toga je završila nekoliko centimetara iznad prečke.

18' Dobar šut Matuidija, ostaje 0:0.

16' Eden Azar (Belgija) je promašio zicer unutar peterca. Lopta je prozujala kraj desne stative.

13' Pol Pogba poslao je dobar pâs ka Mbapeu (Francuska), međutim Kurtoa je izašao na vrijeme i uhvatio loptu.

11' Kilijan Mbape (Francuska) pokušao je u kaznenom prostoru da asistira ka Žiruu, međutim lopta je otišla iza leđa napadača Čelsija. 

10' Poslije deset minuta igre fudbaleri Belgije konkretniji su  od Francuza. Francuzi čekaju da im se otvori šansa i da napadnu iz kontranapada.

4' Fudbaleri Belgije pokušali su da pronađu Lukakua u kaznenom prostoru, ali centaršutevi Šadlija i De Brujnea nisu došli do Lukakua. 

1' Počeo je prvi polufinalni susret SP-a između Francuske i Belgije. Prvi sa centra krenuli su Francuzi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.