MUNDIJAL 2018

Vraća li se fudbal kući ili dolazi u naš komšiluk?

E. Ma.

11.7.2018

Sve do sada bilo je samo razigravanje za ono što slijedi jer Svjetsko prvenstvo se igra za trofej, za medalje. Sve što je bilo, manje je važno, a ono što će biti može donijeti vječnu slavu.  

Nije mnogo ljudi očekivalo da će u borbi za finale igrati Hrvatska i Engleska, ali samo oni koji imaju hrabrosti, koji izazovu sudbinu, imaju pravo da se nadaju da mogu doći do vrha. Pritisak na igračima obje reprezentacije je veliki, težak, ali zato su tu – da bi bio svjetski prvak. A da bi se to ispunilo, moraju preskočiti suparnika u polufinalu.

Veliki rezultat

Hrvatska ili Engleska saznat ćemo večeras nakon duela u Moskvi na stadionu „Lužnjiki“, koji počinje u 20 sati.

Bit će ovo sve, samo ne obična utakmica, naročito za "Gordi Albion", koji već godinama pokušava napraviti veliki rezultat. Jednostavno se Englezima nije dalo. Bila je davna 1966. godina kada je trofej svjetskog prvaka prvi put završio u rukama selekcije "Tri lava". I jedini u zemlji koja je izmislila fudbal.

Iako je Engleska prvi put u polufinalu nakon 28 godina, selektor Geret Sautgejt (Gareth Southgate) istakao je da nema euforije.

- Plasman u polufinale neće nas zadovoljiti, ali nismo ni ushićeni zbog toga. Bit će to izjednačena utakmica i znamo što moramo raditi. Fokusirani smo na našu pripremu i držat ćemo se onoga što smo radili i do sada na SP-u, te kontrolirati ono što se može kontrolirati - zaključio je engleski selektor.

Istakao je da će morati smanjiti prostor za djelovanje hrvatskog veznog reda, za koji kaže da je najbolji na svijetu.

- Hrvatska ima jak vezni red i zato je važno smanjiti prostor za njegovo djelovanje. To znači da naš presing mora biti usklađen vremenski i pozicijski jer, ako krenete u presing neorganizirano, bit ćete probijeni. To moramo stalno imati na umu - rekao je Sautgejt.

Na drugoj strani terena nasuprot Englezima stajat će reprezentativci Hrvatske, odlučni da urade ono što nikada nisu, a to je da se plasiraju u finale nekog takmičenja.

Livnjak Zlatko Dalić, selektor hrvatske fudbalske reprezentacije, izjavio je da se na Mundijalui ne plaši nikoga jer, kada bi mislio suprotno, ne bi bio tu gdje je sada.

Popularni Ćiro Blažević u Hrvatskoj važi za "trenera svih trenera“ nakon što je osvojio bronzu 1998. u Francuskoj, a Dalić ima priliku da ga nadmaši i ostvari historijski uspjeh.

- Na pragu smo senzacije i to je ono što me posebno raduje. Igrači su malo umorni, iza nas su dvije teške utakmice, emotivno smo se istrošili. Cilj je plasman u finale i oni kako znaju i umiju moraju da pronađu energiju. Krvavim radom smo došli do utakmice s Englezima i uvjeren sam da ni oni nisu nepremostiva prepreka –rekao je Dalić.

Nekoliko iznenađenja

Komentirao je i izjave iz Engleske u kojima se Hrvatskoj ne daje nikakva šansa protiv njihove reprezentacije. To im se, prema mišljenju hrvatskog stručnjaka, može obiti o glavu, a kako je rekao, spremio je nekoliko iznenađenja.

- Čuo sam da nas Englezi ne poštuju. Poručit ću svima koji misle tako da ja mislim suprotno. Poštujem svakog protivnika, pa tako i Englesku. Iskren da budem, malo ih se i plašimo jer se radi o velikoj ekipi. Ali nije bolja od nas. To je suština priče. Oni su vrlo težak protivnik, ali razgovarat ćemo nakon polufinala - rekao je Dalić, dodajući da su organizirane i karakterne ekipe poput njegove ostale u Rusiji, dok se 'veliki frajeri' kupaju već dvadeset dana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.