MUNDIJAL 2018

Mandžukić odveo Hrvatsku u historijsko finale Svjetskog prvenstva protiv Francuske

Avaz Sport

11.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+31

Foto: AFP

Hrvatska je večeras na Lužnjiki stadionu u Moskvi nakon produžetaka savladala Englesku s 2:1 i plasirala se u finale Svjetskog nogometnog prvenstva.

„Vatreni“ će na istom stadionu u nedjelju igrati veliko finale protiv Francuske, koja je ranije savladala Belgiju s 1:0. 

Ovo je najveći uspjeh hrvatskog nogometa, nakon što su 1998. godine bili bronzani na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

Engleska je u vodstvo došla već u 5. minuti susreta. Dele Ali se odlično zagradio na nekih 20 metara od gola Subašića i natjerao Modrića da ga obori. 

Loptu je namjestio Kiran Tripije, koji je savršeno izveo slobodan udarac, prebacio živi zid i pogodio gornji desni ugao gola nemoćnog Subašića za 1:0.

Hrvatska je nakon primljenog gola djelovala bezidejno. U 21. minuti Rebić se našao u dobroj poziciji na nekih 20 metara, pokušao je šutirati, ali je bio izblokiran. Minutu kasnije, Strinić je napravio kardinalnu grešku i dao loptu u noge Sterlingu, koji je dodao do Kejna, ali se našao u nedozvoljenoj poziciji. 

U 30. minuti Kejn je imao zicer, međutim Subašić je odbranio, a onda se Kejnu otvorila nova šansa koju je golman Hrvatske opet čudesno spasio. Minut kasnije Hrvati su imali najozbiljniji pokušaj kada je Modrić dugo držao loptu u kaznenom prostoru Engleske, a onda je lopta došla do Rebića koji je šutirao sa ivice šesnaesterca, pravo u golmana Engleske Pikforda. 

U 33. minuti Rebić je prijetio da šutira, ali mu je Ešli Jang u posljednjem trenutku uklizao i izbacio loptu. Tri minute kasnije, Lingard je imao zicer. Vezista Mančester Junajteda bio je usamljen i nonšalantno gađao desni ugao, ali je promašio. Englezi su bili bolja momčad u prvom dijelu, pa su na odmor otišli za zasluženom prednošću.

Hrvati su u nastavak krenuli konkretnije. U 47. minuti Vrsaljko je poslao nezgodan centaršut u kazneni prostor, a dvojica defanzivaca Engleske su promašila loptu, međutim, lopta nije stigla do napadača Hrvatske. Englezi su Hrvatima prepustili loptu, koji nisu imali ideje u igri. Engleska je dobro kontrolirala prostor, i lako rješavala situacije u svojoj polovici terena. 

U 58. minuti kapiten Engleske je mogao da bude u odličnoj šansi poslije ubacivanja Tripijea, ali je Lovren sjajno reagovao na petercu i izblokirao. U 65. minuti Perišić je šutirao sa ivice šesnaesterca, no izblokirao ga je Voker u posljednji čas. 

Tri minute kasnije Hrvatska je došla do izjednačenja. Šime Vrsaljko je poslao visok centaršut na drugu stativu, Voker nije bio dovoljno eksplozivan, pa je Ivan Perišić ispred njega akrobatski zahvatio loptu i poslao je u mrežu za 1:1.

U 72. minuti veliku grešku napravila je ekipa Engleske, lopta je došla do Perišića koji se driblingom oslobodio rivala, a onda šutirao u dalji ugao. Već je Pikford bio savladan, kada je lopta pogodila stativu, a Rakitić nije uspio da pošalje odbitak u mrežu. U 77. minuti Lingard se našao u odličnoj situaciji, ali suviše iskosa. Gađao je suprotni ugao i pogodio aut.

Četiri minute kasnije, defanzivci 'Gordog Albiona' katastrofalno su pokušali da vrate loptu Pikfordu, a on se krajnjim mukama snašao i izbacio iz šesnaesterca. U nastavku su se nizale šanse za Hrvatsku. Prvo je 83. minuti Mandžukić nekako dohvatio loptu u kaznenom prostoru, uputio šut, ali je golman Engleske bio spreman. U sljedećem napadu, Pikford je loše boksovao loptu koja je došla do Perišića, koji je pokušao da ga prebaci i pogodi praznu mrežu. Međutim, prebacio je i prečku. Do kraja regularnog dijela, rezultat se nije mijenjao pa je meč otišao u produžetke.  

Englezi su pritiskali na početku prvog produžetka. U 93. minuti Ali je imao dobru situaciju na nekih 17 metara, ali je želei da proigra saigrače i pogriješio je. U 99. minuti Englezi su zaprijetili poslije kornera i "za dlaku" ostali bez gola. Stouns je bio najviši u skoku i već je savladao Subašića, ali je Vrsaljko izbacio sa gol linije. U finišu prvog produžetka Mario Mandžukić je imao odličnu priliku, kada je dobro utrčao u šesnaesterac na centaršut i pucao, ali je golman Engleske fantastično odbranio.  

U drugom produžetku prvi su zaprijetili Hrvati. Brozović je u 108. minuti pobjegao čuvarima i dobio loptu po zemlji iz kornera. Šutirao je iz prve – zamalo pored gola. Minutu kasnije, Hrvatska je došla do potpunog preokreta. Englezi nisu dobro izbacili loptu, Perišić je uz dosta sreće dodao do Mandžukića iza odbrane, a on sa nekih šest-sedam metara matirao Pikforda za 2:1 i veliki preokret Hrvatske. Hrvati su lagano priveli meč kraju i slavili veliku pobjedu za finale Svjetskog prvenstva.  

TOK UTAKMICE: 

120+4' KRAJ UTAKMICE

118' Modrić (Hrvatska) izlazi, Badelj ulazi. 

115' Mandžukić (Hrvatska) izlazi, Ćorluka ulazi. 

112' Vardi (Engleska) ulazi, a izaći će Voker.

109' GOOOOOOOOOOL Mandžukić pogađa za 2:1 i veliki preokret Hrvatske. 

106' Počeo je drugi produžetak. Hrvati su krenuli sa centra. 

105+4' KRAJ PRVOG PRODUŽETKA

105+2' Velika prilika za Mandžukića (Hrvatska), ali Pikford sjajno brani. 

101' Rebić izlazi, a umjesto njega ulazi Kramarić (Hrvatska).

99' Stouns (Engleska) je lijepo pokušao glavom, ali Hrvati spašavaju sa gol linije.  

97' Henderson (Engleska) je izašao, na terenu je Dajer.

96' Rebić (Hrvatska) je dobio žuti karton. 

94' Pivarić (Hrvatska) će ući u igru, izlazi Strinić.

91' Počeo je prvi produžetak. Engleska je prva krenula sa centra.  Jang (Engleska) je izašao, umjesto njega Rouz.

90+3' KRAJ DRUGOG POLUVREMENA. IGRAT ĆE SE PRODUŽECI. 

84' Perišić (Hrvatska) je pokušao da prebaci golmana Engleske i pogodi praznu mrežu. Međutim, prebacio je i prečku.

83' Mandžukić (Hrvatska) se snašao, Pikford odbranio.

81' Rebić (Hrvatska) je vrebao kiks Pikforda, no Englezi su se spasili. 

77' Velika prilika za Lingarda (Engleska).Gađao je suprotni ugao i pogodio aut.

74' Sterling (Engleska) je izašao, na terenu je Rašford.

72' Stativa spašava Englesku! Perišić je driblao, šutirao po golu, lopta je udarila u stativu.

65'  Šutirao je Perišić s ruba šesnaesterca, jedva su to Englezi blokirali klizećim startom. Voker je to skinuo u zadnji tren i spasio Engleze.

63' Sterling (Engleska) pada u kaznenom prostoru, bez penala.

60' Rakitić (Hrvatska) hvata odbitak, veoma neprecizno.

57' Mogao je kapiten Engleske da bude u odličnoj šansi poslije ubacivanja Tripijea, ali je defanzivac Liverpula sjajno reagovao na petercu.

56' Šut Lingarda (Engleska), Lovren dobar u bloku.

54' Voker (Engleska) je dobio žuti karton. 

52' Englezi su prepustili posjed Hrvatima i čekaju svoju šansu iz brzih kontri.

48' Mandžukić (Hrvatska) je dobio žuti karton. 

46' Počelo je drugo poluvrijeme. Hrvatska ima prvi napad u nastavku. 

45+2' KRAJ PRVOG POLUVREMENA

40' Engleska je povratila kontrolu nad posjedom lopte i kontroliše meč. 

36' Kejn (Engleska) je izdržao nekoliko duela i odložio loptu do Alija. On je sa lijeve strane vratio povratnu ka Lingardu, vezista Mančester Junajteda je bio usamljen i nonšalantno gađao donji desni ugao, ali je promašio.

31' Modrić je dugo držao loptu u kaznenom prostoru Engleske, ona je na kraju došla do Rebića koji je šutirao sa ivice šesnaesterca – pravo u golmana Pikforda.

30' Kejn (Engleska) je imao zicer, Subašić je odbranio. Onda se Kejnu otvorila nova šansa koju je golman Hrvatske opet čudesno spasio.

27' Strašne probleme Hrvatskoj stvara Sterling.

22' Strinić (Hrvatska) je napravio kardinalnu grešku i dao loptu u noge Sterlingu, on je dodao do Kejna koji je bio u ofsajdu.

21' Rebić (Hrvatska) u dobroj poziciji, bez šuta ka golu.

15' Megvajer (Engleska) je glavna prijetnja kod prekida. 

12' Englezi veoma opasni iz prekida, ali prave prekršaj u napadu. 

9' Stvorili su igrači Hrvatske gužvu u kaznenom prostoru rivala, ali su dobili samo korner poslije kojeg nije bilo prilika.

5' GOOOOOOOOL Engleska je povela 1:0. Tripije je strijelac. Fantastičan pogodak iz slobodnog udarca. 

3' Vidljiva nervoza na obje strane, tehnički nije to to, što je razumljivo.

1' Počela je utakmica u Moskvi između Hrvatske i Engleske. Prvi sa centra krenuli su igrači Engleske. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.