MUNDIJAL 2018

Geret Sautgejt, gospodin do kraja: Fantastičnoj Hrvatskoj kapa do poda i sve najbolje u finalu

Geret Sautgejt

Index.hr

12.7.2018

Nisu svi Englezi bili bahati, arogantni i potcjenjivački u najavi polufinala SP-a s Hrvatskom. Ponajprije se tako prema protivniku nije ponašao njihov odlični selektor Geret Sautgejt  (Gareth Southgate), koji je oduvijek bio i ostao gospodin, džentlmen u punom smislu riječi. 

Mladu i potpuno novu reprezentaciju, posloženu u iznimno zahtjevan sistem, koja je u Rusiju ispraćena ruganjem i podsmijehom, doveo je tamo gdje niko nije očekivao ni u najluđim snovima - polufinala SP-a.  

Zbog toga je Sautgejt, koji je donedavno zbog promašenog penala u polufinalu EP-a '94. protiv Njemačke bio pojam engleskog luzera, postao simbol preporoda njihovog nogometa i ljubimac nacije.

Osim uspjehom, inovacijama i hrabrošću, Engleze je osvojio i stajlingom, pa je tako zahvaljujući njegovom omiljenom odjevnom predmetu, tokom SP-a prodaja prsluka u Engleskoj porasla za više od tri puta. 

Ali engleski selektor zemlju i inozemstvo u Rusiji je očarao i finoćom, sportskim ponašanjem, pristojnošću i velikim poštovanjem prema protivnicima. 

Sve to pokazao je i nakon utakmice i poraza od Hrvatske 1:2, iako mu sigurno nije bilo lako. Protiv bolje i daleko iskusnije momčadi njegova ekipa startala je sjajno. Zabila je golčinu na otvaranju meča i kontrolirala ga cijelo prvo poluvrijeme, uz dvije velike propuštene prilike za dokrajčiti neprepoznatljivo lošu Hrvatsku. 

Nakon što Engleska nije znala uzeti ponuđeno, u drugom dijelu pojavila se ona Hrvatska koja se očekivala od početka, Englezi su se prepali, nestali i na kraju još dobro prošli s porazom 1:2. 

Sautgejt je na kraju utakmice išao od jednog do drugog hrvatskog igrača i trenera i svima im čestitao, a ovako je pred kamerama komentirao meč:

- Sjajno smo otvorili meč i kontrolirali ga, ali u drugom poluvremenu nismo znali zadržati loptu i Hrvatska nas je kaznila

Evo kako selektor Engleske govori o suparniku koji ga je porazio u polufinalu SP-a:

Moramo odati najveće priznanje Hrvatskoj. Prošla je do finala pobjedama u tri ogromne bitke. Hrvatska je fantastična. Ekipa vanserijskih individualaca i veličanstvenog kolektivnog, timskog duha. Želim joj sve najbolje u finalu. - rekao je Sautgejt.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.